Πώς ο Λεμπρόν Τζέιμς έφτασε στο deal-μαμούθ με την Nike

Ο Λεμπρόν Τζέιμς υπέγραψε ένα συμβόλαιο ζωής με τη Nike, από αυτά που σπανίως βλέπουμε να συνάπτουν οι κολοσσοί των αθλητικών (και όχι μόνο) ειδών με αθλητές. Ο Λεμπρόν Τζέιμς είχε υπογράψει το πρώτο του συμβόλαιο με την εταιρεία όταν ήταν ακόμη έφηβος και δεν είχε παίξει ούτε ένα παιχνίδι στο ΝΒΑ.

Η συμφωνία, οι όροι της οποίας δεν έχουν αποκαλυφθεί, εξασφαλίζει ότι ο σταρ του NBA θα παραμείνει στο μισθολόγιο της Nike πολύ καιρό μετά το τελευταίο παιχνίδι του. Η προηγούμενη συμφωνία του με την εταιρεία ήταν αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.

Στο… αθλητικό χρηματιστήριο, η καθαρή αξία του Λεμπρόν Τζέιμς υπολογίζεται στα 300 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, μετά το νέο του συμβόλαιο με τη Nike, η αξία του αναμένεται να εκτοξευτεί άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων-ένας στόχος που μέχρι στιγμής μόνο ένας αθλητής έχει καταφέρει να τον πετύχει: ο Μάικλ Τζόρνταν!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Nike θέλησε με αυτόν τον τρόπο να κρατήσει τον Λεμπρόν Τζέιμς μακριά από τους ανταγωνιστές της όπως, η Under Armour, που τον τελευταίο καιρό έχει καταφέρει να κλείσει συμβόλαια με κορυφαία ονόματα του αμερικανικού μπάσκετ.

Για τη Nike, ο Λεμπρόν Τζέιμς σαφώς και αξίζει τα χρήματα που του προσφέρει. Η σειρά παπουτσιών που φέρει την υπογραφεί του πουλά αθλητικά παπούτσια αξίας 350 εκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο-πολλά περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον αθλητή.

Οι πωλήσεις υποδημάτων που φέρουν την υπογραφή αθλητών πέφτουν σχεδόν αυτόματα όταν εκείνοι τερματίσουν την καριέρα τους. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν πως ακόμη και όταν ο 31χρονος σήμερα Λεμπρόν Τζέιμς ολοκληρώσει την καριέρα του, θα αποτελέσει μία από τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις σούπερ σταρ των γηπέδων που συνεχίζουν να πουλάνε και μετά την ενεργό δράση.

Αυτό που ίσως ελάχιστοι γνωρίζουν είναι πως ο Λεμπρόν Τζέιμς είναι και επενδυτής. Το 2007 γνώρισε τον γκουρού των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ και ίδρυσε μία επιχείρηση που διαχειρίζεται επενδύσεις σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, ακίνητα και άλλες εταιρείες. Μάλιστα, έχει ήδη αποκομίσει κέρδη 30 εκατομμυρίων δολαρίων από αυτή του την δραστηριότητα.