Νεκρός ο Αμπαούντ, φερόμενος ως «εγκέφαλος» της φρίκης στο Παρίσι

Παρίσι, Γαλλία

Νεκρός είναι ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους που θεωρείται ο «εγκέφαλος» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, επιβεβαίωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού την Πέμπτη.Ο Αμπαούντ σκοτώθηκε στην διάρκεια της εφόδου των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας στο Σεν Ντενί, την Τετάρτη και σύμφωνα με τον εισαγγελέα δεν είναι γνωστό εάν ανατινάχθηκε.Παρίσι - Νεκρός ο `εγκέφαλος` του μακελειού! Σκοτώθηκε στην επιχείρηση στο Saint Denis ο Αμπντελχαμίντ ΑμπαουντΌπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, η σορός του Αμπαούντ -ο οποίος ταυτοποιήθηκε- βρέθηκε μέσα στο κτίριο όπου πραγματοποιήθηκε η έφοδος, το οποίο είχε διαλυθεί στη διάρκεια της επτάωρης επιχείρησης.

Η ταυτότητα του Αμπαούντ αναγνωρίστηκε από δείγματα ιστού, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Η διαδικασία της ταυτοποίησης χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί, καθώς ολόκληρος ο τρίτος όροφος του κτιρίου στο Σεν Ντενί κατέρρευσε στη διάρκεια της επιχείρησης της Τετάρτης.

Σημειώνεται ότι στο κτίριο είχε ανατιναχθεί γυναίκα-καμικάζι, η Χάσνα Αϊτμπουλανσέν, μία 26χρονη, ξαδέλφη του Αμπαούντ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Η Αϊτμπουλανσέν είχε μία σύντομη συνομιλία με έναν από τους αστυνομικούς, πριν ανατιναχθεί. «Πού είναι ο φίλος σου;» τη ρώτησε ένας αστυνομικός και εκείνη απάντησε οργισμένη: «Δεν είναι ο φίλος μου!» πριν ακουστεί μία τεράστια έκρηξη.

Νωρίτερα, αντιφατικές ήταν οι πληροφορίες σχετικά με την τύχη του 28χρονου Αμπαούντ. Η Washington Post είχε αναφέρει σε δημοσίευμα ότι ο τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους βρισκόταν ανάμεσα στους νεκρούς.

Ωστόσο, μερικές μόλις στιγμές πριν την ανακοίνωση του εισαγγελέα, η βελγική ραδιοτηλεόραση μετέδιδε ότι ο Αμπαούντ δεν ήταν ανάμεσα στους νεκρούς.

Αρχικά, εκτιμάτο ότι ο Αμπαούντ βρισκόταν στη Συρία στη διάρκεια των επιθέσεων, ωστόσο γάλλοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι είχε καταφέρει να επιστρέψει στην Ευρώπη.

Ο Αμπαούντ είχε φύγει από την πατρίδα του, το Βέλγιο, το 2014 για να πολεμήσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, αλλά είχε επιστρέψει στην Ευρώπη σε τουλάχιστον μία περίπτωση.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο γάλλος εισαγγελέας Φρανσουά Μολίν είπε ότι η επιχείρηση στο Σεν Ντενί ξεκίνησε μετά από παρακολουθήσεις τηλεφώνων, μετά από πληροφορίες στην αστυνομία.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΔΟΛ