Τσίπρας-Νταβούτογλου για το Κυπριακό

Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας στο Κυπριακό, δήλωσαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξή τους μετά την τρίωρη συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ερωτηθείς για τα κεφάλαια 23 και 24 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Αγκυρα απάντησε ότι η Αθήνα είναι θετική στο άνοιγμα των κεφαλαίων αλλά όχι στο να κλείσουν εύκολα και στο πόδι.
Για το Κυπριακό ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας και ότι Ελλάδα και Τουρκία θα συμβάλουν θετικά.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησαν τα ανοιχτά θέματα μεταξύ των δύο χωρών. Ο `Αχμέτ`, όπως αποκάλεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός τον Τούρκο Πρωθυπουργό, εξελέγη πριν μερικές μέρες και ο ίδιος πριν μερικούς μήνες. Όπως είπε χαριτολογώντας, και οι δύο έχουν μπροστά τους ένα κοινό ορίζοντα μιας τετραετία, έχουν δηλαδή πολύ χρόνο γι αυτό και πρέπει να κάνουν γρήγορα. “Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να ενθαρρύνουμε τις δύο κοινότητες για μια δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι ο ίδιος είναι 41 χρόνων και τα τελευταία 41 χρόνια ακούει ότι πρέπει να βρούμε δίκαιη λύση στο Κυπριακό. “Είμαστε μπροστά σε μια ευκαιρία. Δεν θέλω να είμαι περισσότερο αισιόδοξος από ό,τι θα έπρεπε. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος αλλά πρέπει να ενθαρρύνουμε προς την κατεύθυνση της λύσης. Μιας λύσης που για να είναι δίκαιη πρέπει να είναι στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και εντός του πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου που θα επιτρέπει στην ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο να κατοχυρώνει την ασφάλεια όλων των πολιτών της, Ε/κ, Τ/κ και των άλλων κοινοτήτων με σύγχρονούς όρους. Μια λύση για να είναι βιώσιμη λύση πρέπει να είναι αποδεκτή από όλους και κυρίως τον κυπριακό λαό πρέπει να είναι λύση χωρίς τρίτους εγγυητές μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας που όλοι έχουμε υποχρέωση να συνδιαμορφώσουμε”, σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα ενθαρρύνει την Κύπρο για να ξεμπλοκάρει τα κεφάλαια 23 και 24, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι η Ελλάδα είναι αρωγός στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας διότι πιστεύουμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν να κερδίσουν από αυτή την πορεία στο βαθμό όμως που γίνουν τα απαραίτητα βήματα και εκπληρωθούν οι όροι. “Με αυτή την έννοια θέλω να σας πω ότι είμαστε θετικοί στην έναρξη των διαδικασιών, στην έναρξη των κεφαλαίων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θέλουμε τα κεφάλαια αυτά να κλείσουν εύκολα ή στο πόδι. Τα κεφάλαια πρέπει να κλείσουν, όχι για να κλείσουν άμεσα, αλλά για να συζητηθούν οι όροι, να εκπληρωθούν οι όροι και να μπορέσουν οι απαραίτητες προδιαγραφές και προϋποθέσεις, να πληρωθούν προκείμενου να έχουμε το αμοιβαίο όφελος από την ένταξη της γείτονος χώρας στην ΕΕ”, ανέφερε.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης πως σε “ό,τι αφορά την Κύπρο γνωρίζετε ότι είναι χώρα μέλος της ΕΕ και έχει αυτή ρόλο στις αποφάσεις. Αυτές οι θέσεις, οι θέσεις της Κύπρου θα συζητηθούν στο πλαίσιο της επόμενης συνάντησης της ΕΕ με τη Τουρκίας. Όπου υπάρχει βούληση να γίνουν βήματα αμοιβαία από όλες τις πλευρές βρίσκεται και ο τρόπος να είναι αποτελεσματικά”.

ΚΥΠΕ