Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια

Τη Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας τέλεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄, χθες 5 Δεκεμβρίου, παρουσία αρχιερέων, ιερέων και πλήθους κόσμου από την ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας. Ο μητροπολίτης Λεοντοπόλεως Γαβριήλ και ο επίσκοπος Ναυκράτιδος Μελέτιος συλλειτούργησαν, ενώ ο π. Πα?σιος Λαρεντζάκης κήρυξε τον θείο λόγο στην ομιλία του για τον Άγιο Σάββα.

Επιπρόσθετα, ο Μακαριώτατος χειροτόνησε αρχιμανδρίτη τον π. Ραφαήλ Κοροβέση, εφημέριο του Κοινοτικού Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας.

Την προηγουμένη ημέρα, 4η Δεκεμβρίου, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β? χοροστάτησε κατά τον Μεγάλο Εσπερινό στον ίδιο ναό, πλαισιωμένος από τον μητροπολίτη Λεοντοπόλεως Γαβριήλ και τον επίσκοπο Ναυκράτιδος Μελέτιο.

Στο εορταστικό διήμερο, παρέστησαν ο πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια Εμ. Κακαβελάκης, εκπρόσωποι των ελληνικών συλλόγων και φορέων και σύσσωμη η ελληνική παροικία.

Ας σημειωθεί ότι η Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας είναι το θρησκευτικό κέντρο της ελληνικής κοινότητας στην Πόλη του Αλεξάνδρου, λειτουργεί από τον 4ο αι. και κατά την ιστορική της διαδρομή εκτός από Πατριαρχική Καθέδρα υπήρξε νοσοκομείο, πτωχοκομείο, σχολείο, κοιμητήριο Πατριαρχών κ.ά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στον κυρίως ναό βρίσκεται ως πολύτιμο θησαύρισμα η κολόνα όπου, κατά την παράδοση, αποκεφαλίσθηκε η Aλεξανδρινή μεγαλομάρτυς Αγία Αικατερίνη, ενώ στην Αγία Τράπεζα εντός του Ιερού Βήματος χειροτονήθηκε ο Άγιος Νεκτάριος, Επίσκοπος Πενταπόλεως.

Πηγή:amna.gr