Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι… Την πρωτοβουλία για την καθιέρωση της Ημέρας την είχε αποκλειστικά η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Είναι σπάνιες οι φορές, στα 35 χρόνια δημοσιογραφικής μου καριέρας που έχει τύχει ενώ το κείμενο μιας συνέντευξης να βρίσκεται -όπως λέγαμε παλαιότερα- στο πιεστήριο, να αλλάζουν τα δεδομένα που προκάλεσαν τη συνέντευξη. Αυτό συνέβη χθες. Ενώ η συνέντευξη του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, κ. Γιάννη Κορίνθιου στην Panhellenic Post είχε ολοκληρωθεί, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Μιχάλης Κόκκινος, με ανάρτησή του στην σελίδα του στο Facebook, αναγνώριζε ευθαρσώς την πατρότητα της ιδέας, αλλά και της όλης δραστηριότητας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και του Προέδρου της, για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού.
Παρά ταύτα, αποφασίσαμε να μην αποσύρουμε τη συνέντευξη.  Το αντίθετο θα ήταν “συμπαιγνία”.
Παραθέτουμε, λοιπόν, τη συνέντευξη όπως αρχικά είχε ετοιμαστεί.  Άλλωστε, έχουν και ένα ιστορικό ενδιαφέρον όσα εκεί καταγράφονται.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ

Τη δυσφορία του εκφράζει, με τηλεφωνική συνέντευξή του στην Panhellenic Post, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, κ. Γιάννης Κορίνθιος, για το γεγονός ότι κατά την προχτεσινή πρώτη Συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic) το απόγευμα της Τρίτης 4 Νοεμβρίου 2015, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, του Γενικού Διευθυντή της Γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλη Κόκκινου και του Αναπληρωτή κ. Πλευράκη, αν και έγινε αναφορά και από τους τρεις στις ομιλίες τους, στην καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, δεν ειπώθηκε ότι η ιδέα και όλες οι ενέργειες έγιναν από τον  Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ). Μόνον ο κ. Κόκκινος -στη δευτερολογία του και αυτός!- είπε ότι  ξεκίνησε η ιδέα από την  “Ομοσπονδία Ιταλών”!  Κύριε Μαλασπίνα, σας ευχαριστώ που μου δίνετε βήμα να βροντοφωνάξω ότι η Ομοσπονδία που το πρότεινε δεν είναι Ιταλών, αλλά Ελλήνων πολιτών που έχουν υπηρετήσει στρατιώτες και οι οικογένειές τους και τα παιδιά τους είναι Έλληνες! 

-Είσθε πικραμένος;

– Είμαι δικαιολογημένα διαμαρτυρόμενος! Θέλω να πιστεύω, όμως, ότι ήταν λάθος της στιγμής και, ως εκ τούτου, επειδή τιμώ και τον Υπουργό και τους επικεφαλείς της ΓΓΑΕ, ελπίζω να υπάρξει η επιβαλλόμενη, και για ιστορικούς λόγους, επανόρθωση.

-Πείτε μας, λοιπόν, πώς έχει το ιστορικό της όλης προσπάθειας;

-Κύριε Μαλασπίνα, η έκκληση για  καθιέρωση παγκόσμιας ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού προήλθε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) με έγγραφό που απηύθυνε  στον Εξοχότατο  Πρόεδρο της Ελληνικής  Δημοκρατίας και στους Υπουργούς Εξωτερικών, Παιδείας, Πολιτισμού  και Διοικητικής Μεταρρύθμισης  (επιστολή ΟΕΚΑΙ,  ΑΠ  32/17.6.2014).

Παρόμοια επιστολή εστάλη και στον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς και  στους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και  Παιδείας της Κύπρου (επιστολή ΟΕΚΑΙ,  ΑΠ 40/5.7.2014)
Στην επιστολή προτεινόταν ως ημερομηνία η 10η Δεκεμβρίου, η ημέρα που έγινε από τη Σουηδική Ακαδημία,  η τελετή απονομής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Γεώργιο Σεφέρη,  το 1963.

-Παρουσιαστήκατε και στην Επιτροπή της Βουλής, έτσι δεν είναι;

-Πράγματι.  Στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς που πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2014 , αναφορικά με το εν λόγω θέμα, η κα Τζιτζικώστα- Παπαχριστοπούλου, πρόεδρος της ελληνικής Επιτροπής της  UNESCO, επεσήμανε ότι η  10η  Δεκεμβρίου είναι η ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έτσι, πάρθηκε απόφαση να προταθεί η 24η  Οκτωβρίου, που είναι η ημέρα ανακοίνωσης της βράβευσης  από τη Σουηδική Ακαδημία,  του Γεωργίου Σεφέρη για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

-Τι ακολούθησε;

-Στην ίδια συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Κοινοβουλευτικής  Επιτροπής Ελληνισμού  της Διασποράς, της 15ης  Οκτωβρίου, υποστηρίχθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα η ως άνω εν θέματι πρόταση  την οποία παρουσίασα ως πρόεδρος της ΟΕΚΑΙ, μαζί με τον γραμματέα Νίκο Φράγκο και τον σύμβουλο Δημήτρη Φέσσα. Επίσης στην κοινή συνεδρίαση με την Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, της 17ης Δεκεμβρίου  (ήμουν παρών μαζί με τον γραμματέα Νίκο Φράγκο  και τον προέδρο της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας, καθ. Marco GALDI), παρουσιάσαμε τις κοινές δράσεις της OEKAI και της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά  η συναίνεση για την προώθηση της ως άνω πρότασης και αποφασίστηκε να σταλεί από την ΓΓΑΕ  σχέδιο εισηγητικής έκθεσης στα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού  προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κείμενο εργασίας μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων Εξωτερικών, Παιδείας και  Πολιτισμού  για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος αναφορικά με την  καθιέρωση   της 24ης Οκτωβρίου ως ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικής Παιδείας (επιστολές ΓΓΑΕ ΑΠ 4684/18.12.2014 και ΑΠ 4685/18.12.2014 ).

-Δηλαδή η μόνη “συνεισφορά” της ΓΓΑΕ ήταν η προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος;

-Αυτό το έκανε ο τότε Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής Σάββας Αναστασιάδης σε συνεργασία με τη ΓΓΑΕ. Η αλήθεια είναι ότι την πρόταση υιοθέτησε και ο επόμενος Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης που μετά τις τελευταίες εκλογές έγινε Υφυπουργός Εξωτερικών. Η ΓΓΑΕ αντιλήφτηκε ότι στις 24 Οκτωβρίου είναι η γιορτή του ΟΗΕ και, επομένως, εκτίμησε ότι δεν θα μπορούσαμε ταυτόχρονα να έχουμε και Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Έτσι πρότεινε  την 20 Μαΐου, ημέρα της γέννησης του Σωκράτη.

-Συμφωνείτε εσείς μ΄αυτήν την ημέρα;

-Κανένα πρόβλημα, αρκεί να επιταχυνθεί όλη η διαδικασία της καθιέρωσης, χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Ποιοι άλλοι στηρίζουν την πρωτοβουλία σας;

Στις 18.12.2014 με απόφασή της ΑΠ 241 η ΚΕΔΕ στήριξε την πρωτοβουλία της ΟΕΚΑΙ. Επίσης, οι  Ελληνικές Κοινότητες Ιταλίας, η Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας κ.α.
Άλλωστε, πρέπει να σας πω κ. Μαλασπίνα, πως όταν η Ομοσπονδία παρουσίασε την πρόταση πριν ενάμιση χρόνο, έτυχε ευρείας αποδοχής σε όλο τον κόσμο. Καταρχήν είχε τη μεγάλη στήριξη του Πρέσβυ της Ελλάδος στη Ρώμη, κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη, του τότε Γεν. Δντή της ΓΓΑΕ, Πρέσβυ κ. Γ. Λ. Μαρκαντωνάτου και του προέδρου της  Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, Βουλευτή κ. Σ. Αναστασιάδη. Η Ομοσπονδία ανέλαβε αμέσως τη συλλογή υπογραφών στην Ιταλία και σε όλον τον κόσμο. Στην Ιταλία την συλλογή υπογραφών ανέλαβαν με ενθουσιασμό η Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας και οι κατά τόπους Κοινότητες. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεννάδιος πρωτοστάτησε με όλους τους εφημερίους στη συλλογή υπογραφών σε όλες τις ενορίες της Μητροπόλεως. Την πρωτοβουλία στήριξε και η πρώην Γενική Δντρια της ΓΓΑΕ, πρέσβυς κα Αικατερίνη Κόικα.

-Ποιό είναι το βαθύτερο νόημα της πρωτοβουλίας σας;

-Να σας πω.  Αν είναι κάτι που ενώνει στενά  Έλληνες και Ομογενείς μας αυτό είναι κυρίως η γλώσσα και ο πολιτισμός που η ίδια η γλώσσα μας διακινεί και μετακενώνει από χιλιετίες στις επερχόμενες γενιές. Είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά των προγόνων μας. Είναι η ιερή παρακαταθήκη που οφείλουμε να διαφυλάξουμε για να την περάσουμε στα παιδιά μας. Είναι η ταυτότητά μας! Οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε και να την προστατεύσουμε.

-Πώς δέχθηκε η ομογένεια της Ιταλίας την πρωτοβουλία σας για την ελληνική Γλώσσα;

-Θα σας έλεγα με γλέντια και χαρές και κυριολεκτώ! Πράγματι, διοργανώσαμε τον Ιούνιο στη Νάπολη με μεγάλη επιτυχία πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και της Ελληνικής Κοινότητος Νεαπόλεως και Καμπανίας (ΕΚΝΚ). Μάλιστα είχαμε προσκαλέσει και μας τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Διευθυντής της ΓΓΑΕ Μιχάλης Κόκκινος.
Την Έκθεση για τα 500 χρόνια του νεώτερου Ελληνισμού στη Νάπολη διοργάνωσαν μαζί μας και  τα Ιταλικά Γενικά Αρχεία του Κράτους,  με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, του Δήμου της Νεαπόλεως και της Περιφέρειας Καμπανίας, της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας, του Κρατικού Ωδείου San Pietro a Majella Νάπολης, του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Σπουδών και της Εβραϊκής Κοινότητος Νάπολης, καθώς επίσης και του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Πανμίου Κρήτης. Πρόσφατα νέες εκδηλώσεις οργανώθηκαν από τις διάφορες Ελληνικές Κοινότητες της Ιταλίας, με στόχο πάντα την καθιέρωση «Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού». Σε λίγες μέρες επίσης θα ξεκινήσουν Ελληνικές Μέρες στην Κύμη της Καμπανίας μαζί με τη Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας που συνοδοιπορεί πάντα με την Ομογένεια Ιταλίας. Εκείνο που θέλω εν κατακλείδι να επισημάνω είναι ότι την πρωτοβουλία για την καθιέρωση της Ημέρας την είχε αποκλειστικά η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας! Και περηφανευόμαστε για αυτό.

-Ανακοινώσατε πρόσφατα πως με δική σας πρωτοβουλία αποχωρείτε από την προεδρία της Ομοσπονδίας. Γιατί το αποφασίσατε αυτό;

-Κύριε Μαλασπίνα, σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Μου δίνετε την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους φίλους και συνεργάτες μου τα τελευταία 3 χρόνια στην Ομοσπονδία. Τους είμαι ειλικρινά ευγνώμων γιατί χωρίς αυτούς δεν θα κατάφερνα ποτέ να σηκώσω τόσο ψηλά τον πήχυ των στόχων της ΟΕΚΑΙ.

Ναι όπως το είπατε, αποφάσισα να αποτραβηχτώ από τα ομογενειακά κοινά της Ιταλίας και διότι θεωρώ, μετά και την ευτυχή κατάληξη της πρότασής μας για καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, πως ολοκλήρωσα κατά κάποιο τρόπο την όποια προσφορά μου 25 χρόνια προς τους συμπατριώτες μου και, το σπουδαιότερο κατ΄ εμέ, για να κάνω “τόπο στα νιάτα”.  Να ανανεωθεί πλήρως το ΔΣ της Ομοσπονδίας με νέο και νεανικό αίμα. Καλώ τη γενιά μου να αποσυρθεί και να δώσει τη σκυτάλη με εμπιστοσύνη στους νεώτερους. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε το μέλλον της Ομοσπονδίας.

Τους εύχομαι καλό δρόμο στα ωραία μονοπάτια της Ομογένειας. Είμαι βέβαιος ότι θα φανούν αντάξιοι των περιστάσεων και ότι θα ανοίξουν νέους δρόμους και νέους ορίζοντες στις νέες γενιές των Ομογενών.

Ευχαριστώ και όλους τους φίλους μου πια στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, γιατί μαζί προωθήσαμε μεγαλόπνοα προγράμματα.

-Κύριε Κορίνθιε, σας ευχαριστώ.