Επιστολές για ρύθμιση κόκκινων δανείων θα αποστείλουν οι τράπεζες

Αθήνα

Επιστολές σε δανειολήπτες και εγγυητές θα στείλουν οι τράπεζες έως το τέλος του χρόνου σε όσους έχουν κόκκινα δάνεια, καλώντας τους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Εν τω μεταξύ αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι διαβουλεύσεις του υπουργού Οικονομίας Γ.Σταθάκη με τους δανειστές για το ζήτημα των κόκκινων δανείων και κατά πόσο κάποια από αυτά θα πωληθούν σε distress funds.

Όπως σημειώνει το Έθνος, μέσα στην εβδομάδα θα δημοσιευθούν στο ΦΕΚ οι αλλαγές στον Κώδικα Δεοντολογίας και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές θα παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η υποχρέωση των τραπεζών να αποστείλουν επιστολές στους δανειολήπτες και τους εγγυητές δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση, ενημερώνοντάς τους για το ύψος των οφειλών τους.

Με τις επιστολές αυτές θα τους καλούν να προσκομίσουν τα οικονομικά τους στοιχεία και θα προτείνουν τρόπους ρύθμισης των δανείων.

Ανάμεσα στις προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι η μείωση του επιτοκίου, η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, η καταβολή μόνο τόκων, η καταβολή κλασματικής δόσης (τόκοι και τμήμα του κεφαλαίου).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα, τα κόκκινα δάνεια έως το τέλος του 2014 άγγιζαν τα 85,5 δισ. ευρώ, ενώ στο α’ εξάμηνο του 2015 έφθασαν τα 100 δισ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ