Κυκλοφόρησε η διμηνιαία έκθεση του προέδρου Ομπάμα προς το Κογκρέσο, για την Κύπρο

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

greeknewsonline.com

Την επισήμανση ότι στις προσπάθειες υπό την διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών για συνολική λύση του κυπριακού οι ηγέτες και οι διαπραγματευτές συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο στις συνομιλίες, αναφέρει στην επιστολή της υφυπουργού Εξωτερικών για νομικές υποθέσεις, Τζούλια Φράιφιλντ, που συνοδεύει την διμηνιαία έκθεση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το κυπριακό. Η έκθεση – που επιδόθηκε στους επικεφαλής των επιτροπών Εξωτερικών της Βουλής και της Γερουσίας, καλύπτει τις εξελίξεις στο κυπριακό τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2015 και επαναλαμβάνεται η δέσμευση των ΗΠΑ για την εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης, επανενώνοντας την Κύπρο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Η έκθεση καταγράφει δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ. Μεταξύ άλλων την συνέχιση της διευκόλυνσης των διαπραγματεύσεων από μέρους του ειδικού συμβούλου Εσπεν Μπαρθ Έιντε και τις συχνές συναντήσεις του με τις τεχνικές ομάδες Ε/Κ και Τ/Κ για να συζητήσουν συνεχή Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μελλοντικές ευκαιρίες συγκλίσεων.

Αναφέρεται στη συνάντηση του Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην έδρα του ΟΗΕ με τον ΓΓ Μπαν γκι-Μουν, καθώς και την ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον κ. Έιντε και τη Λίζα Μπάτενχαϊμ, πάνω στην πρόοδο στις συνομιλίες και την κατάσταση της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο. Επισημαίνει ότι όλα τα μέλη του Σ.Α. επικρότησαν τις δύο πλευρές για τη θετική ατμόσφαιρα στις συνομιλίες και ενθάρρυναν περαιτέρω πρόοδο. Σημειώνει επίσης την ομόφωνη υιοθέτηση από το Σ.Α. του ψηφίσματος με το οποίο ανανεώθηκε για ακόμη έξι μήνες η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η έκθεση κάνει σύντομη αναφορά στις συναντήσεις των δύο ηγετών και στην ανακοίνωση της 27ης Ιουλίου, για τη συμφωνία τους να δημιουργηθεί ανεξάρτητη Επιτροπή Περιουσιών αποτελούμενη από ίσο αριθμό Ε/Κ και Τ/Κ μελών, με όρους εντολής να επιλύει περιουσιακές διεκδικήσεις στην βάση αμοιβαία συμφωνημένων κριτηρίων.

Καταγράφει επίσης την κοινή παρουσία των κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί σε δικοινοτικές εκδηλώσεις, όπως σε θεατρική παράσταση στη Λεμεσό, των δύο εμπορικών επιμελητηρίων στην πράσινη γραμμή και την θεατρική παράσταση στον Πύργο του Οθέλλου στο Βαρώσι.

Σε σχέση με το ρόλο των ΗΠΑ, σημειώνει την εμπλοκή τους σε υψηλό επίπεδο με Κύπριους αξιωματούχους και εταίρους. Αποκαλύπτει πως τον Ιούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συζήτησε με τον Βρετανό ομόλογό του Τζον Χάμοντ σχετικά με τις συνομιλίες του κυπριακού. Καταγράφει τακτικές επαφές του τέως πρέσβη των ΗΠΑ Τζον Κόνιγκ με τους δύο ηγέτες και τους διαπραγματευτές, καθώς και πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες,

Τον Ιούλιο ομάδα 14 Ε/Κ και Τ/Κ φοιτητών με την χρηματοδότηση της αμερικανικής πρεσβείας σε θερινό πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιου George Washington.

Με την ομάδα συναντήθηκε η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, Αμάντα Σλόατ και αντάλλαξε απόψεις για την επιχειρηματικότητα και τις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου.

Η έκθεση του αμερικανού προέδρου προς το Κογκρέσο περιέχει και αναφορές στο ρόλο της Ε.Ε. στο κυπριακό, σημειώνοντας τις χωριστές επισκέψεις του Ζαν Κλον Γιούνκερ και της Φεντερίκα Μονγκερίνι καθώς και τη συνάντηση Ακιντζί – Σουλτς στις Βρυξέλλες

Αναφέρει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν πως η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει όση υποστήριξη μπορεί για τη λύση του κυπριακού και υπογράμμισαν ότι η Ε.Ε. θα ωφεληθεί από τη λύση του προβλήματος. Επίσης αναφέρει ότι οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν όπως η ΕΕ έχει ρόλο στην παροχή συμβουλών για θέματα της ΕΕ στην υπό την διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών διαπραγματευτική διαδικασία.

Επίσης αναφέρεται στην συμφωνία για την προστασία της ονομασίας του χαλουμιού/χελίμ και τη δήλωση Γιούνκερ που το είπε ότι συμβολίζει την κοινή κληρονομιά της Κύπρου.

Η έκθεση περιέχει αναφορά στην επίσκεψη Ερντογάν «στο βόρειο τμήμα της Κύπρου» στις 20 Ιουλίου, για την 41ηεπέτειο «της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στην Κύπρο». Και γράφει ότι ο Ερντογάν εξέφρασε υποστήριξη προς τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και σημείωσε ότι οι παρούσες συνομιλίες προσφέρουν μία ευκαιρία η οποία δεν θα πρέπει να χαθεί.

Τέλος, η έκθεση επαναλαμβάνει ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εκφράζουν δημόσια υποστήριξη στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύσσει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της και ενθαρρύνουν την ακριβοδίκαιη μοιρασιά του όποιου πιθανού εσόδου, μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.