Με Σεγκολέν Ρουαγιάλ και Μισέλ Σαπέν φτάνει ο Ολάντ στην Αθήνα

Αθήνα

Υπό διαμόρφωση είναι η ατζέντα των θεμάτων που θα περιλαμβάνονται στις επαφές του πρωθυπουργού και των υπουργών με τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ, ο οποίος φτάνει αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα. Μεταξύ των προσώπων που θα συνοδεύουν τον Ολάντ είναι οι υπουργοί Σεγκολέν Ρουαγιάλ και Μισέλ Σαπέν.

Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης, η σύνθεση της γαλλικής αποστολής είναι υπό διαμόρφωση. Η αποστολή αναμένεται να αποτελείται από ευρύ υπουργικό κλιμάκιο, έναν ορισμένο αριθμό επιχειρηματιών καθώς και ανθρώπους του πολιτισμού.

Τα κυβερνητικά στελέχη που αναμένεται μέχρι στιγμής να συνοδεύσουν τον Φρανσουά Ολάντ είναι η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υπουργός Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας, η Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ υπουργός Παιδείας, ο Μισέλ Σαπέν υπουργός Οικονομικών, η Φλερ Πελερέν υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας και ο Αρλέμ Ντεζίρ γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Στην ατζέντα της συνάντησης η ελληνική πλευρά θα συμπεριλάβει ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας και τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με αυτήν, μέσα στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί από πρόσφατες υποστηρικτικές παρεμβάσεις της γαλλικής πλευράς.

Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν ειδικότερα θέματα που αφορούν την επικείμενη διαπραγμάτευση για το Χρέος, την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, τις συλλογικές συμβάσεις, την προάσπιση της διαφάνειας και την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ζητήματα που αποτελούν σταθερές επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς κατά την εφαρμογή της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της ατζέντας, αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν το πακέτο Γιούνκερ, συνέργειες για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας, και η ενίσχυση της συνεργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως και σε άλλους βασικούς τομείς της οικονομίας.

Ειδικό κεφάλαιο της συνάντησης αναμένεται να αποτελέσει η συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα. Για την οριστική διαμόρφωση της ατζέντας, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία.