Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Έχει γενέθλια και “μπαίνει” στα 98

Στο 98ο έτος της ζωής του μπαίνει σήμερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που έχει γενέθλια. Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1918 στα Χανιά της Κρήτης.

Και φέτος, ο πρώην πρωθυπουργός θα γιορτάσει τα γενέθλια του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Από τους… πρώτους που του ευχήθηκαν και μάλιστα δημόσια ήταν ο εγγονός του, γιος της Ντόρας Μπακογιάννη, Κώστας, μέσω της… τηλεόρασης του ΣΚΑΙ.Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Έχει γενέθλια και `μπαίνει` στα 98

Γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1918 στη συνοικία Χαλεπά των Χανίων, στο ίδιο σπίτι όπου υπογράφηκε η συνθήκη της Χαλέπας, η οποία έδινε τα πρώτα δικαιώματα στους Κρήτες.

Δευτερότοκος γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη και εγγονός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του ιδρυτή του κόμματος των Ξυπολήτων, το οποίο στη συνέχεια ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετονόμασε σε Κόμμα των Φιλελευθέρων. Γιαγιά του ήταν η Κατίγκω Βενιζέλου, αδερφή του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Το 1953 παντρεύτηκε την Μαρίκα Γιαννούκου με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά: την Ντόρα, τον Κυριάκο, την Αλεξάνδρα και την Κατερίνα.

Σπούδασε νομικά, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στη Νομική Σχολή της Αθήνας. Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά στις εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946. Συμμετείχε ενεργά στον «Ανένδοτο Αγώνα» της περιόδου 1961-1963 κατά των κυβερνήσεων του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Κέντρου, έγινε υπουργός Οικονομίας στις κυβερνήσεις του Γεωργίου Παπανδρέου το 1963 και το 1964.

Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα Ιουλιανά του 1965, όταν ήρθε σε ρήξη με τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και μαζί με άλλους αποχώρησε από την κυβέρνηση. Συνελήφθη όταν έγινε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και στη συνέχεια έφυγε στο εξωτερικό. Το 1977 ίδρυσε το κόμμα των Φιλελευθέρων και το 1978 εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία. Έξι χρόνια μετά, την 1η Σεπτεμβρίου εξελέγη πρόεδρος του κόμματος, διαδεχόμενος τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Έχασε τις εκλογές του 1985, παραιτήθηκε από την ηγεσία της ΝΔ αλλά επανεξελέγη και μετά από δυο εκλογικές διαδικασίες το 1989 και μιας κυβέρνηση συνεργασίας, με την ιστορική συνεργασία ΝΔ-ΚΚΕ, μια μιας οικουμενικής υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα στις 9 Απριλίου του 1990 η Νέα Δημοκρατία κερδίζει την αυτοδυναμία και εκλέγεται κυβέρνηση.

Oμως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας “έπεσε” τρία χρόνια μετά τη νίκη της, με τον νυν πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τότε υπουργό Εξωτερικών να παραιτείται και αυτό να δημιουργεί ρήξη στη σχέση του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που ακόμη και σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί.

Μετά την ήττα στις εκλογές του 1993 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραιτείται από την προεδρία της ΝΔ, τον διαδέχεται ο Μιλτιάδης Έβερτ και στις 3 Νοεμβρίου του απονέμεται ο τίτλος του επίτιμου προέδρου του κόμματος.