Ένα Μνημείο με σημασία

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στην πρωτοπορία η ομογένεια Αυστραλίας , αποφάσισε εμπράκτως να διατρανώσει ότι η Ποντιακή Γενοκτονία δεν είναι θρύλος, δεν είναι φήμη, δεν είναι γέννημα φαντασίας διεστραμμένης.  Ότι δεν μπαίνει στα «ακορντεόν» κριτήρια μιας αμφιλεγόμενης  «επιστημονικής άποψης».

Ότι, αντίθετα, είναι γεγονός ιστορικό, εξακριβωμένο και αναγνωρισμένο από χώρες και Κοινοβούλια στα οποία συμβαίνει  η πολιτική σκοπιμότητα να μην κατισχύει της άγριας σφαγής, του ξεριζωμού και του συνολικού αφανισμού εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων, από τους Νεό-Τουρκους.

Και ως τέτοιο ιστορικό γεγονός, δεν μπορούσε παρά να έχει και τους πρωταγωνιστές, τους ήρωες και τους μάρτυρες.

Ένας από αυτούς,  ο μεγάλος ανθρωπιστής George Devine Treloar, Αυστραλός στρατιωτικός που έσωσε από την πείνα, τις κακουχίες και τις αρρώστιες 108.000 επιζώντες της Ελληνικής Γενοκτονίας, οι οποίοι έφθαναν κατά δεκάδες χιλιάδες στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

64.000 δολάρια συγκεντρώθηκαν μια κι έξω, την περασμένη Παρασκευή στο εντευκτήριο της Ποντιακής Εστίας, σε μία πρώτη εξόρμηση για την ανέγερση του   Μνημείου στο Ballarat, για να τιμηθεί η μνήμη του.  Ένα Μνημείο με σπουδαία σημασία.

Η έμπνευση της ανέγερσης μνημείου ανήκει στην πρόεδρο του οργανισμού ΜΕΡΙΜΝΑ Ποντίων Κυριών, Λίτσα Αθανασιάδη, σε στενή συνεργασία με την Ποντιακή Εστία τα μέλη της οποίας αγκάλιασαν με ενθουσιασμό το έργο αυτό.

Ο πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Απόδημου Ελληνισμού, Τζον Πανταζόπουλος, έδωσε μια εκτενή εικόνα των συνθηκών που εξελίχθηκαν ορισμένα από τα πολεμικά γεγονότα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, σταματώντας και στην ιστορική Καλλίπολη, ενώ υπογράμμισε, με τη σειρά του, τον ρόλο του Treloar στην εγκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, στην Ελλάδα.

Δεν γνωρίζουμε εάν η «επιστημονική άποψη» του κ. Φίλη συμπεριλαμβάνει το όνομα του Αυστραλού Στρατιωτικού. Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε σχετικά.

Ωστόσο, η Ομογένεια έρχεται και πάλι να δηλώσει «παρών» και να ορθώσει το ανάστημά της σε όσους προσπαθούν να σκορπίσουν σκόνη αμφιβολίας και να σηκώσουν σύννεφο παραπετάσματος για να συγκαλύψουν την ιστορική αλήθεια, προσφέροντας, ελπίζουμε άσκεφτα, συγχωροχάρτι και «κάλυψη» στους «γείτονες».

Την ώρα, μάλιστα, που οι τελευταίοι προσπαθούν, παραποιώντας την αλήθεια, παραβιάζοντας διεθνείς συνθήκες και καταπατώντας Ανθρώπινα Δικαιώματα να επιβάλλουν την παράνομη παρουσία τους στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο!