Γιόρτασε τα 40 του χρόνια ο Σύλλογος Μεγαρέων «Βύζας» στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Πηγή:greeknewsonline.com

Τα σαράντα χρόνια από την ίδρυσή του γιόρτασε το Σάββατο 24 Οκτωβρίου ο Παμμεγαρικός Σύλλογος Αμερικής “Βύζας”, με τον ετήσιο χορό του που συγκέντρωσε πολλά μέλη και φίλους και πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο Rex Manor του Μπρούκλιν.Γιόρτασε τα 40 του χρόνια ο Σύλλογος Μεγαρέων «Βύζας»

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον παραδοσιακό Χορό της Τράτας, με ρίζες στην αρχαιότητα, από το χορευτικό με τις νεαρές Μεγαρίτισσες με τις περίτεχνες τοπικές φορεσιές, τα κατηφένια. Πρόκειται για ένα μεγαρίτικο έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο την Τρίτη του Πάσχα, στην πλατεία μπροστά από το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Γαλιλαίου, “του Αι Γιάννη του Χορευταρά”, -όπως είναι πιο γνωστό στα Μέγαρα.

Στο καλωσόρισμά του, ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιάννης Οικονόμου, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, ιδιαίτερα δε τα μέλη που ήρθαν από μακριά, καθώς και τα μέλη της επιτροπής που ακούραστα εργάστηκαν για την επιτυχία της χοροεσπερίδας.

“Ο σύλλογός μας ήταν, είναι και θα παραμείνει πιστός στους σκοπούς του και σ’ αυτά που προσφέρει, να διατηρήσει ζωντανή τη φλόγα και όλον αυτόν τον εθνικό θησαυρό της μεγαρίτικης παράδοσης, τα ήθη και τα έθιμα, αλλά και τις οικογενειακές αξίες που μεταφέραμε από τα Μέγαρα και προσπαθούμε να τον μεταλαμπαδεύσουμε και στα παιδιά μας”, επισήμανε ο κ. Οικονόμου.

“Εχουμε αποδεχθεί την τεράστια ευθύνη να συνεχίσουμε μπροστά και έχουμε υποσχεθεί στους προκατόχους μας ότι θα διατηρήσουμε τον σύλλογό μας ζωντανό και ανθηρό με όποιο κόστος ώστε να μπορέσουμε να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι τον παραλάβαμε”, πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Και όπως ανέφερε, προκειμένου να γίνει αυτό και να προχωρήσει ο σύλλογος δυνατά στο μέλλον, χρειάζεται “ενότητα, κατανόηση και συνεργασία”.

Την ικανοποίησή του για την πορεία του συλλόγου εξέφρασε μιλώντας στη Greek News ο πρώην πρόεδρος Σπύρος Γαρυφάλλης. “Είναι δυνατός ο σύλλογος, κρατιέται, ευτυχώς τα νέα παιδιά μπαίνουν μέσα και μπαίνουν με δύναμη. Θέλουν να βοηθήσουν και αυτό φαίνεται και από την αποψινή χοροεσπερίδα”, είπε.

“Είναι 40 χρόνια που πέρασαν και νομίζουμε ότι είναι σαν χθες. Το 1975 αρχίσαμε τις διαβουλεύσεις μεταξύ μας και καταλήξαμε ότι έστω και λίγοι που ήμασταν Μεγαρίτες στη Νέα Υόρκη και ιδιαίτερα στο Μπρούκλυν να φτιάξουμε αυτόν τον σύλλογο, ο οποίος είναι συνέχεια του παλιού συλλόγου που υπήρχε στη Γιούτα. Το Μάιο του ’75 ιδρύθηκε ο σύλλογος”, σημείωσε ο κ. Γαρυφάλλης.

Σύμφωνα με το αναμνηστικό λεύκωμα που εκδόθηκε με αφορμή την επέτειο και ήταν αφιερωμένο στην ιστορία του συλλόγου, ο πρώτος μεγαρίτικος σύλλογος ιδρύθηκε την Πρωτομαγιά του 1916 στο MacGill της Νεβάδα από τους πρώτους Μεγαρίτες μετανάστες με την ονομασία “Παμμεγαρικός Αλληλοβοηθητικός Σύλλογος Μεγαρέων “ΒΥΖΑΣ”. Ο Σύλλογος αυτός που έχει να επιδείξει τη μεγάλη δωρεά για την ανέγερση του Γυμνασίου στα Μέγαρα, σταμάτησε τη δράση του μετά από πολλά χρόνια προσφοράς στην Ομογένεια, περίπου τη δεκαετία του ’50.

Η πρώτη συνάντηση για την ίδρυση του νέου συλλόγου έγινε την Κυριακή 2 Μαρτίου 1975 στο εστιατόριο “Fifth Avenue Diner” στο Μπρούκλυν. Η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. έγινε στις 6 Ιουνίου 1975. Πρώτος πρόεδρος αναδείχθηκε ο Σπύρος Φουσκαρής (1975-1981). Στο πρώτο Δ.Σ εκλέχθηκαν επίσης οι Ανδρέας Κάρκας (αντιπρόεδρος), Λευτέρης Υψηλάντης (γραμματέας), Αναστάσιος Πιπέρος (ταμίας) και οι Στυλιανός Μώλος, Μελέτιος Δαγρές, Γεώργιος Λουκάς, Νίκος Πανάγος, Ιερόθεος Μωραΐτης, Νίκος Παπαγιάννης και Σπύρος Καστάνης.

Η πρώτη μεγάλη χοροεσπερίδα πραγματοποιήθηκε στο Cotillion Terrace στο Μπρούκλυν το Φεβρουάριο του 1978, με τη συμμετοχή 472 ατόμων, και ήταν εκεί που για πρώτη φορά στην Αμερική οι Μεγαρίτισσες χόρεψαν το Χορό της Τράτας.

Υπεύθυνος του λευκώματος ήταν ο ταμίας Λευτέρης Υψηλάντης.

“Ξεκινήσαμε χωρίς γραφείο, χωρίς Σπίτι. Μαζευόμασταν στα σπίτια μας για να χορέψουν τα παιδιά. Φέρναμε στολές από την Ελλάδα συνέχεια, από τις γιαγιάδες, από τις μαμάδες μας. Κουραστήκαμε πολύ, αλλά για το σύλλογό μας όμως κάναμε κάτι που είναι δικό μας”, ανέφερε στη Greek News η κ. Δέσποινα Υψηλάντη, φέρνοντας στο νου τα πρώτα εκείνα χρόνια.

“Κάνουμε ό,τι μπορούμε”, είπε, αναφερόμενη στο φιλανθρωπικό έργο του συλλόγου που δεν περιορίζεται μόνο στη Νέα Υόρκη, αλλά και αγκαλιάζει και τα Μέγαρα, όπως το 1981 μετά το φονικό σεισμό, αλλά και την ενίσχυση τα δύο τελευταία χρόνια στο Κατάστημα Αλληλεγγύης της Αγίας Παρασκευής Μεγάρων, προσφέροντας βοήθεια στους συμπατριώτες μας που υποφέρουν από την οικονομική κρίση.

“Ο σύλλογος έχει να επιδείξει σοβαρό δουλειά”, συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος Σπύρος Γαρυφάλλης, “πάρα πολλά τα οποία γίνονται δεν τα δημοσιοποιούμε, δεν μας αρέσει αυτό”, ενώ χαρακτήρισε “προτέρημα” για το σύλλογο την ύπαρξη του Μεγαρίτικου Σπιτιού στο Μπρούκλυν, το οποίο αποκτήθηκε χάρη στην ομόνοια και τη συνεργασία των μελών το 1992.

“Εχουν περάσει 40 χρόνια από τότε που ανοίξαμε το σύλλογο το 1975. Εχουμε μια καλή επιτυχία απόψε. Είμαστε όλοι μαζί πάλι, έχουν περάσει αρκετά χρόνια και να έχουμε υγεία και να ερχόμαστε κάθε χρόνο”, τόνισε ο κ. Ιερόθεος Μωραϊτης, ο δεύτερος κατά σειρά πρόεδρος του συλλόγου που υπηρέτησε από το 1981-1984.

“Εύχομαι οι νέοι να προσπαθήσουν να κρατήσουν το σύλλογο, να τον συνεχίσουν, γιατί όλοι σε όλους τους συλλόγους σήμερα, όπως βλέπετε, φεύγουν οι ηλικιωμένοι και η νεολαία δεν ασχολείται. Ηταν ωραία χρόνια εκείνα”, επισήμανε ο κ. Αλέξανδρος Παπανδρίκος, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 1987-1990.

“Η νεολαία έρχεται στις εκδηλώσεις μας. Ερχονται περισσότερα άτομα στο σύλλογο όσο περνά ο καιρός”, είπε ο κ. Γιάννης Γαρυφάλλης, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το λαχείο που κληρώθηκε λίγο πριν το τέλος της χοροεσπερίδας.

Μήνυμα απέστειλε και ο Δήμαρχος Μεγαρέων, αντιστράτηγος ε.α. Γρηγόριος Σταμούλης, συγχαίροντας το σύλλογο και ευχαριστώντας “για το εξαίρετο εθνικο, πολιτισμικό και κοινωνικό έργο που επί δεκαετίες προσφέρει προς όλους τους απόδημους Μεγαρίτες και όλους τους Ελληνες της Ομογένειας στις ΗΠΑ”.

Στην οργανωτική επιτροπή συμμετείχαν επίσης η κ. Λίτσα Καστάνη (υπεύθυνη για το χορό της Τράτας), ο κ.Δημήτρης Θεοδοσίου (υπεύθυνος κρατήσεων), η κ. Αννα Καστάνη, ο πρώην πρόεδρος Σπύρος Γαρυφάλλης, ο κ. Νίκος Ρούσσης και ο κ. Γιώργος Ρούσσος.