Επίσημη “απαγόρευση” ειδήσεων, ανεπίσημη προσβολή των νεκρών στην Τουρκία!

Δικαστήριο της Αγκυρας διέταξε πλήρη απαγόρευση στη μετάδοση πληροφοριών σε σχέση με τη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στις 10 Οκτωβρίου στην τουρκική πρωτεύουσα και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 97 άτομα, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, και να τραυματιστούν περίπου 500.

Στο έγγραφο του δικαστηρίου που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ζητείται από την αρμόδια ραδιοτηλεοπτική αρχή της Τουρκίας να πράξει τα δέοντα προκειμένου να εκτελεστεί η δικαστική απόφαση που προβλέπει την απαγόρευση δημοσίευσης «κάθε είδους είδησης, ρεπορτάζ, σχολίων και παρόμοιων δημοσιευμάτων σε όλα τα μέσα ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, στο Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα σε σχέση με το φάκελο των ερευνών» για την επίθεση.

Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι πρόκειται για κατάφορη παραβίαση της ελευθερίας του λόγου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε εύρος λογοκρισία που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στον τουρκικό Τύπο.

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, έδειξε ως δράστες τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, βάζοντας όμως στο κάδρο και τους Κούρδους αντάρτες του PKK, λέγοντας πως «μπορεί να έχουν παίξει ρόλο» στο μακελειό.

O κ. Νταβούτογλου επανέλαβε πως η Άγκυρα «είναι αποφασισμένη να πολεμήσει τις ομάδες που συνδέονται με κούρδους εξτρεμιστές», σε μία προσπάθεια να στρέψει τη λαϊκή οργή προς τους Κούρδους αυτονομιστές, κάτι που είχε πράξει και μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Σούρουτς της νοτιοανατολικής Τουρκίας το περασμένο καλοκαίρι, δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη ευρείας κλίμακας στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του ΡΚΚ.

Την Τρίτη, οι Αρχές απαγόρευσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν συνδικάτα και οργανώσεις στην Κωνσταντινούπολη για το μακελειό της Αγκυρας.

ΠΡΟΣΕΒΑΛΑΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

Τη μνήμη των νεκρών της διπλής βομβιστικής επίθεσης στην Αγκυρα προσέβαλαν τούρκοι θεατές ποδοσφαιρικού αγώνα, αρνούμενοι να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα, σφυρίζοντας αποδοκιμαστικά στη διάρκεια ενός λεπτού σιγής και φωνάζοντας «Αλάχ Ακμπάρ» («ο θεός είναι μεγάλος»). Το περιστατικό συνέβη πριν από τον ποδοσφαιρικό αγώνα για τα προκριματικά του Euro 2016 ανάμεσα στην Τουρκία και την Ισλανδία στο Ικόνιο (κεντρική Τουρκία), σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Η στάση των θεατών έχει προκαλέσει κύμα αγανάκτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η επίθεση στην Αγκυρα, το πρωί του Σαββάτου, είχε στόχο μια πορεία για την ειρήνη, οργανωμένη από την τουρκική αντιπολίτευση που υποστηρίζει την κουρδική υπόθεση και ήθελε να καταγγείλει τις νέες επιθέσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των ανταρτών του PKK.

Η τουρκική ομάδα κέρδισε το ματς, όμως η απροσδόκητη αντίδραση μερικών από τους 42.000 θεατές του γηπέδου Τορκού Αρένα του Ικονίου προκάλεσε αγανάκτηση σε πολλούς.

Με το hashtag #UtanKonya (Ντροπή σου, Ικόνιο), πολλοί χρήστες του Διαδικτύου κατήγγειλαν στο Twitter τους οπαδούς της τουρκικής ομάδας στο Ικόνιο, μια πόλη πολύ συντηρητική και εκλογικό φέουδο του ισλαμοσυντηρητικού πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Ας ενταχθεί το Ικόνιο στη σαουδαραβική επικράτεια» έγραψε ο Εζγκέ Μπιλγκίν. «Ο Μεβλανά γυρίζει σήμερα στον τάφο του» πρόσθεσε ο χρήστης με το ψευδώνυμο Dnz Dnz, αναφερόμενος στον μεγάλο σούφι ποιητή του 13ου αιώνα Τζελαλεντίν Ρουμί, τον «πατέρα» των περιστρεφόμενων δερβίσηδων.

Το μαυσωλείο αυτού του αγίου του σουφισμού βρίσκεται στο Ικόνιο, τη μεγάλη πόλη της κεντρικής Τουρκίας που βρίσκεται σε απόσταση 200 χλμ. νοτίως της Αγκυρας.

Αντιθέτως, με το hashtag #Konyaseninleyiz (είμαστε μαζί σου, Ικόνιο), άλλοι χρήστες του Διαδικτύου προσέφεραν υποστήριξη στους οπαδούς με εθνικιστικά μηνύματα. «Το Ικόνιο είναι η πρωτεύουσα της ανεκτικότητας. Οι κάτοικοι του Ικονίου είναι ερωτευμένοι με την πατρίδα τους και τη σημαία τους. Δεν θα επιτρέψουμε να διαιρεθεί η Τουρκία» έγραψε έτσι η Χαβά Ιλντίζ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ