Η Ελληνίδα που διαχειρίζεται δισεκατομμύρια ευρώ

Αθήνα

Εργάζεται στην Αγγλία και διαχειρίζεται επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει θητεύσει σε κάποια από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου. Και όμως, στο μυαλό της έχει πάντα ως γνώμονα την επιστροφή στην Ελλάδα. Για την Ροζίνα Κούστα, η οποία εργάζεται ως διευθύντρια σε επενδυτική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο το κίνητρο της επιστροφής δεν είναι μόνο επαγγελματικό. Η ίδια θεωρεί ότι η χώρα έχει σοβαρή δυναμική ενώ και η ίδια έχει καταθέσεις και επενδύσεις στην Ελλάδα. Η Ελληνίδα που διαχειρίζεται δισεκατομμύρια ευρώ

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο in.gr, το τελευταίο διάστημα εργάζεται σε μια «επενδυτική μπουτίκ», στην Signia Wealth, στην οποία διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια και περιουσία αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο τρόπος που το πετυχαίνει είναι μέσω επενδύσεων σε funds και hedge funds αλλά και διάφορα private equity deals.

Μάλιστα, ακριβώς λόγω του διεθνούς χαρακτήρα των επενδύσεών της βιώνει την πίεση της οικονομικής συγκυρίας, όχι μόνο σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα, αλλά και διεθνώς. «Επενδύοντας σε ολόκληρο τον κόσμο η συγκυρία δεν είναι μία αλλά μια σειρά συγκυριών και οικονομικών πραγματικοτήτων, άλλοτε αλληλένδετων, άλλοτε όχι» τονίζει. Για την ίδια όμως, εκείνο που αποτελεί προσωπική πίεση είναι η ευθύνη, αφού η χρηστή και έξυπνη διαχείριση πρωτίστως αυτό προτάσσει.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι είναι νέα γυναίκα σε έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο, θεωρεί ότι η ίδια η αγορά κρίνει με αυστηρά, οικονομικά κριτήρια. «Σαφώς και οι προκαταλήψεις και τα στεγανά δε λείπουν, δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση αυτά που ήταν παλιότερα. Μια γυναίκα άλλωστε, σε οποιοδήποτε πλαίσιο που ανδροκρατείται, είναι μια άλλη φωνή, η altera pars εάν θέλετε η οποία απαλύνει κάπως την κάπως επιθετικότερη φύση του άνδρα. Άλλωστε ο ανταγωνισμός και οι δύσκολοι νόμοι της αγοράς δεν βλέπουν, φύλο, ηλικία ή καταγωγή παρά μόνο ικανότητα κι αυτό και επιβραβεύουν».

«Στο Λονδίνο ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος» εξηγεί. «Το Λονδίνο ειναι, ας μου επιτραπεί ο όρος, μια “δεξαμενή” ταλέντου κι ο μόνος τρόπος να πετύχεις, ο μόνος λόγος για τον οποίο θα επιβραβευτείς αργά ή γρήγορα είναι η ικανότητα σου».

Όσον αφορά τη σχέση της με την Ελλάδα, η ίδια ξεκαθαρίζει πως «κάθε μου κίνηση, κάθε μου βήμα και κάθε μου επιλογή όλα αυτά τα χρόνια έγινε με γνώμονα την επιστροφή στην πατρίδα μου. Το κίνητρο της επιστροφής στην Ελλάδα δεν είναι αυστηρά επαγγελματικό, αλίμονο αν ήταν έτσι μονάχα».

Μάλιστα, θεωρεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και μέλλον. «Από απόψεως αγοράς, η Ελλάδα αργά αλλά σταθερά δείχνει ότι έχει μια δυνητική αγορά με σοβαρή δυναμική η οποία θα ήταν κρίμα να μην τύχει της προσοχής μας». Μάλιστα, η πεποίθησή της αυτή την έφερε στην τρέχουσα επαγγελματική της θέση και η ίδια ευελπιστεί ότι η πορεία των επενδύσεών της στην Ελλάδα θα τη δικαιώσει.

Πάντως, στις σχέσεις της με τους πελάτες, δεν αρκούν μόνο οι σωστές συμβουλές ως προς τις συγκεκριμένες επενδύσεις. «Ρόλος μου εμένα όμως δεν είναι απλώς και μόνο η επιλογή των assets. Ρόλος μου είναι να κατανοώ τις επενδυτικές ανάγκες και επιθυμίες του πελάτη μου σε συνάρτηση πάντα με τις προσωπικές του συγκυρίες κι έπειτα να συμβουλεύω για το που είναι καταλληλότερο να επενδύσει τα χρήματα του. Δεν γίνεται να αποκόβεις το ένα από το αλλο. Η επιλογή λοιπόν των επενδύσεων γίνεται ξεχωριστά και ειδικά για κάθε πελάτη με γνώμονα τα προαναφερθέντα»

Κάνοντας μάλιστα έναν ιδιαίτερο παραλληλισμό, υποστηρίζει ότι «η δουλειά μας μοιάζει κάπως με του ψυχολόγου, αφού καλούμαστε να βοηθήσουμε τον κάθε πελάτη, απαντώντας στα ερωτήματα του, απαλύνοντας αν θέλετε ακόμα και φοβίες και προκαταλήψεις του για μια επένδυση ή μια αγορά κάποιας χώρας την οποία θεωρεί επισφαλή και προχωρώντας σε επενδυτικές κινήσεις που απώτερο σκοπό έχουν να προστευτεί η περιουσία του κι όλα αυτά με έναν τρόπο που εκείνος κατανοεί και νιώθει ήρεμος με την επιλογή του».

Τέλος, εκτιμά ότι η καλύτερη συμβουλή για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα του 2015 είναι να μην είναι στείρος φορέας μιας εξειδικευμένης γνώσης. Αντίθετα, στην τρέχουσα συγκυρία, καλείται «να είναι διαβασμένος πέρα και πάνω από το αντικείμενό μας, ώστε να μπορεί να αφουγκράζεται την άλλη κουλτούρα, την άλλη άποψη, να έχει περισσότερες συνάψεις επικοινωνίας με το πελατολόγιο και την αγορά του κι όχι να είναι απλώς ένας τεχνοκράτης».

Newsroom ΔΟΛ