Πούτιν κατά Τουρκίας: Αυτοί έχασαν τα λογικά τους…

Μόσχα
Δεν ρίχνει τους τόνους το Κρεμλίνο απέναντι στην Τουρκία, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να λέει πως η Άγκυρα θα μετανιώσει «πολλές φορές» την κατάρριψη του Sukhoi, υπαινισσόμενος πως τα αντίποινα δεν θα περιοριστούν σε εμπορικές κυρώσεις -λέγοντας πάντως πως «δεν θα εμπλακούμε σε στρατιωτικούς λεονταρισμούς με την Τουρκία».  Επιμένει στις κατηγορίες του πως η Τουρκία «συνδράμει τους τρομοκράτες» της ISIS.

«Ο Αλλάχ ξέρει γιατί το έκαναν» δήλωσε προσθέτοντας δηκτικά ότι «προφανώς ο Αλλάχ αποφάσισε να τιμωρήσει την κλίκα στην εξουσία της Τουρκίας κάνοντάς την να τρελαθεί».

Ο Πούτιν τόνισε με έμφαση ότι η οργή του στρέφεται κατά συγκεκριμένων προσώπων και όχι συλλήβδην κατά του τουρκικού λαού. «Έχουμε πολλούς φίλους στην Τουρκία» είπε συμπληρώνοντας ότι «αυτοί πρέπει να ξέρουν πως δεν τους εξισώνουμε και τους διαχωρίζομε από την παρούσα τουρκική ηγεσία, η οποία φέρει την πλήρη ευθύνη για τους θανάτους των στρατιωτών μας στη Συρία».

H καθιερωμένη εφ’ όλης της ύλης ομιλία του ρώσου προέδρου ενώπιον των βουλευτών την Πέμπτη ξεκίνησε με την εμπλοκή στο Συριακό και την κόντρα με την Τουρκία.

Ο Βλ.Πούτιν «ευχαρίστησε τους ένστολους που πολεμούν την τρομοκρατία», λέγοντας πως υπερασπίζονται την ρωσική ασφάλεια. Γρήγορα, ο ρώσος πρόεδρος πέρασε στην διαμάχη με την Τουρκία.

«Δεν θα εμπλακούμε σε στρατιωτικούς λεονταρισμούς με την Τουρκία» είπε, για να συνεχίσει: «Όποιος όμως πιστεύει πως αφού διέπραξε αυτό το απαίσιο έγκλημα πολέμου, αυτή τη δολοφονία σε βάρος του λαού μας, θα γλιτώσει μόνο με μέτρα που αφορούν τις τομάτες ή περιορισμούς σε άλλους τομείς, κάνουν πικρό λάθος».

Η Μόσχα, υπενθυμίζεται, προανήγγειλε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος των τουρκικών εισαγωγών αγροτικών προϊόντων.

«Η Τουρκία θα μετανιώσει, παραπάνω από μία φορά, για την κατάρριψη» είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Και συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Ίσως μόνο ο Αλλάχ ξέρει γιατί το έριξαν. Ο Αλλάχ αποφάσισε να τιμωρήσει την κλίκα στην εξουσία στην Τουρκία, κάνοντάς την να τρελαθεί».

Επανήλθε δε στις κατηγορίες του περί τουρκικής υποστήριξης στην τρομοκρατία, λέγοντας πως η Μόσχα «δεν θα αγνοήσει πως η Τουρκία συνδράμει τους τρομοκράτες». Σε έμμεση δε αναφορά του προς τη Δύση, ο Πούτιν την κατηγόρησε για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην στάση της απέναντι στο ζήτημα.

Την ομιλία Πούτιν παρακολούθησαν οι χήρες των δύο ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στη Συρία, του ενός χειριστή του Sukhoi και του μέλους του πληρώματος του ελικοπτέρου που συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσής μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

Newsroom ΔΟΛ