Ρήξη Ρωσίας – Τουρκίας για το ρωσικό αεροπλάνο!

Τα όσα γίνονται από το πρωί στην μεθόριο Τουρκίας – Συρίας αλλά και στην Ρωσία και στην Άγκυρα είναι πραγματικά ανησυχητικά. Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικό F16 έχει φέρει στα όρια τις σχέσεις των δυο χωρών με κανέναν από τους δυο να μην θέλει να κάνει πίσω προκειμένου να πέσουν οι τόνοι. Αυτό δείχνουν και οι σκληρές δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν και η απάντηση σχεδόν σε ίδιο χρόνο από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού έγινε το πρωί και οι δυο πιλότοι είναι πλέον νεκροί, αφού σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ παρότι χρησιμοποίησαν το σύστημα εκτίναξης έπεσαν στα χέρια ανταρτών οι οποίοι τους εκτέλεσαν!

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάνοντας δηλώσεις από το Σότσι που βρίσκεται έκανε λόγο για πισώπλατη μαχαιριά. «Η κατάρριψη των ρωσικού μαχητικού στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας είναι “πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς τρομοκρατών». Οι δηλώσεις σύμφωνα με το BBC έγιναν στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.

Πιο αναλυτικά ο Ρώσος Πρόεδρος είπε: «Η σημερινή απώλεια είναι μια πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς των τρομοκρατών. Δεν μπορώ να το περιγράψω διαφορετικά». Είπε ακόμα ότι: «Το αεροσκάφος μας καταρρίφθηκε πάνω από Συριακό έδαφος με πύραυλο αέρος – αέρος από ένα τουρκικό F16. Επεσε σε έδαφος της Τουρκίας 4 χιλιόμετρα από την Τουρκία. Κανένας από τους πιλότους μας δεν απείλησαν την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας».

Και πρόσθεσε: «Το σημερινό τραγικό γεγονός θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις. Αντί να έρθουν άμεσα σε επαφή μαζί μας οι Τούρκοι στράφηκαν στους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ για να συζητήσουν το συμβάν. Λες και ρίξαμε εμείς το αεροπλάνο τους και όχι εκείνοι το δικό μας! Θέλουν το ΝΑΤΟ να υπηρετεί το Ισλαμικό Κράτος; Ελπίζουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα βρεί την δύναμη να έρθει στα συγκαλά της και να παλέψει μαζί μας ενάντια στο κοινό κακό».

Σε ίδιο χρόνο, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου απάντησε στον Πούτιν λέγοντας: «Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προασπίσει τα σύνορά της και ν’ απαντήσει αν ο εναέριος χώρος της παραβιαστεί παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, σε δηλώσεις που έκανε μετά την κατάρριψη από τουρκικά αεροσκάφη ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Συρία. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως η Τουρκία θα κάνει “ό,τι είναι απαραίτητο” προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν συγκάλεσε το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας του με την συμμετοχή στρατηγών ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι δεν θα επισκεφθεί την Τουρκία, όπως σχεδιαζόταν για τις 25 Νοεμβρίου, έπειτα από την κατάρριψη από την Τουρκία ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους.
Ο Λαβρόφ, συνέστησε στους Ρώσους να μην επισκέπτονται την Τουρκία και είπε πως η απειλή της τρομοκρατίας εκεί δεν είναι μικρότερη απ΄ό,τι στην Αίγυπτο, όπου ένα ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος συνετρίβη τον περασμένο μήνα ως αποτέλεσμα βομβιστικής επίθεσης.

 

 

Σύροι μαχητές ανάγκασαν το ρωσικό ελικόπτερο που αναζητούσε τους δυο πιλότους να κάνει επείγουσα προσγείωση σε μία περιοχή που βρίσκεται κοντά στην ελεγχόμενη από τις κυβερνητικές δυνάμεις επαρχία Λαττάκεια, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συριακή ανταρτική οργάνωση, που έχει προμηθευτεί αμερικανικούς πυραύλους Tow, ανέφερε πως οι μαχητές της χτύπησαν το ελικόπτερο με αντιαρματικό πύραυλο.

 

 

 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε σήμερα εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού, δήλωσε τούρκος αξιωματούχος. Εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας και της Βρετανίας κλήθηκαν μετά τη συντριβή του αεροσκάφους κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Μόσχας. Ο τουρκικός στρατός δήλωσε πως το αεροσκάφος είχε προειδοποιηθεί επανειλημμένα αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, κάτι που η Ρωσία αρνείται.

 

 

Σύμφωνα με την Αγκυρα, τουρκικά F-16 S κατέρριψαν σήμερα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στην περιοχή της τουρκο-συριακής μεθορίου έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις για παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου, όμως η Μόσχα ανακοίνωσε ότι μπορεί να αποδείξει ότι το Su-24 δεν είχε εγκαταλείψει τον συριακό εναέριο χώρο.

Η στιγμή που ο ρώσος πιλότος πέφτει στα χέρια ανταρτών

“Ενας ρώσος πιλότος”, ακούγεται να λέει μία φωνή από μία ομάδα συγκεντρωμένων ανδρών. “Ο Θεός είναι μεγάλος”, λέει άλλη φωνή.Το βίντεο εστάλη στο Ρόιτερς από συριακή ανταρτική αντικαθεστωτική ομάδα που δρα στην βορειο-δυτική Συρία, όπου επιχειρούν οργανώσεις όπως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός και όπου δεν υπάρχει παρουσία μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Και δείχνει τον ρώσο πιλότο να κείτεται νεκρός.

Εμείς σκοτώσαμε τους πιλότους

Μαχητές των τουρκμενικών δυνάμεων στη Συρία άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τους δύο πιλότους ενός ρωσικού μαχητικού το οποίο κατέρριψαν αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας σήμερα, ενώ προσέγγιζαν στο έδαφος με τα αλεξίπτωτά τους, αφού είχαν κάνει χρήση με επιτυχία του συστήματος εκτόξευσης, είπε σε δημοσιογράφος αναπληρωτής διοικητής μιας ταξιαρχίας των τουρκμενικών δυνάμεων.

«Και οι δύο πιλότοι εντοπίστηκαν νεκροί. Οι σύντροφοί μας άνοιξαν πυρ ενώ εκείνοι βρίσκονταν στον αέρα και τους σκότωσαν» πριν προσγειωθούν στο έδαφος, δήλωσε ο Αλπασλάν Τζελίκ, αναπληρωτής διοικητής μιας ταξιαρχίας των τουρκμενικών δυνάμεων σε περιοχή κοντά στο συριακό χωριό Γιαμάντι. Ο ίδιος κρατούσε στα χέρια του, όπως τουλάχιστον υποστήριξε, ένα κομμάτι από το αλεξίπτωτο ενός εκ των πιλότων.

NewsIt.gr