Τσίπρας: Παράθυρο ελπίδας για τους μέσα, παράθυρο αλήθειας για τους έξω

«Παρά τις συνθήκες κρίσης και οικονομικής δυσκολίας, έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να δημιουργούμε, να παράγουμε έργο και με πείσμα και υπομονή να κάνουμε πολλά για να αλλάξουμε τη χώρα και την κοινωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας σήμερα την πρώτη μονάδα απεξάρτησης σε ελληνικές φυλακές, η οποία στεγάζεται σε αυτόνομη πτέρυγα στις φυλακές Διαβατών.

Ήδη 12 κρατούμενοι βρίσκονται εδώ και 10 μέρες στους νέους χώρους παρακολουθώντας το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ.

Αυτό το πρώτο βήμα να το ακολουθήσουν άλλα πολλά μεγαλύτερα στην προσπάθεια ενός εκδημοκρατισμού του σωφρονιστικού συστήματος στη χώρα, τόνισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας παράλληλα λόγο για ένα «παράθυρο ελπίδας».

«Αυτή η δομή είναι ένα παράθυρο για να δούμε οι απ’ έξω τι συμβαίνει μέσα. Κανένας άνθρωπος, κανένας πολίτης δεν μπορεί να θεωρείται πολίτης δεύτερης κατηγορίας που δεν έχει δικαιώματα. Ένα παράθυρο για να βελτιώσουμε αυτές τις συνθήκες ώστε οι μέσα να βλέπουν έξω στην ελπίδα και όχι στον φόβο, για να δημιουργήσουμε συνθήκες και προϋποθέσεις ώστε να πάρουν την απόφαση ζωής και να επανενταχθούν στον κοινωνικό περιβάλλον».

Παρασκευόπουλος: Βρισκόμαστε στο κάστρο του φόβου. Ανοίγουμε ένα παράθυρο και κοιτάμε

Δηλώσεις έκανε με τη σειρά του από τις φυλακές Διαβατών, Νίκος Παρασκευόπουλος, κάνοντας λόγο για μία ελπίδα στα ερείπια.

“Βρισκόμαστε στο κάστρο του φόβου. Ανοίγουμε ένα παράθυρο και κοιτάμε. Ο πολίτης φοβάται τη φυλακή, αλλά και μία υποτροπή των αποφυλακιζόμενων. Ο κρατούμενος φοβάται ένα χώρο που μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών, αλλά ακόμη και την ίδια την έξοδο σε μία κοινωνία χωρίς δουλειές, χωρίς φίλους, ίσως πια και χωρίς οικογένεια.

Και ξαφνικά η ελπίδα. Μέσα στα ερείπια, κάτι χτίζεται. Αυτή είναι η Ελλάδα, η ανθρωπότητα που μας κάνει περήφανους. Γιατί είναι έργο συλλογικό, κινηματικό, στηριγμένο σε μια κατεξοχήν κοινωνική πρόταση, όπως είναι αυτή του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ. Από το παράθυρο που ανοίγει κοιτάει και ο κρατούμενος την κοινωνία και τη βλέπει αλληλέγγυα στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τη δυστυχία.

Στην πρώτη περίοδο η κυβέρνηση επιχείρησε ορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις στη νομοθεσία. Η αποσυμφόρηση των φυλακών δεν ήταν ο βασικός στόχος, ήταν ένα μέσο για τον βασικό στόχο, την επανένταξη. Τώρα ακριβώς αναπτύσσονται προσπάθειες και δημιουργούνται δομές που την υπηρετούν. Σήμερα εγκαινιάζεται μια μονάδα απεξάρτησης σε λίγο θα έχουμε τη σύνδεση του ψυχιατρείου του Κορυδαλλού με δημόσια ψυχιατρική κλινική και αμέσως στη συνέχεια θα έχουμε την έναρξη λειτουργίας τριών σχολείων μέσα σε φυλακές, στο Δομοκό, στη Νιγρίτα, στα Χανιά. Από την πλευρά μου, θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες προς όλους όσοι εργάστηκαν και εργάζονται για τις δομές της επανένταξης: μέλη της κοινότητας, κρατούμενους, υπαλλήλους της φυλακής, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τέλος τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που με μία πρωτοβουλία του, πρωτοφανή από όσο ξέρω στην ελληνική ιστορία, επισκέπτεται μια φυλακή για να δείξει συμβολικά ότι η αλλαγή προς το καλύτερο ενός ανθρώπου και μίας κοινωνίας ποτέ δεν είναι αδύνατη”.