Επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο από Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και Greenpeace

Αθήνα
Επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους διασχίζοντας τα νερά του Αιγαίου ξεκίνησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.
Οι ομάδες των δύο οργανώσεων χρησιμοποιούν τρεις ειδικές φουσκωτές βάρκες, έχοντας ως βάση τη βόρεια ακτή της Λέσβου.
Η πρώτη θαλάσσια παρέμβαση από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τη Greenpeace στη Λέσβο – σε συντονισμό και με την υποστήριξη του ελληνικού Λιμενικού Σώματος – σημειώθηκε κοντά στην παραλία της Εφταλούς.
Ένα πλοιάριο γεμάτο με οικογένειες που ταξίδεψαν από την Τουρκία έφθασε στην παραλία σε απόκρημνο μέρος με βράχια, με αποτέλεσμα η βάρκα να αρχίζει να ανατρέπεται Μέσω ασυρμάτου, ειδοποιήθηκε η ομάδα διάσωσης, καθώς το πλοίο πλησίαζε στις ελληνικές ακτές.
Κατά τη διάρκεια της διάσωσης, τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο σκάφος διάσωσης: ένα νεογέννητο μωρό περίπου δύο μηνών με το θείο του (πρόσφυγες από το Ιράκ) και ένας νεαρός άνδρας από τη Συρία. Όλοι οι υπόλοιποι που παρέμειναν στη βάρκα ήταν σε θέση να προσεγγίσουν τη στεριά.
Ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι επίσης σε επιφυλακή στα σημεία που φτάνουν οι πρόσφυγες ώστε να παρέχουν επείγουσα φροντίδα στους ανθρώπους που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και για να εξασφαλίσουν την έγκαιρη μεταφορά τους σε νοσοκομείο με τρία ασθενοφόρα, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις προσπάθειες των εθελοντικών ομάδων που παρέχουν ήδη βοήθεια στους ανθρώπους που καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά.
Μέσα στο ερχόμενο χρονικό διάστημα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σχεδιάζουν να προσθέσουν τρεις ακόμα διασωστικές λέμβους ώστε να επεκτείνουν τη δυνατότητα των διασώσεων και σε άλλα νησιά.
«Συγκλονισμένοι από την αμείωτη προσφυγική κρίση στη Μεσόγειο, είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε» αναφέρει η Αλεξάνδρα Μεσσαρέ, υπεύθυνη προγράμματος του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.
«Δεν είναι έγκλημα να προσπαθείς να ξεφύγεις από τις ένοπλες συγκρούσεις, τη φτώχεια και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα καταγωγής σου, έχοντας την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Πιστεύουμε ότι όσοι έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν θα πρέπει να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους. Εμείς, σε αυτή τη συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, φέραμε τη ναυτική εμπειρία μας με την ελπίδα να σωθούν ανθρώπινες ζωές»  προσθέτει.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θεωρούν τις προσπάθειές τους στο Αιγαίο, ως μία προσωρινή λύση, και τονίζουν την ανάγκη για τη δημιουργία ασφαλών επιλογών για τους ανθρώπους που πραγματοποιούν το ταξίδι προς την Ευρώπη.
«Οι δραστηριότητές μας στο Αιγαίο αποτελούν προσωρινή λύση για να μετριάσουν τον πόνο και την απώλεια των ανθρώπινων ζωών που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες» δηλώνει η Μαριέττα Προβοπούλου, Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Καθώς οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται και η θάλασσα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν νέες τραγωδίες» τονίζει.
Παρά την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, 140.000 άνθρωποι πέρασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά μόνο το Νοέμβριο, 65% εκ των οποίων έφτασαν στη Λέσβο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Από το Σεπτέμβριο, 330 άνθρωποι, τα περισσότερα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο, στην προσπάθειά τους να βρουν ασφάλεια στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να αποφεύγει τις ευθύνες της και να παρέχει ασφαλή και νόμιμη διέλευση στους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια, λέει ο Στέφανο Αρτζενζιάνο, συντονιστής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο κύριος τρόπος για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση σε διεθνή προστασία στην Ευρώπη προϋποθέτει να διακινδυνεύσει τη ζωή του στη θάλασσα. Πόσω μάλλον, όταν με το να επιτραπεί η πρόσβαση στην ΕΕ μέσω των χερσαίων συνόρων της Τουρκίας θα μπορούσαν να αποτραπούν όλοι εκείνοι οι θάνατοι που συμβαίνουν στη θάλασσα. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή και ασφαλή υποδοχή στα χερσαία σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας» προσθέτει.
Επιμέλεια: Κική Μαργαρίτη

Newsroom ΔΟΛ