ΑΝΑΛΥΣΗ: Η Συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η πρώτη Συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic) είχε θετικά στοιχεία. Είχε και αρνητικά.

Ένα πρώτο θετικό στοιχείο ήταν το γεγονός ότι και τα 33 μέλη συμμετείχαν στις εργασίες, πράγμα αρκετά σπάνιο για μία Επιτροπή, από τις λίγες,  τα μέλη της οποίας δεν αμείβονται εξτρά.

Ένα δεύτερο θετικό στοιχείο ήταν η κοινή διακήρυξη ότι θα επιδιωχθεί πνεύμα συνεργασίας και  ομοψυχίας, όπου αυτό είναι δυνατόν, ώστε τα θέματα του Απόδημου ελληνισμού να μείνουν μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες.

Ένα τρίτο  θετικό στοιχείο ήταν ο ενθουσιασμός των νεοφώτιστων μελών της Επιτροπής.

Δυστυχώς, από δω και κάτω η απαρίθμηση θα περιλαμβάνει μόνον αρνητικά στοιχεία.

Με δεδομένο την αρχική αδυναμία ότι η Επιτροπή γνωμοδοτικό έχει μόνον ρόλο,  δεν θα πρέπει να κρατάει κανείς μεγάλα καλάθια…

Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι τα περισσότερα μέλη της, του νέου Προέδρου κ. Τριανταφυλλίδη συμπεριλαμβανομένου, ΔΕΝ γνωρίζουν από ομογένεια.  Δεν ξέρουν την ιστορία της. Τα προβλήματά της, την προσφορά της.

Ένα άλλο αρνητικό σημείο είναι η απειρία του νέου Προέδρου. Εύκολα υποκύπτει στον πειρασμό της υπέρβασης των προεδρικών καθηκόντων.

Αρνητική είναι και η περιρρέουσα αντίληψη ορισμένων μελών, όπως έγινε αντιληπτή από την πρώτη κιόλας Συνεδρίαση, ότι η Ομογένεια χρωστάει στην Ελλάδα, ότι δεν μπορεί να εγείρει αξιώσεις και πως είναι υποχρεωμένη στο όνομα του πατριωτισμού να δέχεται αδιαμαρτύρητα τις επιταγές των Αθηνών.

Αυτή η μητριαρχική θεώρηση  είναι λάθος. Όπως απαράδεκτη είναι και η αντίληψη ότι οι ομογενείς πρέπει να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα αγνοώντας το όποιο ρίσκο. Αδιανόητη η ρητορεία βουλευτή του ΚΚΕ ότι οι ομογενείς δεν θα επενδύσουν στην Ελλάδα «γιατί θέλουν το κέρδος»! Για να συνεχίσει ακάθεκτος: «Δεν έχουν σχέση με εκείνους τους ευεργέτες που έδιναν την περιουσία τους στο ελληνικό Κράτος»!!!

Αυτή είναι η αντίληψη του ΚΚΕ για τους ομογενείς;

Λάθος είναι, όμως, και η προσέγγιση του «αχταρμά». Ρίχνουμε όλα τα θέματα στο τραπέζι και ό,τι κάτσει. 14 θέματα μπόρεσε να συλλέξει με τους συμβούλους του ο Πρόεδρος, τα έβαλε όλα, άσχετα από προτεραιότητες, από προηγούμενες ενέργειες Επιτροπών, ανεξάρτητα από τις απόψεις και τις θέσεις της ομογένειας!

Κάποια από αυτά είναι σωστά. Κάποια άλλα χρονοβόρα. Κάποια έχουν ήδη επιλυθεί, αλλά κανείς δεν τους το είπε!

Με συμβούλους που συναθροίζουν ετερογενή πράγματα προκοπή δεν γίνεται.

Η Επιτροπή αυτή, πρώτον: Πρέπει να απαλλάξει την ομογένεια από το άγος της «διασποράς». Να επανέλθει η αρχική της ονομασία «Μόνιμη Επιτροπή για τον Απόδημο Ελληνισμό». Αν θέλει να ακριβολογήσει, ας προσθέσουν τη λέξη: Ομογένεια, Δηλαδή να λέγεται «Μόνιμη Επιτροπή για τον Απόδημο Ελληνισμό και την Ομογένεια».

Δεύτερον: Πριν συντάξουν όποιο κατάλογο προβλημάτων κλπ. να μιλήσουν με την ομογένεια. Να μάθουν και να μάθουν από τους αρμόδιους.

Τρίτο: Μια και οι αρμοδιότητές της είναι γνωμοδοτικές, να μην αναλώνονται σε άχρηστες λεπτομέρειες. Να δουν την ουσία των θεμάτων. Δεν υπάρχει λόγος, π.χ. να φτιάξουν νομοσχέδιο για την Ψήφο των Αποδήμων. Αρκεί να εισηγηθούν θετικά, στην Κυβέρνηση, αφού προηγουμένως κάνουν μία διερευνητική επαφή με τα μέλη – εκπροσώπους των κομμάτων ώστε να γνωρίζουν τι πρεσβεύει το κάθε κόμμα σε σχέση με το αντικείμενο.

Τέταρτο: Να ενεργοποιήσουν τις υπηρεσίες της Βουλής ώστε να προσφέρουν υποστήριξη στο έργο τόσο της ΠαΔΕΕ όσο και των τριτοβάθμιων ομογενειακών οργανώσεων.

Καλή η Ιντερνετική επικοινωνία των Προξενείων και των Πρεσβειών με το Υπουργείο Εσωτερικών.  Αλλά τα Προξενεία, υποβαθμισμένα ήδη σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους, πόσο πρόθυμα θα είναι να συνεργαστούν ώστε και η πλειοψηφία των ομογενών που δεν γνωρίζει από Ιντερνέτ, Κομπιούτερς και e mails να μπορέσει να βοηθηθεί;

Κοντολογίς, χρειάζεται σύστημα, μέθοδο και πολλή διάθεση ο χειρισμός των θεμάτων της Ομογένειας. Χθες η τηλεοπτική κάλυψη έδωσε την ευκαιρία ενός σώου. Από αύριο που θα κλείσουν οι πόρτες, ας γίνει ει δυνατόν, ουσιαστική δουλειά.