Τσίπρας-Σουλτς: Είδαμε να έρχονται οι πρόσφυγες μέσα σε αυτοσχέδια σαμπρέλα

Τσίπρας-Σουλτς: Είδαμε να έρχονται οι πρόσφυγες μέσα σε αυτοσχέδια σαμπρέλα

Στη Μυτιλήνη βρέθηκαν σήμερα ο προέδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό Τσίπρα.

Μετά την επίσκεψή τους σε διάφορες εγκαταστάσεις στο νησί, και οι δύο περιέγραψαν τις εικόνες των οποίων έγιναν αυτόπτες μάρτυρες. Οπως είπαν, είδαν με τα μάτια τους μια βάρκα γεμάτη μετανάστες να έρχεται από τις τουρκικές ακτές.

«Είχαμε και την ατυχία να δούμε με τα μάτια μας μια αυτοσχέδια βάρκα να έρχεται, γεμάτη από πρόσφυγες, και συνειδητοποήσαμε ότι πρόκειται για μια διαδικασία εγκληματική από πλευράς διακινητών που στοιβάζουν τους ανθρώπους όχι σε βάρκες αλλά σε αυτοσχέδιες σαμπρέλες. Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ένα έγκλημα που πρέπει να σταματήσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ενώ ο κ. Σουλτς πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι εδώ αντιμετωπίζουν δραματικές καταστάσεις. Είδαμε ανθρώπους να πηδούν στο νερό και να κολυμπούν ως την παραλία».

Ολόκληρες οι δηλώσεις των Αλ. Τσίπρα και Μ. Σουλτς 
Ο κ. Τσίπρας είπε: «Ηρθαμε εδώ να δούμε την πραγματικά σκληρή εικόνα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα νησιά της πρώτης γραμμής των προσφυγικών ροών. Ηρθαμε σε μια δύσκολη μέρα, μιας και η απεργία της ΠΝΟ έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση. 1.000 πρόσφυγες που έχουν ταυτοποιηθεί και βρίσκονται με το εισιτήριο στο χέρι δεν μπορούν να φύγουν από το νησί.

Είδαμε πόσο δύσκολες είναι οι προσπάθειες των εθελοντών εδώ για να διευκολύνουν αυτούς τους ανθρώπους, να τους δώσουν ένα πιάτο φαγητό. Είχαμε και την ατυχία να δούμε με τα μάτια μας μια αυτοσχέδια βάρκα να έρχεται, γεμάτη από πρόσφυγες, και συνειδητοποιήσαμε ότι πρόκειται για μια διαδικασία εγκληματική από πλευράς διακινητών που στοιβάζουν τους ανθρώπους όχι σε βάρκες αλλά σε αυτοσχέδιες σαμπρέλες.

Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ένα έγκλημα που πρέπει να σταματήσει. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Να γίνει μια συμφωνία με την Τουρκία για να αποτραπούν οι ροές, μέσα από το χτύπημα των διακινητών, οι οποίοι εγκληματούν για να κερδίσουν μαύρα χρήματα.

Εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε, να φτιάξουμε δομές για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες, αλλά το πρόβλημα θα λυθεί αν συμφωνήσουμε με την Τουρκία οι δομές να είναι από εκεί, ώστε η μετεγκατάσταση να γίνεται από εκεί και να μην κινδυνεύουν οι άνθρωποι που περνούν τη θάλασσα.

Το όραμά μας είναι μια Ευρώπη χωρίς φράκτες και σύνορα. Η ιδέα τού να πέσει ο φράχτης στον Εβρο είναι μια καλή ιδέα για όσους δεν έχουν γνώση. Εκεί υπάρχουν νάρκες. Το ζήτημα  δεν είναι πού θα χάνουν τη ζωή τους οι πρόσφυγες, αλλά να μη χάνουν τη ζωή τους. Με υπευθυνότητα πρέπει να διαχειριστούμε το πρόβλημα και σε συνεργασία με την Τουρκία να σταματήσουν οι ροές».

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε: «Βρισκόμαστε εδώ για να δούμε πως οργανώνεται η καταγραφή επιτόπου και πως τα hotspots προχωρούν. Πώς προχωρούν οι κατασκευές που χρειάζονται. Οι άνθρωποι εδώ αντιμετωπίζουν δραματικές καταστάσεις. Είδαμε ανθρώπους να πηδούν στο νερό και να κολυμπούν ως την παραλία. Οι ντόπιοι συμπεριφέρονται στους πρόσφυγες με καλό και διακριτικό τρόπο. Η οργάνωση των hotspots έχει νόημα μόνο αν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια ευρύτερη αλληλεγγύη».