Πρόσκληση του Γιάννη Κορίνθιου στους νέους να αναλάβουν τα Ινία στην Ιταλία.

Ανοιχτή Επιστολή, με μια ρυτίδα περισσότερο στο μέτωπο, μια ρυτίδα λιγότερο στην ψυχή.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑΣ

 

 Μετά από 25 χρόνια έντονης και αγωνιστικής δράσης στην υπηρεσία της ομογένειας Ιταλίας, ένας εκλεκτός Έλληνας του Απόδημου Ελληνισμού, ο Γιάννης Κορίνθιος, παραχωρεί τη θέση του στην προεδρία της Ομοσπονδίας στο “νέο αίμα”, στους νέους στην ηλικία Ελληνο-Ιταλούς ομογενείς προκειμένου με τη σειρά τους να οδηγήσουν την Ομοσπονδία και την ομογένεια Ιταλίας “σε νέους ορίζοντες”…
Η αναγγελία της αποχώρησης από την ενεργό δράση -με αφορμή τις εκλογές στην Ομοσπονδία- αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, όσο κι αν ο ίδιος με τη γνωστή του μετριοφροσύνη διακηρύττει το “ουδείς αναντικατάστατος”.
Πάντως, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες, για την σχηματοποίηση μιας νέας ομογενειακής “ηγετικής ομάδας” σε παγκόσμιο κλίμακα, η αποχώρηση του Γιάννη Κορίνθιου από τα κοινά ίσως δεν είναι όσο μόνιμη την φαντάζεται…
Τον ακολουθεί, έτσι κι αλλιώς, το πολυσχιδές έργο του,  ο φιλελληνισμός που ενέπνευσε στους Ιταλούς Δημάρχους και η επιτυχία του να καθιερώσει τις εκδηλώσεις  της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) για την ανακήρυξη εορτασμού της «Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού».
Μάλιστα, η προθυμία με την οποία η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού δέχθηκε να συμμετάσχει στην όλη προσπάθεια, αλλά και η συμμετοχή του δήμαρχου Marco Galdi και πολλών Ιταλικών Οργανισμών και Ιδρυμάτων στις σχετικές εκδηλώσεις δείχνουν όχι μόνο την απήχηση αλλά και την αποδοχή της ιδέας που είναι προορισμένη να προάγει τη Γλώσσα μας και τον Πολιτισμό μας. Αλλά, παράλληλα, εκτιμάται ότι το όλο θέμα θα ενισχύσει και τις σχέσεις της Ελλάδος με άλλες χώρες, όπως Ιταλία, ΗΠΑ κλπ, που εμφορούνται από τις αξίες και τις αρχές του Ελληνικού Πολιτισμού.

 Ο ίδιος, ο Γιάννης Κορίνθιος, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του (http://kellianos.blogspot.it) αναφέρει τα ακόλουθα σχετικά με την αποστρατεία του:

Αγαπητοί Συμπατριώτες,
όπως γνωρίζετε έληξε η θητεία του παρόντος ΔΣ της Ομοσπονδίας και έχουν προκηρυχτεί οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου ΔΣ του δευτεροβάθμιου φορέα της Ομογένειας στην Ιταλία.
Γνωρίζετε επίσης ότι το ισχύον Καταστατικό της Ομοσπονδίας απαιτεί την ανανέωση των διοικητικών οργάνων μετά δύο συνεχείς θητείες παραμονής των Συμβούλων στο ΔΣ.
Με την ανοικτή αυτή επιστολή σας ανακοινώνω ότι κλείνει οριστικά η παραμονή μου σε διοικητικό όργανο της Ομοσπονδίας.
Ό,τι είχα να προσφέρω το έκανα με προθυμία και ενθουσιασμό και με διαφάνεια εδώ και 25 χρόνια.
Αρκετά.
Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος.
Τώρα καιρός να γυρίσω σελίδα και να επανέλθω στην οικογένειά μου και στη δουλειά μου, χωρίς άλλους περισπασμούς.
Οπωσδήποτε είναι χρονοβόρα η ενασχόληση με τα ομογενειακά αλλά αξίζει τον κόπο.
Ζητώ λοιπόν να ανανεωθεί πλήρως το ΔΣ με νέο και νεανικό αίμα. Καλώ τη γενιά μου να αποσυρθεί και να δώσει τη σκυτάλη με εμπιστοσύνη στους νεώτερους.
Μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε το μέλλον της Ομοσπονδίας.
Ευχαριστώ όσους συνεργάστηκαν μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια για την προβολή του Ελληνικού Στοιχείου στην Ιταλία. Κάναμε πολλά και αξιόλογα πράγματα μαζί που έχουν αναγνωριστεί και εκτιμηθεί διεθνώς.
Υπάρχουν βέβαια στην Ιταλία πολλοί νέοι συμπατριώτες που μπορούν  να πάρουν την σκυτάλη και να οδηγήσουν την Ομοσπονδία σε νέους ορίζοντες.
Τους ζητώ να δραστηριοποιηθούν μέσα στα συλλογικά όργανα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για το καλό της Ομογένειας.
Ζητώ από τα ΔΣ των ενταγμένων στην Ομοσπονδία Κοινοτήτων να φροντίσουν εγκαίρως για την πλήρη συμμετοχή τους στις προσεχείς αρχαιρεσίες.
Ζητώ και από τα ΔΣ των Κοινοτήτων που δεν είναι ενταγμένες στην Ομοσπονδία να ενταχτούν σε αυτήν για να δυναμώσει η φωνή και το κύρος του δευτεροβάθμιου φορέα.
Εγώ οριστικά αποσύρομαι μετά 25 χρόνια στην πρώτη γραμμή και θα παραδώσω τη σκυτάλη σε αυτούς που θα συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες του Δεκεμβρίου. Χωρίς πια αναβολές ή περαιτέρω χρονοτριβές.
Αποσύρομαι με μια ρήση του Ελύτη:
Έτσι, ανάμεσ’ από το αδιάφορο «μεγάλο κοινόν» και τις «εχθρικές Εξουσίες» πέρασα όπως ανάμεσ’ απ’ τις Συμπληγάδες.
ΜετΝα τι είναι αυτό που περιμένω κάθε χρόνο, με μια ρυτίδα περισσότερο στο μέτωπο, μια ρυτίδα λιγότερο στην ψυχή: την απόλυτη διαφάνεια…
 
Για μένα κλείνει οριστικά η αυλαία στα μέσα του Δεκεμβρίου στη Νάπολη.
γιάννης κορίνθιος