Οι ομογενείς τιμούν Αυστραλό Στρατιωτικό σωτήρα θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας

Με τη συγκέντρωση $64.000 ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή στο εντευκτήριο της Ποντιακής Εστίας, ο έρανος για την ανέγερση Μνημείου στο Ballarat, προς τιμήν του μεγάλου ανθρωπιστήν George Devine Treloar, του Αυστραλού στρατιωτικού που φέρεται να έσωσε από την πείνα, τις κακουχίες και τις αρρώστιες 108.000 επιζώντες της Ελληνικής Γενοκτονίας, οι οποίοι έφθαναν κατά δεκάδες χιλιάδες στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Διορισμένος ως Ύπατος Αρμοστής των Προσφύγων για την Ανατολική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη το 1922 πρωτοστατεί για την περίθαλψη προσφύγων και την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα.

Είναι ο άνθρωπος που στόχος του ήταν να δώσει τη δυνατότητα στις μάζες των προσφύγων να θέσουν τα θεμέλια και να δημιουργήσουν μια νέα παραγωγική ζωή στη γη στην οποία κατέφυγαν.

Με δική του πρωτοβουλία και πρακτική καθοδήγηση κτίστηκαν 12 οικισμοί από τους ίδιους τους πρόσφυγες, τους δόθηκε, δε, η δυνατότητα να καλλιεργήσουν τη γη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οραματιστής, με εκπληκτικές γνώσεις σε διάφορους τομείς, έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στο να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι πρόσφυγες όσο το δυνατόν ταχύτερα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εντόπισε τα εύφορα κομμάτια της γης, προμήθευσε ο ίδιος σπόρους στους ανθρώπους που ανέλαβε την εγκατάστασή τους στην Ανατολική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη, τούς ενέπνευσε να πραγματοποιήσουν καινοτόμες ιδέες, εντοπίζοντας τις ιδιαίτερες ικανότητες του καθενός, είτε αυτές συνδέονταν με την καλλιέργεια γης, την ανοικοδόμηση, τον σχεδιασμό και κατασκευή ψαροκάικων είτε την κατασκευή χειροποίητων χαλιών με μαλλί που ταξίδευε από την Αυστραλία.

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ

Έκδηλος ο ενθουσιασμός των παρευρισκόμενων στην προχθεσινή έναρξη του εράνου για την υλοποίηση του φιλόδοξου έργου, της ανέγερσης μνημείου του George Devine Treloar στο Ballarat, τη γη που γεννήθηκε.

Ο ανδριάντας του Treloar προγραμματίζεται να στηθεί σε μια κεντρική, καταπράσινη τοποθεσία του Ballarat, όπου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι ντόπιοι, αλλά και οι επισκέπτες της όμορφης αυτής πόλης. Τα ονόματα των δωρητών θα είναι σε περίοπτη θέση, ώστε να είναι ορατή η αναγνώριση εκείνων που θα υλοποιήσουν το αξιόλογο αυτό έργο.

Η έμπνευση της ανέγερσης μνημείου προς τιμήν του Treloar, ανήκει στην πρόεδρο του οργανισμού ΜΕΡΙΜΝΑ Ποντίων Κυριών, Λίτσα Αθανασιάδη, σε στενή συνεργασία με την Ποντιακή Εστία τα μέλη της οποίας αγκάλιασαν με ενθουσιασμό το έργο αυτό.

Προχθές στην έναρξη του εράνου, ο πρόεδρος Νίκος Κρικέλης, έδωσε το εναρκτήριο σύνθημα της καμπάνιας για τον έρανο, παρόντα, δε, ήταν πολλά μέλη της Νεολαίας, βοηθώντας έμπρακτα στο μεγάλο και αξιόλογο αυτό έργο.

Από την πόλη του Ballarat, παρόντες ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Des Hudson, πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Έργων Τέχνης, η Julie Collins, συντονίστρια της ίδιας Επιτροπής, η πρόεδρος του RSL Ballarat, Aλεξάνδρα Τάσκας, καθώς επίσης και αρκετά άλλα επιφανή μέλη της πόλης του Ballarat, τα οποία ήλθαν ειδικά στη Μελβούρνη για να παραστούν στην εκδήλωση των εγκαινίων του εράνου.

Μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Ασσυρίων, ο πρόεδρος του Πανθρακικού Συλλόγου Μελβούρνης και Βικτωρίας κ. Χρήστος Βλασακάκης, και ηγετικά στελέχη της ομογένειας.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Παρόντα και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής:

– Λίτσα Αθανασιάδη

– Πένη Τσομπανοπούλου

– Νικόλας Κρικέλης

– Jim Clavin

– Λη Ταρλάμης

– Τζον Πανταζόπουλος

– Ντιν Καλύμνιος

– Βίβιαν Μόρρις

– Τζον Σαλπινγκτίδης

Στην εν λόγω εκδήλωση, τελετάρχης ήταν ο Ντιν Καλύμνιος, ενώ τους καλεσμένους χαιρέτησαν ο πρόεδρος της Ποντιακής Εστίας, Νίκολας Κρικέλης, και η πρόεδρος της ΜΕΡΙΜΝΑΣ Ποντίων Κυριών, Λίτσα Αθανασιάδη.

Στη συνέχεια, ο Ντιν Καλύμνιος παρουσίασε ανάγλυφα την πορεία του George Devine Treloar, υπογραμμίζοντας τα πιο σημαντικά σημεία του

βιογραφικού του.

Ακολούθησε η παρουσία του ανθρωπιστή George Devine Treloar από τη Βίβιαν Μόρρις, η οποία υπογράμμισε και φώτισε τον οραματιστή Αυστραλό στρατιωτικό, ο οποίος είχε ως στόχο όχι μόνο την επιβίωση δεκάδων προσφύγων, αλλά την παροχή σ’ αυτούς εφοδίων που θα τους εξασφάλιζαν μια δημιουργική ανθρώπινη ζωή και θα τους έδιναν πίσω την αξιοπρέπια και τον αυτοσεβασμό τους.

Ο πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Απόδημου Ελληνισμού, Τζον Πανταζόπουλος, έδωσε μια εκτενή εικόνα των συνθηκών που εξελίχθηκαν ορισμένα από τα πολεμικά γεγονότα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, σταματώντας και στην ιστορική Καλλίπολη, ενώ υπογράμμισε, με τη σειρά του, τον ρόλο του Treloar στην εγκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, στην Ελλάδα.

Ο σύμβουλος Ballarat, Des Hudson, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της ανέγερσης μνημείου προς τιμήν του George Treloar και επιβεβαίωσε την οργανωτική επιτροπή για τη στήριξη του έργου τους εκ μέρους του δήμου, υπογραμμίζοντας ότι “θα είναι κι εκείνοι εκεί”.

Ήταν μια εκδήλωση η οποία απέπνεε ενθουσιασμό, ομοψυχία, συγκίνηση και περηφάνια. Η υλοποίηση ενός μεγάλου έργου είχε ξεκινήσει και η στήριξη από τους παρευρισκόμενους, αλλά και άλλους που δεν μπόρεσαν να είναι εκεί, υπήρξε απερίγραπτα ενθαρρυντική.

Γεγονός, ότι θα είναι τιμή σε όσους εργαστούν και προσφέρουν γενναιόδωρα για την υλοποίηση αυτού του υψηλού έργου.

Πηγή: Neoskosmos.com

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε