Τέλος το Μνημόνιο για την Κύπρο το 2016

«Ευχαριστούμε τους εταίρους μας και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την υποστήριξη, αλλά είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε από εδώ και πέρα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Τα χειρότερα χρόνια της κρίσης πέρασαν, η Κύπρος θα ολοκληρώσει το Μνημόνιό της στις αρχές του 2016 και δεν θα χρειαστεί ούτε παράταση του προγράμματος ούτε την ασφάλεια που παρέχει η λήψη ενισχυμένης πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας κ. Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στο 11ο Συνέδριο του Economist.

«Ευχαριστούμε τους εταίρους μας και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την υποστήριξη, αλλά είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε από εδώ και πέρα» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομίας, του χρηματοπιστωτικού τομέα και της ανταγωνιστικότητας και έπειτα από την αποχώρηση της τρόικας από το νησί. Προϋπόθεση για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ,είναι η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού τομέα της Κύπρου επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης. Κατά τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών οι τράπεζες της Κύπρου έχουν αναδιαρθρωθεί και ανακεφαλαιοποιηθεί και λειτουργούν υπό νέα διεύθυνση και υπό νέα εποπτεία.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος είναι ο τεράστιος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι κυπριακές τράπεζες, όγκος που πλησιάζει το 60% του συνόλου των δανείων που έχουν χορηγηθεί. Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στην οικονομία και εκτίμησε ότι το επόμενο βήμα για την αντιμετώπιση του ζητήματος είναι η αναδιάρθρωσή τους και η χρήση των πλειστηριασμών ακινήτων με «σύνεση».

Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σύνταξη της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, η οποία θα επιτρέψει σε τράπεζες και σε οφειλέτες να βρουν βιώσιμες λύσεις μέσω αναδιάρθρωσης και διευθέτησης δανείων. Κατά τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, το εργαλείο των πλειστηριασμών θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί όταν χρειάζεται και όχι σε τακτική βάση. Παράλληλα θα πρέπει να μην ακούγονται λαϊκιστικές φωνές που επιμένουν ότι μπορούν να εξαφανιστούν τα δάνεια χωρίς να πληρώσει κανείς γι’ αυτά. Πάντα κάποιος πληρώνει, είπε ο κ. Γεωργιάδης.