Πλημμύρισαν οι δρόμοι και οι πλατείες με διαδηλωτές

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι κινητοποιήσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, ενάντια στις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης.24ωρη απεργία - Live: Φλεγόμενα οδοφράγματα στην Ομόνοια!

Εργαζόμενοι και συνδικαλιστικές ηγεσίες από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, την ΟΛΜΕ και άλλες οργανώσεις και φορείς συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος, για να ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 6.000 άτομα συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Τα πρώτα μπλοκ των διαδηλωτών έφτασαν στην πάνω πλευρά του Συντάγματος λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι, ενώ τα τελευταία μπλοκ μπήκαν στην πορεία περίπου στις 2.

Κλειστή από αστυνομικούς η λεωφόρος Γεωργίου Β’ -μπροστά από τα ξενοδοχεία. Εκεί σημειώθηκαν και επεισόδια, ενώ καταστροφές έγιναν και σε άλλα σημεία στην οδό Σταδίου και στα Προπύλαια.

Επεισόδια στο Σύνταγμα στο περιθώριο της πορείας

    • Αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ σε αστυνομικούς στην πλατεία Συντάγματος
    • Στη συνέχεια το πεδίο μάχης μεταφέρθηκε στα Προπύλαια και την Ομόνοια
    • Φωτιά σε βαν του ΟΤΕ
    • Πετροπόλεμος και καταστροφές σε ΙΧ και βιτρίνες καταστημάτων
    • Νεαροί τραυμάτισαν αστυνομικούς στην Πατησίων
    • Εικόνες και βίντεο από τα επεισόδια

 

  • Λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι σημειώθηκε επεισόδιο στο περιθώριο των συγκεντρώσεων για την 24ωρη απεργία.Νεαροί πέταξαν μολότοφ στους αστυνομικούς στο Σύνταγμα, φωτιά άναψε μπροστά από το κτίριο του ΥΠΟΙΚ στο Σύνταγμα που όμως έσβησε άμεσα.

    Υλικές ζημιές σε καταστήματα στην οδό Σταδίου, όπου κάηκε και βαν του ΟΤΕ. Η αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών.

    Υπενθυμίζεται ότι η Γεωργίου Β’ παραμένει πάντοτε αποκλεισμένη από δυνάμεις της Αστυνομίας καθ’ όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

    Σποραδικά επεισόδια σημειώθηκαν και μετά το τέλος της συγκέντρωσης, καθώς νεαροί κινούνταν από την Πανεπιστημίου προς τα Εξάρχεια.

    Εκεί σημειώθηκαν συμπλοκές με αστυνομικούς, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και σε στάσεις λεωφορείων.

Μαθητές πραγματοποίησαν τη δική τους συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά.

Λαϊκή Ενότητα, αντεξουσιαστές και εξωκοινοβουλευτική αριστερά -περίπου 6.000 άτομα- συγκεντρώθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για να ακολουθήσει η πορεία τους στο Σύνταγμα. Στην πρώτη γραμμή οι Π.Λαφαζάνης, Ζ.Κωνσταντοπούλου, Νάντια Βαλανάνη, Κ.Ήσυχος, Δ.Στρατούλης και Ραχήλ Μακρή.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος παραβρέθηκε στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσαν ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ.

Στις δηλώσεις του επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η Δημοκρατική Αριστερά, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν και θα είναι πάντα μαζί με την κοινωνία. Γνωρίζουμε τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις, ξέρουμε τις ασκούμενες πολιτικές. Είμαστε μια σοβαρή και υπεύθυνη, προγραμματική αντιπολίτευση. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, δεν καλλιεργούμε αυταπάτες.

» Όταν όμως τα κοινωνικά κινήματα στέλνουν μηνύματα για αλλαγή πολιτικών στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, θα είμαστε παρόντες. Δεν μπορεί να συνεχιστούν τα μέτρα υπερφορολόγησης και η πολιτική δογματικής λιτότητας που δεν τα αντέχουν η ελληνική οικογένεια και η κοινωνία. Απαιτείται άμεσα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας.»

Συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας και πορεία προς τη Βουλή από το ΠΑΜΕ. Παρών και ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Η συμμετοχή, σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπέρασε τις 12.000.

Ξεχωριστές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ γίνεται μπροστά στο ΕΚΘ, του ΠΑΜΕ στο Άγαλμα Βενιζέλου στην Αριστοτέλους, ενώ πρωτοβάθμια σωματεία που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, αλλά και η Λαϊκή Ενότητα συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα.

Περίπου 10.000 άτομα συμμετέχουν στις κινητοποίησεις.

Πάτρα: Ένταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ

Ένταση στην Πάτρα μεταξύ μελών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ για τα πανό. Όπως γράφει το PatrasTimes, υπήρξε διαφωνία για το ποιο από τα δύο πανό θα προπορευτεί της πορείας.

Τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν επικεφαλής στην πορεία στους δρόμους της αχαϊκής πρωτεύουσας. Η πορεία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:30 χωρίς παρατράγουδα.