Αμερικανική βοήθεια στη διαχείριση του προσφυγικού υποσχέθηκε ο Κέρι

Αθήνα

Με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά συναντήθηκε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα.kotzias keri

Στις δηλώσεις τους, ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας σε μια περιοχή με πολλά προβλήματα, τασσόμενη υπέρ της πολιτικής λύσης στη Συρία, ζητώντας και δίκαιη κατανομή των βαρών στο θέμα της κατανομής των βαρών.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η Αθήνα υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό τον ΟΗΕ.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε, συνέχισε ο υπουργός και για ζητήματα επενδύσεων και ενέργειας. Ο κ. Κοτζιας κάλεσε τον αμερικανό ομόλογό του να επισκεφθεί το καλοκαίρι τα ελληνικά νησιά, ιδίως την Αλόννησο, και να γίνει πρεσβευτής του τουρισμού στις ΗΠΑ.

Ο κ. Κέρι αποδέχθηκε την πρόσκληση Κοτζιά, ενώ επισήμανε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι αδιάσπαστες, με καλές, αλλά και κακές στιγμές.

Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την προσπάθεια της Ελλάδας για οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών, τόσο στον ενεργειακό τομέα, αλλά και στην προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ο αμερικανός υπουργός είπε ότι η Ελλάδα εργάζεται σκληρά για την καταγραφή των προσφύγων που φτάνουν από την Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, ούτε ευρωπαϊκό, αλλά παγκόσμιο.

Ο Τζον Κέρι έκλεισε τις δηλώσεις του με μια φράση στα ελληνικά: «Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα».

Ο Τζον Κέρι έφτασε στην Αθήνα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από τη Λευκωσία, την οποία επισκέφθηκε για συνομιλίες με έμφαση στο Κυπριακό.

Στις 6 το απόγευμα αριστερές οργανώσεις και κινήσεις διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια.

ΜΕ ΤΣΙΠΡΑ

Νωρίτερα,  ο κ. Κέρι είχε βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου  όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

O κύριος Τσίπρας καλωσόρισε εγκάρδια τον Αμερικανό αξιωματούχο, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψή του γίνεται σε μια στιγμή πολύ κρίσιμη για την ευρύτερη περιοχή, η οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα της αυξανόμενης αστάθειας. Διαβεβαίωσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πεδίο σταθερότητας. Τόνισε δε ο πρωθυπουργός την ιστορικότητα αλλά και την ιδιαίτερη σημασία της διμερούς συνεργασίας στη παρούσα συγκυρία:

“Αλ. Τσίπρας: Καλώς ήρθες Τζον.

Τζον Κέρι: Χαίρομαι που σε βλέπω.

Αλ. Τσίπρας: Καλωσόρισες στην Ελλάδα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την ευρύτερη περιοχή μας. Η αστάθεια αυξάνεται στην περιοχή μας. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να βρούμε τον τρόπο να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ένα πεδίο σταθερότητας στην περιοχή και η συνεργασία μας που βασίζεται σε ιστορικούς δεσμούς είναι πολύ σημαντική ώστε να προσπαθήσουμε να βρούμε τους απαραίτητους τρόπους να προσπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες για την ευρύτερη περιοχή μας.

«Χαίρομαι πολύ που είμαι στην Ελλάδα, ευχαριστώ πολύ για την συνεργασία επί θεμάτων ασφαλείας. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά και ξέρω ότι αντιμετωπίζετε πολύ σημαντικές προκλήσεις ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό» είπε εν συνεχεία ο κ. Κέρι, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητείτο και αργότερα.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι εκτιμά ιδιαιτέρως τις προσπάθειες της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. «Ξέρω ότι δεν είναι καθόλου εύκολο» πρόσθεσε, και τόνισε: «εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δούμε κάποια στιγμή την Ελλάδα να επανέρχεται στον δρόμο της ανάπτυξης, για τους πολίτες και την οικονομία, για να ανακτήσουμε την ελπίδα για τη χώρα».

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες το προσφυγικό, ενεργειακά θέματα αλλά και το ζήτημα του χρέους.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Λίγο πριν τις 13:00, ο Τζον Κέρι έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κύριο Κοτζιά .

Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών, που πραγματοποιούνται με φόντο τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, αλλά και μία ημέρα μετά την επίσκεψη του κ. Κέρι στην Κύπρο – από όπου εξεδήλωσε την αισιοδοξία του για την επίλυση του Κυπριακού –  αναμένεται να βρεθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το προσφυγικό και μεταναστευστικό ζήτημα, το θέμα της ασφάλειας, οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την κατάσταση στη Συρία και το ενεργειακό, καθώς υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την αμερικανική πλευρά για τους αγωγούς ΤΑP και IGB.

Από το πρωί στο κέντρο της Αθήνας εφαρμόζονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα πλαίσια της επίσκεψης του Αμερικανού αξιωματούχου.

Προ των επίσημων συναντήσεων ο Τζον Κέρι επισκέφθηκε την ΜΚΟ “Μέλισσα”, που ασχολείται με θέματα μεταναστών, σε μία κίνηση με ιδιαίτερη σημειολογία.

Newsroom ΔΟΛ/Skai.gr