Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

“Εκείνοι που αποτυγχάνουν να συμφιλιώσουν την ελευθερία και την ασφάλεια αποτυγχάνουν σε όλα” επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, χρησιμοποιώντας τη φράση που χρησιμοποιούσε ο αποθανόντας Γερμανός πρώην καγκελάριος, Χέλμουτ Σμιτ. “Η ασφάλεια πρέπει να είναι οργανωμένη, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε την ελευθερία μας να περιοριστεί από εκείνους που θέλουν να μας φοβίσουν”, προσέθεσε ο ίδιος και υπογράμμισε ότι οι βίαιες επιθέσεις στη Γαλλία πριν από δέκα ημέρες στόχευσαν και τις αξίες του ΕΚ.

Οι ευρωβουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατίας παντού, συμπεριλαμβανομένων του Μάλι, της Συρίας και του Ιράκ. Ο καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος πέθανε στις 10 Νοεμβρίου, συνεργάστηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Βαλερί Ζισκάρ ντ ‘Εστέν, και έθεσαν τα θεμέλια για το ευρώ και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, υπενθύμισε ο κ. Σουλτς.

Η ευθύτητα του κ. Σμιτ, η ηθική πνευματική λαμπρότητα, και η αναλυτική του δεινότητα ήταν μοναδικά χαρίσματα. Ηγήθηκε της Γερμανίας με αυτοπεποίθηση σε δύσκολες εθνικές και παγκόσμιες οικονομικές συγκυρίες. Τα πιστεύω του για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας συμπυκνώνονταν στη φράση του Γάλλου φιλοσόφου Albert Camus: “εκείνοι που αποτυγχάνουν να συμφιλιώσουν την ελευθερία και την ασφάλεια αποτυγχάνουν σε όλα” επεσήμανε ο κ. Σουλτς.