Ποδόσφαιρο, Προσφυγικό και Διπλωματία για το ταξίδι Τσίπρα στην Άγκυρα

Αθήνα

Στην Τουρκία θα βρεθεί το διήμερο 17-18 Νοεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα είναι ο πρώτος ευρωπαίος πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη χώρα μετά τη νέα εκλογική νίκη Ερντογάν με βασικό θέμα στην ατζέντα το προσφυγικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νταβούτογλου καλεί τον Τσίπρα να παρακολουθήσουν μαζί το ματς Ελλάδα – Τουρκία την ερχόμενη Τρίτη και κατόπιν να έχουν συνάντηση εργασίας.

Ραντεβού με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει, σύμφωνα με Τα Νέα.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Τουρκία με πακέτο προτάσεων για το προσφυγικό, αναζητώντας έναν συμβιβασμό προκειμένου να περιοριστεί η προώθηση προσφύγων προς την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση έχει αναφερθεί επανειλημμένως στην ανάγκη να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής και σε τουρκικό έδαφος και η Αθήνα, κατ’ ιδίαν και δημοσίως, έχει διαμηνύσει ότι θα ήθελε η διαδικασία επανεγκατάστασης των προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες να γίνεται απευθείας από την Τουρκία. Ζήτημα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο δεν τίθεται – εξάλλου όλες οι πλευρές επιμένουν ότι ποτέ δεν έπεσε επισήμως στο τραπέζι – υπάρχει όμως θέμα συντονισμού και συνεργασίας.

Ωστόσο, γρίφος παραμένουν τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει η Άγκυρα για την όποιας μορφής συνεργασία, καθώς είναι πάγια τουρκική τακτική να διευρύνει την ατζέντα θέτοντας επιπλέον ζητήματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και ίσως και την Άγκυρα.

Newsroom ΔΟΛ