Παυλόπουλος και Τσίπρας συμφωνούν στην ανάγκη ενότητας στα μείζονα θέματα

Αθήνα

Την ανάγκη πολιτικής συνεννόησης των κομμάτων για τα κρίσιμα εθνικά ζητήματα υπογράμμισαν τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη διάρκεια της σύντομης συνομιλίας που είχαν μπροστά στις κάμερες, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή.

Την επομένη της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, που άφησε τραυματισμένη την κυβερνητική πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, όσο και προς την αντιπολίτευση, της οποίας τη στήριξη ενδεχομένως χρειαστεί στα επόμενα νομοσχέδια με προαπαιτούμενα (και κυρίως για το θέμα του ασφαλιστικού).

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκ της θέσης και του ρόλου του, να συμβάλλει στη διαμόρφωση κλίματος συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στα μείζονα θέματα, όπως είναι το προσφυγικό, τα εθνικά ζητήματα και κρίσιμα κοινωνικά θέματα, όπως είναι το ασφαλιστικό.

Παράλληλα, έκανε αναφορά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει την χώρα από την κρίση, καθώς και στη σκληρή διαπραγμάτευση που διενεργήθηκε τις τελευταίες ημέρες, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι εκ του Συντάγματος απορρέει η ευθύνη του αυτή, να συμβάλλει στη διαμόρφωση κλίματος συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Επισήμανε, δε, ότι σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, θα πρέπει να διαμορφωθεί η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα στα μείζονα θέματα.

Σημείωσε ότι οι εθνικοί στόχοι είναι δεδομένοι και δεν αλλάζουν με την εναλλαγή κυβερνήσεων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι πολιτικές δυνάμεις που έδωσαν τη μάχη να κρατήσει η Ελλάδα τη θέση της στην Ευρώπη θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Αναλυτικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει τη δύσκολη ανηφόρα και να φθάσει στο ξέφωτο χωρίς μνημόνιο, να ανακτήσει η χώρα την κυριαρχία της. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα, σφίγγοντας τα δόντια, για τον τόπο και τον λαό, επισήμανε, δίνοντας το στίγμα τού πώς θα πορευθεί υπό τις πολιτικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν.

«Σκεφτόμαστε εκείνους που περνούν πιο δύσκολα και πώς να προστατέψουμε το εισόδημά τους και να διασφαλίσουμε εργασία και οικονομική σταθερότητα» σημείωσε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έκανε μια δύσκολη διαπραγμάτευση που αφορούσε τις τράπεζες, με κύριο μέλημα την προστασία των αδυνάμων.

«Είμαι ευτυχής να πω ότι προστατεύτηκε το 60%, δηλαδή όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν δάνεια. Ουσιαστικά προστατεύεται η πρώτη κατοικία και ρυθμίζονται τα “κόκκινα δάνεια”, ώστε οι τράπεζες να ανακτήσουν τον βασικό τους ρόλο. Γιατί το πρόβλημα της χώρας είναι πρόβλημα ρευστότητας» τόνισε, με το βλέμμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στρεφόμενος, δε, στην αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές ότι «εκείνοι που έριξαν το κάρο από την κορφή στο βάθος, κάθονται στη γαλαρία και κάνουν κριτική σε εκείνους που προσπαθούν να το ανεβάσουν και πάλι». Σε αυτό το σημείο, ζήτησε να υπάρξει στοιχειώδης συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμβάλλει σε αυτό.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, να προσπαθεί για τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση στα μείζονα θέματα. Τόνισε, δε, ότι στα εθνικά θέματα οι στόχοι είναι δεδομένοι, δεν αλλάζουν με την εναλλαγή των κυβερνήσεων, αλλά και δεν έχουν προκύψει από την εμμονή της Ελλάδας, παρά βάσει των ευρωπαϊκών κεκτημένων.

Στο σημείο αυτό έκανε ειδική μνεία στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, λέγοντας πως οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές και πάγιες, και εξήγησε πως η έναρξη της διαδικασίας εξαρτάται από την Τουρκία και κατά πόσο σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως είναι ο σεβασμός της κυριαρχίας τη Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις των εταίρων έναντι της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι όπως η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, το ίδιο πρέπει να πράξουν και οι εταίροι. Έκανε, δε, ειδική αναφορά στο ζήτημα του χρέους και της προσφυγικής κρίσης.

Στο σημείο αυτό, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «θα πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα από την πλευρά μας στα μείζονα θέματα», σημειώνοντας ότι οι εθνικοί στόχοι είναι δεδομένοι.

«Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, όλες οι πολιτικές δυνάμεις που έδωσαν τη μάχη να κρατήσει η Ελλάδα τη θέση της στην Ευρώπη, εκτιμώ ότι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η.Κ.

Newsroom ΔΟΛ