Εκθεση κοσμημάτων της Μαρίας Κοτσώνη στη Νέα Υόρκη

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Επειτα από σχεδόν 15 χρόνια, η Κύπρια σχεδιάστρια Μαρία Κοτσώνη πραγματοποίησε έκθεση των κοσμημάτων της στη Νέα Υόρκη, στην αίθουσα τελετών του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας, στο Μανχάταν. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ενώ το παρών έδωσαν η πρώτη Κυρία της Κύπρου, Αντρη Αναστασιάδη και οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, Γιώργος Ηλιόπουλος και Βασίλης Φιλίππου.

«Η προηγούμενη έκθεσή μου είχε πραγματοποιηθεί λίγο πριν την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους», είπε στη Greek News η Μαρία Κοτσώνη.

«Στα 15 αυτά χρόνια πειραματίστηκα πολύ περισσότερο. Η έκθεση αυτή είναι μια γενική άποψη της δουλειάς μου των τελευταίων τριών ετών», πρόσθεσε.

Εκείνο που εμπνέει και επηρεάζει τη δουλειά της Μαρίας Κοτσώνη είναι η παράδοση της Κύπρου κι οι πολιτισμοί που έχουν περάσει.

Η τελευταία της σειρά έχει «την αίσθηση του όγκου χωρίς της αίσθηση του βάρους», όπως μας λέγει.

«Εχει κάποιες αναφορές στο δωρικό στοιχείο, στο απλό, χωρίς πέτρες. Προσπαθώ να έχω όγκους με σύρματα. Μέσα από τα κοσμήματα αυτά υπάρχει μία διαφάνεια, καθώς βλέπεις τον όγκο, αλλά βλέπεις και το σώμα και το χέρι που κουβαλά το κόσμημα».

Αυτός είναι ο τελευταίος πειραματισμός της Κύπριας σχεδιάστριας, που από τον Ιούλιο παρουσιάζει μόνιμα τη δουλειά της στη γκαλερί κοσμημάτων Stuart Moore του Δυτικού Μπρόντγουεϊ, στο Μανχάταν.

«Προσπαθώ να παρουσιάσω τη δουλειά μου και εκτός Κύπρου. Η κυπριακή αγορά στενεύει, η κρίση την επηρεάζει και θέλω να συνεχίσω τη δουλειά μου και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επαφή μου με το κοινό που θέλω να βλέπει τη δουλειά μου», είπε.

Για το μέλλον, η Μαρία Κοτσώνη φιλοδοξεί να κάνει νέα κοσμήματα και αναλόγως των αντιδράσεων του κόσμου να συνεχίζει.

«Είναι το μέσο με το οποίο επικοινωνώ κι είναι αμοιβαίο. Δεν μπορώ να μιλώ μόνη μου», συμπλήρωσε.

Η Μαρία Κοτσώνη γεννήθηκε στην Πάφο από γονείς καλλιτέχνες. Είναι κόρη του γνωστού ζωγράφου Γιώργου Κοτσώνη και της μουσικού Κλεοπάτρας Κοτσώνη, Σπούδασε τέχνη, με ειδίκευση στα κοσμήματα στην Αγγλία. Εκθέσεις των κοσμημάτων της έχουν παρουσιαστεί σ’ όλον τον κόσμο.

Πηγή:greeknewsonline.com