127 οι νεκροί, έρευνες για συνεργάτες, ετοιμότητα και στην Αθήνα

Στους 127 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών από τη νύχτα τρόμου σε δεκάδες σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας. Περίπου 90 είναι τα θύματα μόνο στο θέατρο Bataclan, ενώ οκτώ από τους δράστες των επιθέσεων είναι νεκροί. Τουλάχιστον 200 οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 99 σε σοβαρή κατάσταση.

Oι έρευνες για τις επιθέσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο εισαγγελέας του Παρισιού δεν μπορεί να αποκλείσει με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχουν συνεργοί των τρομοκρατών ή οποιαδήποτε άλλα πρόσωπα έτοιμα να δράσουν και πάλι.

Νωρίς το πρωί έγινε γνωστό ότι αναζητούνται δύο άτομα, που φέρονται να συμμετείχαν στις επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Από αστυνομικές πηγές έγινε γνωστό ότι στο πτώμα ενός από τους καμικάζι βομβιστές στο Stade de France βρέθηκε συριακό διαβατήριο.

Στις μεγαλύτερες πρωτεύουσες του πλανήτη πολίτες και πολιτικοί σπεύδουν στις πρεσβείες της Γαλλίας για να αφήσουν λίγα λουλούδια ή κάποιο μήνυμα στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.
Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο έσπευσαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον γαλλικό λαό για τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.Σε αρκετές πόλεις του πλανήτη, εμβληματικά κτίρια ντύθηκαν στα χρώματα της γαλλικής σημαίας σε ένδειξη συμπαράστασης.

Έρευνες στην Αθήνα

Στο μεταξύ, σε διαρκή σύσκεψη και εγρήγορση βρίσκονται απο το πρωί τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ στην Αθήνα, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, μετά τις αιματηρτές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλία.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό απο πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι ελληνικές αρχές είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες άλλων ξένων χωρών, σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών και ήδη έχουν αναλάβει δράση σε ότι αφορά άτομα που ενδεχομένως να έχουν σχέσεις με τζιχαντιστές.

Ειδικότερα, απο τις γαλλικές υπηρεσίες έχει ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές να ελέγξουν αν έχουν περάσει από την χώρα μας δύο συγκεκριμένα άτομα, που τους απασχολούν στο πλαίσιο των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ταυτόχρονα έχουν δοθεί εντολές να ενταθεί η επιτήρηση χώρων και ατόμων στην Ελλάδα, ενώ για όλες τις ενέργειες ενημερώνεται συνεχώς ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, απο τον αρχηγό της Αστυνομίας, αντιστράτηγο Δημήτρη Τσακνάκη και τον διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη.

Όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι που να προκαλεί ανησυχία για κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ελλάδα, αλλά οι αρχές είναι σε στενή επαφή με τις άλλες χώρες και είναι σε επαγρύπνηση για κάθε ενδεχόμενο.