Πρόγραμμα του La Trobe για τον Διηπειρωτικό Ελληνισμό στο Ελληνικό Κέντρο Μελβούρνης

Ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για τον Ελληνισμό προσφέρει η Σχολή Γλωσσών και Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου LaTrobe, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

Το Πρόγραμμα είναι διαρκείας έξι εβδομάδων με έξι ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα, αρχίζει στις 12 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 11 Φεβρουαρίου 2016.

Σύμφωνα με τον συντονιστή του προγράμματος, κ. Δημήτρη Γκόνη, το Πρόγραμμα αυτό διερευνά διεξοδικά, θέματα που έχουν σχέση με την αποτίμηση της συγκρότησης έθνο-πολιτικών, πολλαπλών και άλλων ταυτοτήτων.

Εξετάζεται η εξέλιξη της έννοιας «Ελληνισμός», καθώς και η ποικιλία των εκδηλώσεών της σε διάφορα μέρη του κόσμου, μέσω ενός φανταστικού ταξιδιού σε πόλεις όπου διέμεναν ή διαμένουν Έλληνες. Πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, η Θεσσαλονίκη, το Λονδίνο, η Λευκωσία, η Νέα Υόρκη και η Μελβούρνη. Εξετάζεται η ζωή των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Κυριαρχίας, ως μαθητές και επιστήμονες, ως θύματα γενοκτονίας και πολιτικής εξορίας, ως αλλοδαποί εργάτες, ως Ευρωπαίοι και ως πολίτες πολυπολιτισμικών κοινωνιών.

«Διερευνάται, επίσης, η επίδραση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τα αποτελέσματα του ελληνικού αλυτρωτισμού, των πολιτικών διαμαχών καθώς και ο εκμοντερνισμός της ελληνική ταυτότητας» λέει.

Τέλος, αντιπαρατίθενται τα διάφορα οράματα/συλλήψεις του Ελληνισμού που αναπτύχθηκαν στις παραπάνω πόλεις/κοινωνίες σε σχέση με την πραγματικότητα της Ελλάδας του σήμερα.

Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει στο Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού (168 Lonsdale St., Melbourne).

Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν για πληροφορίες και εγγραφές με τον κ. Γκόνη στο email: d.gonis@latrobe.edu.au

Πηγή:neoskosmos.com

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε