Νεκροί οι δράστες της επίθεσης στην Καλιφόρνια

Καλιφόρνια. Τουλάχιστον 14 νεκροί και 14 τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός της ένοπλης επίθεσης που σημειώθηκε στο Σαν Μπερναρντίνο στη νότια Καλιφόρνια, σε κέντρο για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Δύο φερόμενοι ως δράστες της επίθεσης αυτής –ένας άνδρας και μια γυναίκα– που επέβαιναν σε ένα μαύρο όχημα 4Χ4 σκοτώθηκαν στη συνέχεια από την αστυνομία σε ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε σε οδικό άξονα.

“Και οι δύο ήταν οπλισμένοι με ένα πυροβόλο όπλο και ένα περίστροφο”, δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Τζάροντ Μπούργκουαν σε συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Μπόουντιτς, αξιωματούχος του FBI στο Λος Άντζελες, δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε και απέκλεισε την υπόθεση να επρόκειτο για μια τρομοκρατική ενέργεια.

“Είναι μια πιθανότητα, αλλά δεν το γνωρίζουμε”, δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Ένα τρίτο άτομο συνελήφθη, αλλά ακόμη δεν έχει αποδειχθεί μια ανάμειξή του στην επίθεση, σημείωσε ο ίδιος.

Οι δύο ύποπτοι που σκοτώθηκαν φαινόντουσαν, όπως πρόσθεσε, αποφασισμένοι, καθώς εκτός από τον οπλισμό τους ήταν ντυμένοι με στολές παραλλαγής. Ωστόσο ο ίδιος δεν διευκρίνισε αν οι δράστες της σφαγής ήταν δύο ή τρεις.

Το NBC News μετέδωσε ότι ένας από τους υπόπτους αναγνωρίστηκε από πολλές πηγές ως ο Σιέντ Φαρούκ. Ωστόσο το Ρόιτερς δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή.

Με το όνομα αυτό βρίσκεται καταχωρημένος ένας υπάλληλος της υπηρεσίας υγείας της κομητείας του Σαν Μπερναρντίνο. Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας αυτής έκαναν χθες τη γιορτή στην οποία άνοιξαν πυρ οι άγνωστοι.

Σύμφωνα με το Russia Today, 20 ασθενοφόρα αναχώρησαν από το σημείο της επίθεσης με προορισμό το “Loma Linda University Medical Center”.

Ο αρχηγός Αστυνομίας Τζάροντ Μπάργκουαν δήλωσε ότι δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα της επίιθεσης, η οποία έγινε σε περίπου 11:00πμ στο αποκαλούμενο «Inland Regional Center»,, περίπου 100χλμ. ανατολικά του Λος Άντζελες.

«Δεν έχουμε καμία πληροφορία μέχρι στιγμής ότι το περιστατικό σχετίζεται με την τρομοκρατία, με την συνήθη έννοια που αποδίδει σε αυτή ο κόσμος» ανέφερε, εκτιμώντας πως προφανώς πρόκειται για μία κατάσταση τρομοκρατίας εγχώριου τύπου.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτό είναι κάτι που απλά συμβαίνει» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και κάλεσε να επικρατήσει η κοινή λογική στους νόμους περί όπλων. Αντίστοιχα, η Χϊλαρι Κλίντον δήλωσε μέσω Twitter: «Αρνούμαι να δεχτώ ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Πρέπει να λάβουμε μέτρα για να βάλουμε τέλος στην ένοπλη βία».

Οι πρώτες εικόνες που μεταδόθηκαν από το CNN έδειχναν τον κόσμο να βγαίνει από τον οργανισμό με τα χέρια ψηλά ενώ η αστυνομία είχε περικυκλώσει το κτίριο.

Σύμφωνα με τη σελίδα του “Inland Regional Center” στο Facebook, ο οργανισμός που έχει 44 χρόνια ζωής, απασχολεί 670 εργαζομένους και βοηθάει περισσότερα από 30.000 άτομα με ειδικές ανάγκες. Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο κέντρο, τη στιγμή της επίθεσης.

Πηγή: In.gr/NewsIt.gr/ News.gr