Αεροπορικό «Σοκ και δέος» η γαλλική απάντηση στο τρομοκρατικό χτύπημα

Με μία ευρύτατη αεροπορική επιδρομή στην καρδιά της Συρίας και την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους ήρθε η πρώτη απάντηση από τη Γαλλία για τα πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα των τζιχαντιστών την Παρασκευή στην πόλη του φωτός που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 129 ανθρώπους, αφήνοντας ακόμα 352 τραυματίες με πολλούς εξ αυτών να χαροπαλεύουν.

Δίνοντας ένα σαφές στίγμα των προθέσεών του, ο Φρνασουά Ολάντ έδωσε εντολή για την έναρξη μίας επιχείρησης «σοκ και δέος» με ολονύχτιους βομβαρδισμούς της Ράκα, που αποτελεί το προπύργιο των τζιχαντιστών και άτυπη πρωτεύουσα του χαλιφάτου.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, η επιχείρηση ξεκίνησε από νωρίς το βράδυ και συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Στις αεροπορικές επιδρομές μετείχαν οι δυνάμεις της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας που ούτως ή άλλως συμμετείχαν στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που πραγματοποιούσε επιχειρήσεις ενάντια στους τζιχαντιστές, ενισχυμένη με ακόμα δέκα μαχητικά αεροσκάφη.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times οι ΗΠΑ έδωσαν στο Παρίσι πληροφορίες για συγκεκριμένους στόχους στην ευρύτερη περιοχή της Ράκα.

Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν 20 βόμβες σήμερα στο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, την πόλη Ράκα της ανατολικής Συρίας, καταστρέφοντας ένα διοικητικό κέντρο και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

«Ο πρώτος στόχος που καταστράφηκε χρησιμοποιούνταν από το Νταές (σ.σ. το ακρωνύμιο του ΙΚ στα αραβικά) ως κέντρο διοίκησης, κέντρο στρατολόγησης τζιχαντιστών και αποθήκη όπλων και πυρομαχικών. Ο δεύτερος στόχος στέγαζε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο.

Παράλληλα, όλες οι πληροφορίες δείχνουν κλιμάκωση των αεροπορικών επιδρομών το προσεχές διάστημα με τη συνδρομή των ΗΠΑ, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ για ενίσχυση της συνεργασίας τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η επίθεση έγινε με την συνεργασία των ΗΠΑ και αφετηρία ήταν τα αεροδρόμια της Ιορδανίας και των Αραβικών Εμιράτων όπου εδρεύουν τα γαλλικά αεροπλάνα.