Άστοχο και άδικο!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) κ. Στέφανος Ταμβάκης, έθιξε πάλι το θέμα της ψήφου των Αποδήμων  Ελλήνων ψηφοφόρων, παρακινηθείς από τους Τούρκους του εξωτερικού, που συμμετείχαν στις δικές τους εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους…

Μιλώντας στο CNN GREECE ο κ. Ταμβάκης αποκάλυψε ότι για το θέμα απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας δύο πράγματα:

  1. Την ανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Και,
  2. Την επιστολική ψήφο για τους Απόδημους ψηφοφόρους του Εξωτερικού.

Ουδείς ψόγος. Μόνον έπαινος.

Στην επιστολή του, όμως, ο κ. Ταμβάκης υποστηρίζει πως «… στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τα προηγούμενα Κόμματα που βρισκόντουσαν στην διακυβέρνηση της Πατρίδας μας, εμάς τους Απανταχού Έλληνες με τον τρόπο τους, μας αποχαιρέτισαν”.

Που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση πως τα κόμματα τα προηγούμενα, πλην ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, με την πολιτική τους απομάκρυναν τον Απόδημο Ελληνισμό…

Βαριά κατηγορία. 

Πρέπει λοιπόν να απαντηθεί τι έγινε τα «τελευταία χρόνια από τα προηγούμενα Κόμματα που βρίσκονταν στην διακυβέρνηση της πατρίδας». Διότι στην αμέσως επόμενη φράση ο κ. Ταμβάκης «χοντραίνει» ακόμη περισσότερο το παιχνίδι. Λέει:

“Είμαι βέβαιος ότι εσείς κύριε Πρόεδρε (απευθύνετε στον κ. Τσίπρα),  όχι μόνο δεν θα συνεχίσετε να μας αποχαιρετάτε, αλλά σύντομα κάνοντας μια νέα αρχή, θα καλωσορίσετε τον Απανταχού Ελληνισμό, που θα συμβάλει στην ανασύσταση, στην αυτοοργάνωση του και στην υλοποίηση της άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος στον τόπο διαμονής του, είτε με κάλπη είτε με επιστολική ψήφο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα”.

Ποια είναι η αλήθεια; Ποιος αποχαιρέτησε ποιόν;

Το Φεβρουάριο του 2009, η Νέα Δημοκρατία ήταν στην Κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Υπουργός Εσωτερικών ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Η ΝΔ, τηρώντας την προεκλογική υπόσχεση του Κ. Καραμανλή, καταθέτει στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων. Ήταν αυτή η πρώτη και η μόνη μέχρι σήμερα φορά, που το όνειρο των Αποδήμων έμοιαζε να παίρνει σάρκα και οστά! Ήταν το μόνο Νομοσχέδιο για ψήφο των Αποδήμων που κατατέθηκε στη Βουλή στην νεώτερη πολιτική Ιστορία του τόπου!

Φυσικά, μόνον «αποχαιρετισμός» προς τους απανταχού Έλληνες δεν ήτανε αυτό!

Αποχαιρετισμός, όμως, στο όνειρο κάθε Έλληνα ψηφοφόρου του εξωτερικού, αποτέλεσε η πολιτική που άσκησαν ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ τότε, ΣΥΡΙΖΑ σήμερα (!) το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και ο …πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης…

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας (2008 μέχρι σήμερα πρόεδρος) δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν το Νομοσχέδιο, τασσόμενοι μεν υπέρ της επιστολικής ψήφου, πλην, όμως, ζητούσαν τη δημιουργία περιφερειών εξωτερικού, όπως ανέφερε στη Βουλή ο βουλευτής του κόμματος τότε (σήμερα Α΄αντι-Πρόεδρος της Βουλής) κ. Τάσος Κουράκης. Εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού, από τις οποίες θα εκλέγονται βουλευτές, οι έδρες των οποίων θα περιλαμβάνονται στις 12 έδρες των βουλευτών Επικρατείας, ζήτησε και το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ εξ αρχής τάχθηκε εναντίον της ψήφου αποδήμων, καθώς θεωρούσε ότι θα αλλοιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα!..

Τι προέβλεπε το Σχέδιο Νόμου Παυλόπουλου;  Το είχε εξηγήσει ο –τότε- υπουργός Εσωτερικών:

“Δικαίωμα ψήφου έχουν οι απόδημοι που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό, καθώς και οι υπηρετούντες σε ελληνικές υπηρεσίες στο εξωτερικό και οι Έλληνες υπάλληλοι διεθνών οργανισμών. Δημιουργούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι στα προξενεία, οι οποίοι ανανεώνονται κάθε φορά. Τα κόμματα ορίζουν για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σε όποια θέση επιθυμούν, τρεις υποψηφίους, οι οποίοι θα πρέπει να κατοικούν τουλάχιστον δέκα χρόνια στο εξωτερικό. Οι ψήφοι των αποδήμων θα προστίθενται στο σύνολο των ψήφων στην Επικράτεια και θα συνυπολογίζονται στην κατανομή εδρών”.

Ήταν το μείζον; Ναι. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι αυτή θα ήταν μία καλή αρχή για να ψηφίζουν οι Απόδημοι από τον τόπο κατοικίας τους, ναι, ήταν το μείζον. Όλα τα άλλα, Περιφέρειες, Ομογενείς Βουλευτές κλπ. μπορούσαν να έρθουν με το χρόνο και αφού προηγουμένως ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΕΙ ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ την ψήφο.

Δυστυχώς, με την άποψη των κομμάτων της αντιπολίτευσης  είχε συμπλεύσει τότε και ο κ. Στέφανος Ταμβάκης (αν και κάποιοι επιμένουν για το αντίστροφο).  Ζητούσε κι αυτός Περιφέρειες, Βουλευτές Ομογενείς κλπ.

Η ΝΔ δεν ήταν έτοιμη για κάτι τέτοιο. Ο κ. Ταμβάκης, συνεπικουρούμενος από το ΠΑΣΟΚ εμφανίζονταν ανένδοτος, παρά το ότι ορισμένοι, τουλάχιστον, από τους συντονιστές του ΣΑΕ, αλλά και ομογενειακοί παράγοντες, του συνέστησαν να αρκεστεί στην ψήφο.

Ανένδοτος μέχρι και την τελευταία ημέρα όπου έγινε η συζήτηση στην ολομέλεια της αρμόδιας Επιτροπής. Εκεί ο κ. Ταμβάκης έκανε στροφή 180ο αποδεχόμενος τελικά την ψήφο και «αργότερα βλέπουμε για Περιφέρειες κλπ.», όπως είπε, προκαλώντας την μήνιν του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που εκτίμησαν ότι τους «άδειασε» την τελευταία ώρα…

Στην ιστορία έμεινε «τρικούβερτος» καβγάς που έστησε στους διαδρόμους της Βουλής (έξω από την αίθουσα της Γερουσίας) στον πρόεδρο του ΣΑΕ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γρ. Νιώτης γι αυτήν του την «τούμπα» της τελευταίας ώρας. Φυσικά η αντιπολίτευση δεν μπορούσε να ακολουθήσει την “τούμπα” κ. Ταμβάκη και επέμεινε στην άρνηση να παράσχει ψήφο στο νομοσχέδιο. (Χρειάζονταν το 1/3 του Σώματος, 200 ψήφοι).

Δυστυχώς, χάθηκε τότε η ψήφος των Αποδήμων. Στην κυβέρνηση επανήλθε αργότερα το ΠΑΣΟΚ, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Νομοσχέδιο, όμως, για την ψήφο των Αποδήμων μόνον ο Κώστας Καραμανλής έφερε στη Βουλή. Αρνήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ να το ψηφίσει…

Άλλωστε μόλις πρόσφατα και λίγο πριν αποχωρήσει από το κόμμα, ως υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Απόδημο Ελληνισμό ο κ. Βασ. Πριμικήρης τόνιζε στα μέλη της Παγκοσμίου Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει κανένα νομοσχέδιο για ψήφο των αποδήμων που δεν θα προβλέπει τη δημιουργία ξεχωριστής εκλογικής περιφέρειας, αποκλειστικά για τους απόδημους Έλληνες.

Δηλαδή, καμία ανάμειξη στις ελληνικές εθνικές εκλογές. Η ψήφος των Αποδήμων, κατά το ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα προσμετράται στην Επικράτεια, ούτε στον καταμερισμό των εδρών. Μια άσφαιρη ψήφος!

Ας δούμε τώρα τι έγινε με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού.  

Η ιστορική μνήμη λέει ότι στις 10 Οκτωβρίου 2011- στην 8η Συνεδρίαση του Προεδρείου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), υπό τον Πρόεδρο κ. Στέφανο Π. Ταμβάκη, που συνήλθε στην Αθήνα, την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Δημήτρη Δόλλη –ΠΑΣΟΚ- και του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (Γ.Γ.Α.Ε.), Πρέσβη κ. Πέτρου Παναγιωτόπουλου, υιοθετήθηκε η πρόταση του κ. Υφυπουργού για ετήσια παράταση της αναβολής σύγκλησης της Τακτικής Συνέλευσης του ΣΑΕ και της θητείας του νυν Προεδρείου, με τροποποίηση του Νόμου 3480/2006. Αφορμή κάποια φημολογούμενα παρατράγουδα επί των οικονομικών, που είχαν προκαλέσει την “οργή” του Υφυπουργού, αλλά και η επερχόμενη οικονομική κρίση. Το βασικό που θα άλλαζε, στο νέο Νόμο, ήταν η αυτοχρηματοδότηση του ΣΑΕ.

Την ετήσια παράταση ακολούθησε και άλλη παράταση, μέχρι το τέλος του 2012. Αυτή ήταν και η τελευταία νόμιμη. Η θητεία του προεδρείου διήρκεσε, έτσι, τυπικά έξι χρόνια.

Νομοσχέδιο για την ανασύσταση του ΣΑΕ υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ.  Πλην, όμως το μόνο Νομοσχέδιο που μέχρι σήμερα παρουσιάστηκε ήταν το Σ/Ν που έφτιαξε ο Υφυπουργός κ. Κων. Τσιάρας ο οποίος συνέστησε Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή η οποία επεξεργάστηκε τις αλλαγές στο Νόμο του ΣΑΕ. Το Νομοσχέδιο ανέβηκε, μάλιστα, σε ανοικτή διαβούλευση στο open gov. Gr.

Για την ιστορία, ο κ. Τσιάρας ήταν υπουργός της Κυβέρνησης της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά…

Ο κ. Τσιάρας προχώρησε, ακόμη, στη σύσταση Οργανωτικής και Αναθεωρητικής Επιτροπής του ΣΑΕ και ενώ όλοι ανέμεναν να κατατεθεί από μέρα σε μέρα προς ψήφιση το νομοσχέδιο στη Βουλή, στον ανασχηματισμό που εκείνες τις ώρες που αναγγέλθηκε, ο κ. Τσιάρας έμεινε εκτός κυβέρνησης…

Τον διαδέχθηκε ο Κυριακός Γεροντόπουλος (ΝΔ) ο οποίος προχώρησε σε δύο άκαρπες συσκέψεις στην Αθήνα της Οργανωτικής Αναθεωρητικής Επιτροπής για να ακολουθήσουν οι εκλογές, η αλλαγή κόμματος και ο μύλος να γυρίσει από την αρχή…

Και να μην ξεχνάμε ότι το ΣΑΕ το έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ… για να “χαιρετίσει” και όχι να “αποχαιρετίσει” την ομογένεια! Το πως οι ηγεσίες του ΣΑΕ το χειρίστηκαν, αυτό είναι άλλο θέμα.

Ήδη δέκα μήνες κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη δεν έκανε την «νέα αρχή» που αναφέρει ο κ. Ταμβάκης προκειμένου «να καλωσορίσει τον Απανταχού Ελληνισμό…” 

Ώστε μάλλον άστοχο το ευφυολόγημα του π. Προέδρου του ΣΑΕ Στέφανου Ταμβάκη «… στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τα προηγούμενα Κόμματα που βρισκόντουσαν στην διακυβέρνηση της Πατρίδας μας, εμάς τους Απανταχού Έλληνες με τον τρόπο τους, μας αποχαιρέτισαν”.

Άστοχο και άδικο.