Έργα κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών δημοπρατεί ο οίκος Sotheby's

Έργα 15 κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα, δημοπρατούνται στις 2 Δεκεμβρίου, στο Λονδίνο από τον οίκο Σόθμπις.

Πρόκειται για την δεύτερη δημοπρασία του Σόθμπις μέσα σε ένα χρόνο, με έργα σύγχρονης τέχνης διάφορων χωρών της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, του Ιράν και της Τουρκίας.

Τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών που βγαίνουν στην δημοπρασία «A Different Perspective» φέρουν την υπογραφή των Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Θεόδωρου Στάμου, Γιώργου Μπουζιάνη, Αλέκου Φασιανού, Κωνσταντίνου Μαλέα, Περικλή Λύτρα, Κυκούργου Κογεβίνα, Γιώργου Ζογγολόπουλου και Χρύσας Βαρδέα.

Ειδικότερα, το έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου «Φως Μέσω του Φυλλώματος» (λάδι σε καμβά, 1969) εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 109.000 μέχρι και τα 163.000 ευρώ, το «Άπειρο» του Θεόδωρου Στάμου από τη σειρά Λευκάδα (ακρυλικό σε καμβά, 1979) το ποσό των 40.600 έως και 68. 000 ευρώ, η «Νεκρή Φύση με Λουλούδια» του Γιώργου Μπουζιάνη (λάδι σε πίνακα) εκτιμάται από 20.300 ευρώ μέχρι και 27.100 ευρώ, ενώ «η Επιστροφή» του Αλέκου Φασιανού (ακρυλικό και χρυσό χρώμα σε καμβά) εκτιμάται από 81.500 με 109.000 ευρώ.

Η Tessa Kostrzewa, υπεύθυνη του τμήματος δημοπρασιών με έργα του 20ου αιώνα, αναφέρει για τη δημοπρασία «A Different Perspective»: «Φέρνοντας αυτούς τους καλλιτέχνες στο προσκήνιο δίνουμε μια νέα προοπτική στην εξέλιξη της Τέχνης του 20ου αιώνα. Οι συλλέκτες δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους καλλιτέχνες που βρίσκονταν στο περιθώριο της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής, αλλά πλέον αναγνωρίζονται για τα καλλιτεχνικά τους επιτεύγματα».