Σήμερα Δευτέρα θα συνεδριάσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ

Αθήνα
Σε νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) της Νέας Δημοκρατίας, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι, θα συνεχιστεί ο πόλεμος ευθυνών για την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια επανεκκίνησης της διαδικασίας.Μέχρι στιγμής πάντως παραμένει άγνωστη η στάση που θα τηρήσει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής και επικεφαλής της ΚΕΦΕ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, την παραίτηση του οποίου έχουν ζητήσει και οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί του κόμματος.

Το απόγευμα της Κυριακής πληροφορίες έκαναν λόγο και για επικείμενη παραίτηση του διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Τσιμάρα.

Στελέχη της ΝΔ επεσήμαναν πως θα πρέπει άμεσα να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να κλείσει το ρήγμα που παρουσιάστηκε και να επανέλθει η ηρεμία στην παράταξη, ενώ στη Λεωφόρο Συγγρού τίθενται επί τάπητος και όλα τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας, ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν το πολιτικό κόστος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι υποψήφιοι αρχηγοί αντάλλαξαν πυρά με τους Αδωνι Γεωργιάδη, Κυριάκο Μητσοτάκη και Απόστολο Τζιτζικώστα να στρέφονται τόσο κατά Ανδρέα Παπαμιμίκου όσο και κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος πάντως δεν απάντησε, άμεσα τουλάχιστον, στα πυρά.

Φιάσκο για το οποίο υπάρχουν υπεύθυνοι με ονοματεπώνυμο, κατήγγειλε πρώτος ο Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως «η σημερινή εικόνα δεν τιμά τη Νέα Δημοκρατία». «Το σημερινό φιάσκο έχει υπευθύνους που πρέπει να αναζητηθούν και να παραιτηθούν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μαύρη σελίδα στην ιστορία του κόμματος» και ζήτησε την παραίτηση του γραμματέα του κόμματος και προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου. Παράλληλα, πρότεινε να αναλάβει προσωρινή πρόεδρος της ΝΔ η Μαριέττα Γιαννάκου.

Τις παραιτήσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Ανδρέα Παπαμιμίκου ζήτησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, κάνοντας λόγο για «αδιανόητα πράγματα που προσβάλουν τον κόσμο της παράταξης».

Την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής «ακόμα και σήμερα» ζήτησε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Πλακιωτάκης. «Παρότι γνωρίζουμε τους υπεύθυνους δεν είναι ώρα καταλογισμού ευθυνών. Προτείνω την άμεση σύγκληση, ακόμα και απόψε, του αρμόδιου οργάνου», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Αμεση σύγκληση της ΚΟ ζήτησαν 16 ευρωβουλευτές και βουλευτές της ΝΔ με επιστολή τους. Την εν λόγω επιστολή υπογράφουν οι: Λευτέρης Αυγενάκης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αθανάσιος Δαβάκης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Μαρία Αντωνίου, Χρήστος Μπουκώρος, Κωνσταντίνος Βλάσσης, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Στέργιος Γιαννάκης, Γιώργος Γεωργαντάς,Ελίζα Βόζενμπεργκ, Βασίλης Γιόγιακας, Μαρία Σπυράκη, Γιώργος Κασαπίδης και Χρήστος Κέλλας.

Αμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας έχουν ζητήσει επίσης ο Νίκος Δένδιας, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος και ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Παρέμβαση Ιωάννη Βαρβιτσιώτη

Την ανάγκη η διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, επισημαίνει σε δήλωσή του το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. Ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει πως αυτό αποτελεί ζήτημα πολιτικής αξιοπρέπειας και ευθύνης, και επισημαίνει πως η ΝΔ πρέπει να μείνει ενωμένη και να βαδίσει γρήγορα μπροστά, καθώς αυτό είναι ζήτημα προοπτικής για τη χώρα σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο για το λαό και τον τόπο.

«Αυτά που συνέβησαν σήμερα πλήγωσαν βαθιά τους Νεοδημοκράτες. Όλους εμάς που αφιερώσαμε τη ζωή μας και παλέψαμε για τις αρχές και τις αξίες της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης» δηλώνει ο κ. Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας μάλιστα πως υπάρχουν ευθύνες οι οποίες και πρέπει να αναληφθούν άμεσα, καθώς όπως λέει «βασική αξία της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι η πολιτική υπευθυνότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, «η Νέα Δημοκρατία πρέπει να μείνει ενωμένη και να βαδίσει γρήγορα μπροστά. Η διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής αξιοπρέπειας. Είναι ζήτημα ευθύνης» επισημαίνει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του.

Newsroom ΔΟΛ