Τα πρώτα μέτρα και με αναδρομική ισχύ!

Αθήνα

Στη δημοσιότητα έδωσε η κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα για να προχωρήσει το ταχύτερο στην ψήφισή του και να απελευθερώσει τις δόσεις της πρώτης αξιολόγησης.Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων στο 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο στο 35% για τα υψηλότερα, καθώς και την εφαρμογή όλων των ασφαλιστικών διατάξεων που περιορίζουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και θέτουν σε εφαρμογή τα γενικά όρια ηλικίας που είναι το 62ο  έτος με 40 χρόνια ασφάλισης και το 67ο έτος με 15 ή περισσότερα χρόνια ασφάλισης.

Ο ρυθμίσεις για τις συντάξεις έχουν αναδρομική ισχύ από την πρώτη Ιουλίου και περιλαμβάνουν και τις διατάξεις για την αναλογική καταβολή του κρατικού-εγγυημένου μέρους των αποδοχών από το Δημόσιο.

Στα φορολογικά μέτρα καθορίζεται ρήτρα ότι η ρύθμιση των οφειλών θα γίνεται ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη και όχι υποχρεωτικά σε 100 δόσεις.

Με άλλη διάταξη αυξάνονται στο 50% τα πρόστιμα για την μη απόδοση των παρακρατούμενων φόρων (ΦΜΥ και ΦΠΑ) ενώ προβλέπονται περισσότερο αυστηρές ποινικές κυρώσεις για τους οφειλέτες.

Ειδικό άρθρο υπάρχει για την διαχείριση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία μπαίνει ψηλά στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων.

Το νομοσχέδιο υπογράφουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης.

Οι πληροφορίες θέλουν ότι οι διατάξεις με τις οποίες υλοποιούνται όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης δέσμης του μνημονίου έχουν τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Μέχρι τη Δευτέρα οι φορείς και τα κόμματα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα σχόλια και τις προτάσεις τους.

Το πλήρες κείμενο του νομσχεδίου δημοσίευσε Το Βήμα.

Τα 48 προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο θα «ξεκλειδώσουν» τη δόση των 2 δισ. ευρώ από το νέο ελληνικό πρόγραμμα. Παράλληλα- όπως είχε διαμηνύσει και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά από το τελευταίο Eurogroup- αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα προκειμένου να ξεκινήσει και η συζήτηση για την πρώτη αξιολόγηση, αλλά παράλληλα η Αθήνα θα πρέπει να συμφωνήσει έως τα τέλη Οκτωβρίου με τους Θεσμούς για το επόμενο πακέτο μέτρων, που θα οδηγήσει στην εκταμίευση ενός ακόμη δισεκατομμυρίου από τη δόση.

Newsroom ΔΟΛ / iefimerida.gr