Η ΡΗΡ εκεί όπου πάλλεται η καρδιά του Ελληνισμού – Εκδήλωση για την 28η στην Τύνιδα

Το ηρώο στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού,  προς τιμήν των νεκρών του Ιερού Λόχου, αποτελεί τον αδιάψευστο αιώνιο μάρτυρα της ηρωικής δράσης Ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στην Τυνησία. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων η Πρέσβειρα της Ελλάδος Άννα Κόρκα στην ομιλία της  κατά τη δοξολογία επ΄ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου 1940 στον  Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στην  Τύνιδα, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καρθαγένης και Βορείου Αφρικής Αλέξιου και παριστάμενου του προέδρου της Κοινότητας Ιωάννη Μπουντούρογλου.

Μέσα σε ατμόσφαιρα εθνικής έξαρσης, οι λιγοστοί ομογενείς παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίες η κυρία Κόρκα εκφώνησε τον ακόλουθο πανηγυρικό:

* Σεβασμιώτατε,

* Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Κοινότητας Τύνιδας

* Κυρίες και κύριοι

Για μία ακόμη φορά συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε την επέτειο του ιστορικού «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου του 1940, του κορυφαίου αυτού γεγονότος της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, που σηματοδοτεί την εμπλοκή της χώρας μας στη δίνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την αρχή της Εποποιίας του Σαράντα και της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης που επακολούθησε.

Το «ΟΧΙ», που δια του στόματος του τότε Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά, βροντοφώναξε ο Ελληνικός λαός, σύσσωμος και ενωμένος , στο ιταμό τελεσίγραφο του Μουσολίνι, έχει χαραχθεί στην εθνική μας μνήμη και συνείδηση ως το ανυπέρβλητο σύμβολο του ηρωισμού και της φιλοπατρίας, ως ο άρρηκτος κρίκος που μας συνδέει, δια μέσω των αιώνων με τους ηρωικούς υπερασπιστές των Θερμοπυλών και τους Σαλαμινομάχους, με τους θρυλικούς Ακρίτες των Βυζαντινών χρόνων, με τους θαρραλέους αγωνιστές του 1821 και των άλλων απελευθερωτικών αγώνων του έθνους μας.

Συγχρόνως οριοθετεί και το δικό μας καθήκον έναντι του έθνους μας, της πατρίδας μας , της ιστορίας μας, των προγόνων μας.

Το έπος του 40 απετέλεσε την πρώτη ουσιαστική αντίσταση, την πρώτη ανακοπή της έως τότε αχαλίνωτης επελάσης των δυνάμεων του φασισμού και του ναζισμού και σηματοδότησε την πρώτη ήττα τους. Σε αυτό έγκειται και η μεγάλη σημασία του που υπερβαίνει τα στενά πλαίσια της ελληνο/ ιταλικής πολεμικής σύγκρουσης.

Διαψεύδοντας τον θρύλο για το αήττητο των δυνάμεων του Άξονα, ο ηρωικός αγώνας των Ελλήνων κατά μίας ισχυρότερης στρατιωτικά δύναμης, έδωσε θάρρος και ελπίδα στους άλλους υποδουλωμένους λαούς της Ευρώπης.

Ο αγώνας αυτός συνεχίσθηκε ακόμη και μετά τη συνθηκολόγηση με την Γερμανία τον Απρίλιο του 1941. Συνεχίσθηκε με το ίδιο πάθος και ηρωισμό σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας με τη δράση της εθνικής αντίστασης αλλά και εκτός αυτής, στην Βόρειο Αφρική και στην Ιταλία, όπου Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις πολέμησαν υπό συμμαχική διοίκηση.

Το ηρώο στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού προς τιμήν των νεκρών του Ιερού Λόχου αποτελεί τον αδιάψευστο αιώνιο μάρτυρα της ηρωικής δράσης Ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στην Τυνησία. Τεθείς υπό γαλλική διοίκηση και αποτελούμενος από 314 άνδρες , εθελοντές αξιωματικούς υπό τη διοίκηση του Συνταγματάρχη Πεζικού Χριστόδουλου Τσιγάντε, ο Ιερός Λόχος έλαβε μέρος νικηφόρα, από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 1943, σε τρεις κυρίως μάχες επί τυνησιακού εδάφους , στην περιοχή Ksar-Rillan , στη νότια Τυνησία, στα πλαίσια των επιχειρήσεων παράκαμψης της Γερμανικής αμυντικής Γραμμής ΜΑΡΕΘ ,στο

Wadi Akarit και στη μάχη της Enfidaville καθώς και στην κατάληψη των πόλεων Gabès και Sousse . Η δράση του στην Τυνησία ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 1943, όταν ο Ιερός Λόχος, μετακινήθηκε προς την Παλαιστίνη , όπου οι άνδρες του εκπαιδεύτηκαν ως αλεξιπτωτιστές πριν αναλάβουν δράση για την απελευθέρωση των νήσων του Αιγαίου .

Αγαπητοί συμπατριώτες, και συμπατριώτισσες,

Η 28η Οκτωβρίου 1940 υπήρξε μία από τις λαμπρότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας. Αποτέλεσε την έναρξη της εποποιίας , την αρχή μιας σκληρής δοκιμασίας της φυλής μας.

Η απότιση φόρου τιμής στους ηρωικούς αγωνιστές του έπους του 40 αποτελεί το ιερό μας καθήκον. Οι επετειακές εκδηλώσεις οι οποίες διοργανώνονται στην Ελλάδα και στις ελληνικές κοινότητες ανά το κόσμο έχουν ως σκοπό τη διατήρηση της εθνικής μας συνειδήσεως και της ιστορικής μας μνήμης, οι οποίες αποτελούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις της επιβιώσεως μας ως έθνος. Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν την αφορμή για την άντληση διδαγμάτων τόσον από τις ένδοξες στιγμές της ιστορίας μας όπως και από τα σφάλματα, τα οποία διαπράξαμε ως έθνος.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι λαοί που λησμονούν το ιστορικό τους παρελθόν είναι οι ίδιοι καταδικασμένοι στη λήθη και στον αφανισμό.

Πολλά και πάντοτε επίκαιρα είναι τα ηθικά διδάγματα που απορρέουν από το Έπος του 40. Φιλοπατρία, αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία, απαράμιλλη ψυχική δύναμη, αυτοθυσία, ομοψυχία, προσήλωση στο εθνικό καθήκον. Αυτές οι αρετές, θα πρέπει να καταστούν οι φάροι και της δικής μας πορείας, όχι μόνον εν καιρώ πολέμου, αλλά πρωτίστως και εν καιρώ ειρήνης. Διότι οι απειλές κατά του Έθνους μας και της δημοκρατίας μας εξακολουθούν να υφίστανται, έστω και υπό διαφορετικές μορφές.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία,την οποίαν αντιμετωπίζει η χώρα μας κατά την τελευταία εξαετία, οι σοβαρότατες συνέπειες της πάνω στο κοινωνικό σύνολο αλλά και στους συμπολίτες μας ως μονάδες, η ενίσχυση ακραίων μη δημοκρατικών ιδεολογιών, αποτελούν μερικές μόνον από τις σύγχρονες απειλές ,των οποίων η αντιμετώπιση απαιτεί τη διατήρηση υψηλού φρονήματος, καρτερίας ,ομοψυχίας και αλληλεγγύης , δηλαδή την επίδειξη αρετών αντίστοιχων αυτών που επιδείξαμε ως έθνος τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 ας αποτελέσει λοιπόν για όλους εμάς ημέρα μνήμης, διδαχής και περισυλλογής γιατί είναι η αδιάψευστη απόδειξη, το φωτεινό παράδειγμα των δυνατοτήτων του λαού μας όταν αγωνίζεται μονοιασμένος για τις υπέρτατες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ας αποτελέσει το έναυσμα, την κινητήρια δύναμη για την επίτευξη προόδου σε όλους τους τομείς εθνικών δραστηριοτήτων και τη διαρκή πρόοδό μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Το ΗρώονΣτον περίβολο.Κάτω από τη Γαλανόλευκη.

 


Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου.

 

Τα στεφάνια από δάφνη.