Τσίπρας: Χρειάζονται μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές

Στην ανάγκη να γίνουν μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές στην χώρα, χωρίς η κυβέρνηση να γίνει απλώς εφαρμοστής του μνημονίου, εστίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

«Θα ήταν καταστροφικό η κυβέρνηση να περιοριστεί στο ρόλο του απλού υλοποιητή του μνημονίου, καθώς η κοινωνία προσδοκά μεγάλες αλλαγές και η κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει ένα ριζοσπαστικό δείγμα γραφής και να μείνει στην Ιστορία ως μια κυβέρνηση η οποία, παρότι συνάντα δυσκολίες, αλλάζει κατεστημένες δομές και αντιλήψεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι κυβερνητικός στόχος δεν θα πρέπει να είναι το να κερδίσει απλώς το παιχνίδι της επικοινωνίας, αλλά να κάνει βαθιές τομές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας επισήμανε τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση στο αμέσως επόμενο διάστημα, δηλαδή στη διοικητική μεταρρύθμιση, στον τομέα της υγείας με έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στις εργασιακές σχέσεις με καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Αναφερόμενος στο χθεσινό Εurogroup, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματά του, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση απέδειξε πως μπορούμε να πετυχαίνουμε στόχους και να προστατεύουμε τους αδύναμους χωρίς να εκτροχιαστεί η χώρα. «Αποδεικνύεται ότι αυτό το κατορθώνουμε συζητώντας και διαμορφώνοντας συμμαχίες υπέρ των συμφερόντων της χώρας» είπε.

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη δυσκολία της κυβέρνησης είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. «Υλοποιήστε τα προαπαιτούμενα μέχρι την επόμενη εβδομάδα για να προχωρήσει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» διαμήνυσε άλλωστε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Αναμένουμε καλά νέα σε μία εβδομάδα από τώρα», δήλωσε πάντως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.