Αβραμόπουλος: Θα επιδεινωθεί το προσφυγικό αν δεν βοηθήσει η Τουρκία

Προ των ευθυνών τους θέτει, με συνέντευξή του στον Σκάι, στην εκπομπή Ακραίωςμε τον Τάκη Χατζή, ο Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών και ΙθαγένειαςΔημήτρης Αβραμόπουλος, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικρίνοντας εμμέσως τη διάθεσή τους να ξεφορτωθούν τη διαχείρηση της προσφυγικής κρίσης.

“Η Ευρώπη κινείται, αλλά ευθύνη έχουν και τα κράτη μέλη που καλούνται να εφαρμόσουν αυτή την πολιτική” τονίζει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: “Η Ε.Ε. έγκαιρα κινήθηκε, μέσα σε 6 μήνες καταθέσαμε, συζητήθηκε στο ευρωκοινοβούλιο και ενεκρίθη η ατζέντα για τη μετανάστευση και μεσα σε τρεις μήνες από αυτό ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση των διακινητών, την τρομερή αυτή βιομηχανία που έχει στηθεί και εκμεταλλεύεται αυτούς τους δυστυχείς ανθρώπους και τελευταία το πρόγραμμα για την επαναγκατάσταση. Άρα η Ευρώπη κινείται, τα κράτη μέλη έχουν μεγάλο μέρισμα ευθύνης που πρέπει να ακολουθήσουν αυτή την πολιτική”.

Ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτει: “Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και δέχεται μεγάλη πίεση και είναι αλήθεια ότι αιφνιδιάστηκε όπως και η Ευρώπη. Δέχεται αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του προσφυγικού ρεύματος και είναι υποχρεωμένη να προσφέρει βοήθεια κάτω από όρους αξιοπρέπειας σε όλους εκείνους που θέλουν να ξεφύγουν από καταστροφές πολέμους και διωγμούς. Η Ελλάδα τώρα όμως κινείται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαι ευρωπαίος επίτροπος, η καρδιά μου πάλλεται στους ρυθμούς της Ελλάδας, είναι αυτονόητο, θέλω να βοηθήσω, νομίζω ότι αυτό γίνεται, έτσι ώστε η χώρα μας να ανταποκριθεί σε αυτή την αποστολή”.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αναφέρει ότι δεν γίνεται κανένα παζάρι με την Τουρκία, ότι χρειάζεται χρήματα για να σταματήσουμε τις ροές και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για έξαρση του προσφυγικού, “Αν η Τουρκία δεν γίνει μέρος της προσπάθειας της Ευρώπης η κατάσταση θα επιδεινωθεί”.

“Η Τουρκία όμως χρειάζεται χρήματα για να σταματήσει τις εκροές. Αυτό το πρόβλημα ξεπερνάει την ίδια την Ευρώπη” είπε.

Για το αν άργησε η χώρα μας να ανταποκριθεί στο προσφυγικό κύμα, απάντησε ότι “η Ελλάδα είχε άλλες προτεραιότητες και αναφέρομαι στη διαχείρηση της οικονομικής κρίσης και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το καλοκαίρι θα πέρναγαν χιλιάδες πρόσφυγες από τα παράλια της Τουρκίας. Oι διακινητές ξεπερνούν τα όρια της Ευρώπης” .

Ο Δ. Αβραμόπουλος τονίζει ότι στην Ελλάδα θα έχουν βάση 50.000 πρόσφυγες και ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη τους μετανάστες. “Γερνάει η Ευρώπη, θα χρειαστεί εξειδευκευμένο προσωπικό και επιστήμονες και σύντομα θα καταταθεί σχέδιο για τη νόμιμη μετανάστευση”.

Επιπλέον, κάνοντας ευθεία αναφορά στον φράχτη της Ουγγαρίας, ο κ. Αβραμόπουλος σχολίασε ότι «Η Ευρώπη είναι αντίθετη με τους φράχτες. Κάποιοι πάνε την Ευρώπη πιο πίσω από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

O κ. Αβραμόπουλος δήλωσε, για τις πολιτικές εξελίξεις πως “δεν έχω ρόλο να διαδραματίσω στα εσωτερικά της χώρας”, εκτίμησε ότι “χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη και εθνική συνεννόηση”, όμως ξεκαθαρίζει ότι “δεν συνταξιοδοτήθηκα επειδή πήγα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι Έλληνας πολιτικός και σκέφτομαι την πατρίδα μου”.

Ο κ. Αβραμόπουλος δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στη σχετική ερώτηση το εξής: “Όσα συμβαίνουν στη Νέα Δημοκρατία, είναι μια φυσιολογική εξέλιξη”.