Η ομογένεια της Νότιας Αυστραλίας

ΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΜΑΙΟΥ
Πηγή:Neoskosmos.com

Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, αλλά και ενθουσιασμού, έγινε την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, η κατάθεση του θεμέλιου λίθου του νέου ιερού ναού που πρόκειται να ανεγερθεί στην περιοχή Athelstone, στα βορειοανατολικά προάστια της Αδελαΐδας. Προηγήθηκε θεία λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Δορυλαίου κ. Νίκανδρος, ο οποίος έθεσε τον θεμέλιο λίθο. Ο καινούριος ναός θα έχει το όνομα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, τιμώντας την εκκλησία που προϋπήρχε στη συγκεκριμένη περιοχή και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.

Στιγμιότυπα από τη θεμελίωση του ιερού ναού Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Στιγμιότυπα από τη θεμελίωση του ιερού ναού Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

ΚΕΝΤΡΟ «ΛΟΓΟΣ»

Μια αξιόλογη προσπάθεια όσον αφορά την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα, παρουσίασε την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου το Κέντρο ‘ΛΟΓΟΣ’ το οποίο εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Flinders Νότιας Αυστραλίας. Κεντρικοί ομιλητές της συζήτησης ήταν η κ. Ζωή Παπαφιλοπούλου και ο κ. Πήτερ Καπίρης, ενεργά μέλη ελληνικών οργανισμών της Νότιας Αυστραλίας, οι οποίοι έχουν και οι ίδιοι ολοκληρώσει τις σπουδές τους στην νεοελληνική γλώσσα. Βασικό θέμα συζήτησης, η σημασία αλλά και οι τρόποι διατήρησης της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας για τις επόμενες γενιές.

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ «ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑ»

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Γηροκομείου «Βασιλειάδα» διοργανώνει σήμερα, Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου, σε κεντρικό κινηματογράφο της πόλης, κινηματογραφική βραδιά, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ενίσχυση του Γηροκομείου. Πιο συγκεκριμένα, η προβολή της νέας κινηματογραφικής ταινίας του θρυλικού James Bond, ‘Spectre 007’, έχει προγραμματιστεί για τις 18.30μ.μ. και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την γραμματεία του γηροκομείου για εισιτήρια.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΔΗΜΗΤΡΙΑ»

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες γιορτές της ομογένειας, η οποία φέτος συμπληρώνει 37 χρόνια λειτουργίας. Για πρώτη φορά στα χρονικά, το παραδοσιακό και ψυχαγωγικό φεστιβάλ «Δημήτρια» θα γίνει προς τιμήν του μεγαλομαρτυρα Αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο ιερό ναό στο Salisbury, την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου, από τις 11π.μ. έως τις 8μ.μ., με πρωτοβουλία της Παμμακεδονικής Ένωσης Ν.Αυστραλίας, η οποία θα επιχειρήσει να διασκεδάσει τους συμπαροίκους με ελληνικές νότες και παραδοσιακά εδέσματα με σκοπό να αναβιώσει τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΠΑΝΡΟΔΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΟΤΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Μια εκδήλωση αλλιώτικη από τις άλλες, διοργανώνει την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015, η Πανροδιακή Ένωση Νότιας Αυστραλίας. Πρόκειται για ένα χριστουγεννιάτικο πικ νικ στο πάρκο Lockleys Reserve, στην περιοχή Lockleys, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει από τις 11π.μ. έως αργά το μεσημέρι. Ιδιαίτερος προσκεκλημένος δεν θα είναι άλλος απο τον δημοφιλή στις μικρές ηλικίες Άγιος Βασίλης, ο οποίος θα χαρίσει δώρα σε όλα τους μικρούς φίλους έως 14 ετών, που θα βρίσκονται εκεί. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την εκδήλωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την γραμματεία του Συλλόγου.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Με αφορμή την Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από την οποία συμπληρώνονται φέτος 42 χρόνια, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας προσκαλεί όλους τους συμπαροίκους να παραβρεθούν σε ειδική εκδήλωση, η οποία έχει προγραμματιστεί την Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα Ολύμπικ Χωλ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλίες και βίντεο με ιστορικά ντοκουμέντα για τα τραγικά γεγονότα του Πολυτεχνείου, παρουσιάσεις και απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές των σχολείων της Κοινότητας καθώς και τραγούδια εμπνευσμένα από την παρρησία και το ψυχικό σθένος των αγωνιστών φοιτητών.