Γαλλικός οδηγός επιβίωσης από τρομοκρατικό χτύπημα

Παρίσι. Οδηγό επιβίωσης από τρομοκρατικό χτύπημα εξέδωσε η Γαλλία, που ακόμη σκιάζεται από τον απόηχο των αιματηρών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου. Ο οδηγός περιέχει τρία βασικά βήματα – εντολές: Διαφύγετε, κρυφτείτε, σημάνετε συναγερμό!

Ο οδηγός, ο οποίος έχει τη μορφή κόμικς. Θα αναρτηθεί σε αφίσες σε δημόσιους χώρους όπως αεροδρόμια και σιδηροδρομικοί σταθμοί και θα είναι δωρεάν διαθέσιμος στο διαδίκτυο.

“Υπάρχει μια διαρκής απειλή με την οποία πρέπει να μάθουμε να ζούμε”, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV.

Σύμφωνα με τις βασικές οδηγίες του μάνιουαλ επιβίωσης, το πρώτο που πρέπει να κάνει κανείς είναι να διαφύγει από το επικίνδυνο σημείο και να κατευθυνθεί σ’ έναν ασφαλέστερο χώρο, να σβήσει τα φώτα και να σπρώξει έναν καναπέ πίσω από τη πόρτα του δωματίου στο οποίο έχει καταφύγει και μετά να καλέσει τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Η απενεργοποίηση του κουδουνίσματος και της δόνησης στα κινητά τηλέφωνα είναι μια σημαντική συμβουλή προς αυτούς που κρύβονται, ώστε να μην τους ακούσουν οι τρομοκράτες.

Τον Ιανουάριο, ισλαμιστές σκότωσαν δώδεκα ανθρώπους στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo και στη συνέχεια διέφυγαν σ’ ένα εργοστάσιο έξω από το Παρίσι.

Εκεί ένας παγιδευμένος εργαζόμενος κρύφτηκε επί ώρες κάτω από έναν νιπτήρα τον οποίο χρησιμοποίησαν οι δράστες και κατάφερε μάλιστα να στείλει μηνύματα κειμένου στην αστυνομία.

Οδηγίες και από τους Βρετανούς

Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων με τους 132 νεκρούς στο Παρίσι, η βρετανική αντιτρομοκρατική εξέδωσε ένα εγχειρίδιο με συμβουλές επιβίωσης, σε περίπτωση που οι πολίτες βρεθούν σε τρομοκρατική επίθεση.

Το έγγραφο περιγράφει τι μπορείτε να κάνετε “αν βρεθείτε σε ένα ταχέως εξελισσόμενο συμβάν, όπως επίθεση με πυροβόλα όπλα″ και συμβουλεύει τις επιχειρήσεις να κλείσουν αμέσως και να κρατήσουν μέσα τους υπαλλήλους τους.

Αντίθετα με πολλούς επιζώντες του θεάτρου Μπατακλαν, που δήλωσαν ότι γλίτωσαν επειδή έκαναν του πεθαμένους, ο οδηγός επιβίωσης συμβουλεύει τους πολίτες να αφήσουν πίσω τα υπάρχοντά τους και τρέξουν μακρυά, παροτρύνοντας και άλλους να τους ακολουθήσουν.

Σε περίπτωση όμως που δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής, τότε θα πρέπει να κρυφτούν πίσω από ενισχυμένους τοίχους και επιφάνειες και να βαλλουν στο αθόρυβο τα κινητά τους

Το να κρυφτούν πίσω από πόρτες ή απλούς τοίχους δεν είναι ασφαλές καθώς “οι σφαίρες μπορούν να περάσουν μέσα από γυαλί, από τούβλα, ξύλο και μέταλλο”.

Στον οδηγό επιβίωσης της βρετανικής αντιτρομοκρατικής δίνονται επίσης οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει ο όμηρος όταν εισβάλει η αστυνομία, για να μην το περάσουν για δράστη της επίθεσης: “Σηκώστε τα χέρια σας ψηλά, πρέπει να φαίνονται, για να μην σε σημαδέψουν οι αστυνομικοί με τα όπλα τους, πιστεύοντας πως είσαι δράστης”.