Τη συνδρομή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για τη Γλώσσα ζητά η ΠαΔΕΕ- Κατσιαντώνης: Άμα χαθεί η Γλώσσα μας, θα χαθούν όλα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα. Τα θέματα της ομογένειας και – κυρίως- το φλέγον πρόβλημα της διδασκαλίας της ελληνικής Γλώσσας στο εξωτερικό, έθεσε στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα της Βουλής -πλην Χρυσής Αυγής- τις τελευταίες ημέρες, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (ΠαΔΕΕ) Θωμάς Κατσιαντώνης, Από το Νιου Χάμσαϊρ. Πρότεινε, μάλιστα, τη συνδρομή και της  Αρχιεπισκοπής Αμερικής ώστε να αντιμετωπισθούν τα υπάρχοντα προβλήματα.

Ο Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ Θωμάς Κατσιαντώνης.

Ο Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ Θωμάς Κατσιαντώνης.

Όπως δήλωσε ο κ. Κατσιαντώνης στην Panhellenic post, “τη φορά αυτή μιλήσαμε με όλα τα κόμματα και με το ΚΚΕ, πλην Χρυσής Αυγής για τα προβλήματα της Ομογένειας, αλλά και της Ελλάδος. Εξετάσαμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, και, φυσικά,  εστιάσαμε στον τομέα του Οικονομικού”.

Παράλληλα, στις συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά και τα κόμματα, εξετάστηκαν οι δυνατότητες να συνδράμει η ομογένεια τις προσπάθειες για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδος. “Επεσήμανα στους συνομιλητές μου, είπε ο κ. Κατσιαντώνης στην Panhellenic Post, ότι  πρέπει απαραίτητα να υπάρξουν τρεις παράγοντες για την προσέλκυση επενδύσεων, τόσο από ομογενείς όσο και από ξένους επενδυτές. Αυτοί είναι,  εμπέδωση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, χαμηλότερη φορολογία στους επενδυτές και σταθερότητα στις τράπεζες.  Χωρίς αυτά τα τρία σημεία, δεν μπορεί κανένας να έλθει να επενδύσει στην Ελλάδα. Ακόμη και ο ομογενής που αγαπάει την πατρίδα του, δεν έρχεται γιατί είναι επιχειρηματίας”.

Ο πρόεδρος της ΠαΔΕΕ αποκόμισε την εντύπωση -και τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης- ότι σύντομα θα αλλάξει το φορολογικό και θα εξασφαλισθούν και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Κατσιαντώνης στην ΡΗΡ, για τον Φεβρουάριο ή το Μάρτιο η Επιτροπή Αποδήμων της Βουλής προτίθεται να οργανώσει Συνέδριο στην Θεσσαλονίκη, HELLAS EXPORT, με τη συμμετοχή και της ΠαΔΕΕ ώστε στο νέο φορολογικό πλαίσιο που μέχρι τότε εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα έχει διαμορφωθεί, να εξετασθούν από κοινού τρόποι για την  προσέλκυση επενδύσεων από ομογενείς επενδυτές.

Μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής για την ελληνική Διασπορά (sic) ο κ. Κατσιαντώνης έθεσε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την Ομογένεια, όπως είναι το φορολογικό, η ελληνική Γλώσσα, το Κτηματολόγιο και η ψήφος των Αποδήμων Ελλήνων.

Ειδικά για τη διδασκαλία της ελληνικής Γλώσσας στο εξωτερικό, ο κ. Κατσιαντώνης επεσήμανε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν δύο μόνο ημερήσια Σχολεία,  στην Νέα Υόρκη και στη Φλόριδα.  Αυτό σημαίνει, είπε, πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα “χάνουμε στην Αμερική τουλάχιστον την Γλώσσα”. Κατέθεσε δε την πρόταση, υπαρχόντων των οικονομικών προβλημάτων της γενέτειρας, η κυβέρνηση να έλθει σε συνεννόηση με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ώστε η Εκκλησία να μαζέψει χρήματα για να χρηματοδοτηθεί η διδασκαλία της ελληνικής Γλώσσας και να πληρώνονται οι δάσκαλοι.

Ο κ. Κατσιαντώνης με τη Χίλαρυ Κλίντον.

Ο κ. Κατσιαντώνης με τη Χίλαρυ Κλίντον.

“Τώρα που θα επιστρέψω στην Αμερική θα συζητήσω το θέμα αυτό με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο. Η Αρχιεπισκοπή μπορεί και μαζεύει χρήματα για τις Εκκλησίες. Ας προσπαθήσει και για τη Γλώσσα.  Άμα χαθεί η Γλώσσα μας, θα χαθούν όλα”,  επεσήμανε.

Για το θέμα της ψήφου των Αποδήμων ο κ. Κατσιαντώνης αποκόμισε την εντύπωση ότι όλα τα κόμματα, ακόμη και το ΚΚΕ, συμφωνούν στο να υλοποιηθεί η πρόνοια του Συντάγματος και να δοθεί η ψήφος στους Απόδημους Έλληνες ψηφοφόρους”. Όπως είπε στην ΡΗΡ η πρόθεση των κομμάτων είναι να μπουν 7-10 ομογενείς στην Βουλή”, ως εκπρόσωποι Περιφέρειας εξωτερικού. Χωρίς, δηλαδή, η ψήφος των Αποδήμων Ελλήνων να επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα. Μιά άλλη σκέψη που φαίνεται πως υπάρχει ως πρόταση από την πλευρά της ΠαΔΕΕ, είναι να μπαίνει ένας ομογενής πρώτος υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κάθε κόμματος.

Πάντως, όπως είπε στην ΡΗΡ ο κ. Κατσιαντώνης,  η πρόθεση που φαίνεται αυτή την ώρα τουλάχιστον, να υπάρχει στην Αθήνα, είναι το κάθε κόμμα να κατεβάζει τους δικούς του υποψήφιους στις εκλογικές περιφέρειες του εξωτερικού και να ψηφίζονται από τούς Απόδημους ψηφοφόρους. “Βέβαια, πρόσθεσε ο κ. Κατσιαντώνης, εμείς θέλουμε η ψήφος μας να προσμετράται στο σύνολο της Επικράτειας  και όχι να μην επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα”.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι το Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η ετήσια Συνέλευση του Συμβουλίου της ΠαΔΕΕ.

Πηγή:panhellenicpost.com