Θύελλα τα μεσάνυχτα στη Βουλή για τα Σκόπια

Θύελλα έχει προκληθεί από ένα πολύ σοβαρό έγγραφο για την εξωτερική πολιτική που η Χρυσή Αυγή αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα. H δημοσιοποίηση αυτής της επιστολής προκάλεσε ένταση στη Βουλή με τον Εύαγγελο Μεϊμαράκη να κάνει λόγο για “απίθανη, αφελή και επικίνδυνη” εξωτερική πολιτική από πλευράς κυβέρνησης.

Μάλιστα, σε υψηλούς τόνους ξεκαθάρισε πως «για μας δεν υπάρχει η επιστολή» και ταυτοχρόνως διεμήνυσε: «Για μας ισχύει η απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μην κάνετε βήμα από κει. Μην τολμήσετε να το σκεφτείτε. Είναι επικίνδυνα παιχνίδια. Η Μακεδονία είναι ελληνική. Τα ζητήματα αυτά, τα έχουμε συζητήσει τα έχουμε λύσει και βγάλτε τα από το διάλογο του πολυνομοσχεδίου». “Τι μας έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών να διαπραγματευτούμε μεταξύ μας τα κόμματα”; Διερωτήθηκε, μάλιστα, αναφερόμενος στην επιστολή Κοτζιά και απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα ανέφερε: “Έτσι κάνατε διαπραγμάτευση; Διαπραγματευόσαστε με τους ΑΝΕΛ τι θα περάσετε και τελικά φτάσαμε να φέρατε μια δύσκολη και επώδυνη συμφωνία”;

Στο θέμα παρενέβη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος διευκρίνισε πως με νόμο του 2005 ιδρύθηκε το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και πως όλη η αλληλογραφία του και τα γράμματά του είναι απόρρητα, κατηγορώντας τα κόμματα πως κατήργησαν αυτό το νόμο για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε πως  στο Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής, που έγινε το καλοκαίρι, συμφώνησαν όλα τα κόμματα να καταθέσουν προτάσεις για το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Όπως είπε με αυτή την απόρρητη επιστολή θύμησε στα κόμματα την υπόσχεσή τους να  καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Απάντηση στον κ. Κοτζιά έδωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος είπε πως η επιστολή αυτή είδε το φως της δημοσιότητας από τη Χρυσή Αυγή. “Εάν έχετε εμπιστοσύνη εσείς για αυτά τα θέματα να τα συζητάτε και μάλιστα με επιστολή είναι δικό σας θέμα, εγώ σας εγκαλώ γιατί επειδή ακριβώς είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα έπρεπε να τεθεί στα κόμματα, χωρίς επιστολή για να μην γνωρίζουν τα Σκόπια τις εσωτερικές διαβουλεύσεις της Ελλάδας”.

Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος κατηγόρησε τον κ. Κοτζιά πως το έγγραφο δεν είναι απόρρητο γιατί δεν υπάρχει καμία διαβάθμιση πάνω στο έγγραφο. Από την πλευρά του, ο Εύαγγελος Βενιζέλος κάλεσε το προεδρείο της Βουλής να σταματήσει αυτή την κουβέντα για τόσο σοβαρό θέμα, λέγοντας πως αυτά θα πρέπει να συζητηθούν κεκλεισμένων των θυρών.

Ο κ. Κοτζιάς συντάχθηκε με την πρόταση του κ. Βενιζέλου ενώ κατέληξε πως μετά την ενέργεια της ΧΑ να κοινοποιήσει την απόρρητη επιστολή δεν θα ξανακαλέσει το κόμμα αυτό να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής, για να αντικρούσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος εκπρόσωπος της ΧΑ κ. Κασιδιάρης ότι ένα κόμμα που έστειλε ο λαός στη βουλή δεν μπορεί κανείς προσχηματικά να καταργήσει από καμία Επιτροπή.