Στο Δρ. Νίκολα Νεγροπόντε το 36ο Ομήρειο Βραβείο της Χιακής Ομοσπονδίας

Νέα Υόρκη.- Η Χιακή Ομοσπονδία θα απονέμει το 36ο Ομήρειο Βραβείο στον καθηγητή Νικόλα Νεγκροπόντε, συν-ιδρυτή και Επίτιμο Πρόεδρο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) Media Lab, το οποίο διεύθυνε τα πρώτα 20 χρόνια, και ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού “One Laptop per Child”. Το Ομήρειο Βραβείο φέτος είναι αφιερωμένο στην παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία. Η τελετή απονομής του θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, 2015, στις 5:00 μ.μ. στο Ελληνοαμερικανικό Πολιτιστικό Κέντρο της Χιακής Ομοσπονδίας, 44-01 Broadway, Αστόρια, Νέας Υόρκης.

Απόφοιτος του MIT, ο Δρ. Νεγκροπόντε είναι πρωτοπόρος στον τομέα του “computer-aided design” και ήταν καθηγητής στο ΜΙT από το 1966. Είναι συγγραφέας του μπεστ σέλερ Being Digital, που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες. Το 2005 ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό οργανισμό «One Laptop per Child» να προμηθεύσει τεχνολογία σε παιδιά σε υποανάπτυκτες χώρες.

Το Ομήρειο Βραβείο καθιερώθηκε πριν από τριάντα έξι χρόνια και απονέμεται κάθε χρόνο σε διακεκριμένα άτομα, υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών ιδεωδών και των ατόμων που διέπρεψαν στην παιδεία και στις επιστήμες. Θεωρείται ένα από τα πιο διακεκριμένε βραβεία της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Το 1977 που πρωτοκαθιερώθηκε, απονεμήθηκε στον φιλέλληνα βουλευτή Νέας Υόρκης Rosenthal, gια τη συνεισφορά του στον αγώνα για δίκαιη λύση του Κυπριακού. Από τότε με το Ομήρειο Βραβείο τιμήθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένων, του πρώην Προέδρου του οι ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, του Προέδρου της Ελλάδας Κωνσταντίνου Καραμανλή, του προκαθήμενου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, ο του Προέδρου της αμερικανικής βουλής Tip O’Neill, των γερουσιαστών Πολ Σαρμπάνη, Εντουαρντ Κένεντι, Ολυμπίας Σνόου, Tom Bradley, Charles Schumer, των μελών του Κογκρέσου Carolyn Maloney, Μιχάλη Μπιλιράκη, Benjamin Gilman, Gary Ackerman, του αείμνηστου Προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Andrew Athens, του διακεκριμένου επιστήμονα Δρ. Σταμάτιου Κριμιζή, του προέδρου της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, του πρώη στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στρατηγού Σταυρίδη κ.α.

Για πληροφορίες, τηλ. 718-204-2550 ή Email: Chianfed@chianfed.org