Γνωρίστε τον ορθόδοξο ιερέα της Βενεζουέλας που ”ροκάρει” φορώντας το ράσο του

Το κείμενο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο ιστολόγιο Tesis y Antítesis.

Ένας άνδρας που παρακολουθεί τον εορτασμό της Ημέρας του Πατέρα ή την αποχαιρετιστήρια τελετή της χρονιάς στο σχολείο του γιου του αρχικά φαίνεται να είναι το πιο φυσιολογικό θέαμα στον κόσμο. Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτός ο πατέρας είναι ένας ιερέας και επίσης το ότι αυτοσυστήνεται στο προσωπικό με τα ράσα του θα προκαλούσε τουλάχιστον την περιφρόνηση και το κουτσομπολιό των ανθρώπων. Για χρόνια αυτή η περίεργη κατάσταση ήταν η καθημερινότητα του Φερνάντο Ρίβας, απόφοιτου της Σχολής Διεθνών Σπουδών, γεννημένου στο Καράκας, την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, το 1968.

Θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί ότι διέπραττε, δημόσια, το σοβαρότατο αδίκημα της βλασφημίας; Τουναντίον, καθώς, παρ’ όλο που ο Ρίβας είναι ιερέας, ανήκει στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, που επιτρέπει στους λειτουργούς της να παντρεύονται και να δημιουργούν οικογένεια. Ωστόσο, χρειάζεται συχνά να δίνεται η παραπάνω εξήγηση, τόσο από τα παιδιά του στους συμμαθητές και στους φίλους τους, όσο και από τον ίδιο τον ιερέα, καθώς συναναστρέφεται άλλους γονείς στις υπαίθριες γιορτές.

Όλα ξεκίνησαν το 1966, όταν ο Ρίβας και η σύζυγός του αποφάσισαν να ταξιδέψουν στη Βουλγαρία, με σκοπό να σπουδάσουν. Με το να γίνει τραγουδιστής όπερας, ο άνθρωπός μας ήθελε να εμβαθύνει τις μουσικές του γνώσεις, ενώ η γυναίκα του ακολουθούσε το δρόμο της εξερεύνησης των εικαστικών τεχνών, ειδικότερα στη βυζαντινή εικονογραφία.

PadreEliasFernandoLibasJLSC_23-800x533

Ο ορθόδοξος ιερέας, Φερνάντο Ρίβας, έχει το δικό του συγκρότημα, Ειρηνικά, το οποίο χρησιμοποιεί για να στέλνει στο κοινό το μήνυμα της πίστης, αλλά χωρίς την ταμπέλα της θρησκείας. “Κάνω τον αγώνα μου για να πείσω τους ανθρώπους που δεν πιστεύουν, όχι μόνο για να μείνω με αυτούς που έχουν ήδη πειστεί,” διαβεβαίωσε ο 47χρονος από το Καράκας. Φωτογραφία: Jorge Santos Jr (κατόπιν αδείας του). Πηγή:https://el.globalvoices.org

Πήγαμε εκεί για να σπουδάσουμε, αλλά αρχίσαμε να πηγαίνουμε στην εκκλησία και εκεί ο ιερέας, ο οποίος ήταν Ορθόδοξος, άρχισε να μου ζητά βοήθεια με τη λειτουργία, και μετά από καιρό με ρώτησε αν ενδιαφέρομαι να χειροτονηθώ. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Μέσα στο διαμέρισμά του στη Λα Φλόριδα, μία μεσοαστική περιοχή του Καράκας, έτσι θυμάται το πού τον βρήκε η αποστολή της ζωής του, για την οποία χρειάστηκε άλλο ένα ”ναι” από τη σύζυγό του. ”Οι γυναίκες πρέπει να συμφωνούν και ακόμη να υπογράφουν ένα έγγραφο’”, εξήγησε.

Το 2006, ο Φερνάντο Ρίβας χειροτονήθηκε τελικά ιερέας της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και στη θρησκευτική του ζωή ονομάζεται Πάτερ Ηλίας. ”Με τον ίδιο τρόπο όπως ο Πάπας και άλλοι άνθρωποι του Θεού στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλάζουμε τα ονόματά μας, αλλά στην καθημερινή μου ζωή παραμένω ο Φερνάντο Ρίβας”.

Ο Ηλίας αμέσως επιδίωξε να συνδυάσει το πάθος του, το οποίο παρέμενε ισχυρό, ενόσω φορούσε το ράσο, με τη νέα του αφοσίωση στο Θεό. Δεν εγκατέλειψε τη μουσική του – απεναντίας τη μετέτρεψε σε ένα πνευματικό εργαλείο, όπως γίνεται με τις διδασκαλίες στη Βίβλο. ”Τρία χρόνια πριν, ίδρυσα τη μπάντα μου, Ειρηνικά, το οποίο στα ελληνικά σημαίνει λιτανεία ειρήνης. Παίζουμε ροκ μουσική, αλλά παίζουμε επίσης σκα και ρέγκε και συνοδεύομαι από επαγγελματίες μουσικούς”.

Όταν ακούς έναν ιερέα να μιλά για τη ”ροκ” μουσική, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι η παραδοσιακή αντίθεση που έχουν οι θρησκευόμενοι άνθρωποι σε αυτό το είδος της μουσικής, το οποίο μοιάζει με οξύμωρο σχήμα. ”Η ροκ μουσική δε μιλάει μόνο για το θάνατο και τα ναρκωτικά”, εξηγεί ο Ηλίας. ”Αυτό δεν είναι αλήθεια. Έχει στιγματιστεί, και θέλουμε να αφαιρέσουμε αυτό το στίγμα. Η ροκ αποτελεί επίσης μία απόδειξη της ίδιας της ζωής, την οποία χρησιμοποιούμε για να στείλουμε το μήνυμα της πίστης και της ελπίδας”. Λέει ότι μεγάλωσε ακούγοντας τους ήχους των Doors, τη Τζάνις Τζόπλιν και τους Rolling Stones και είναι ιδιαίτερα γοητευμένος από τους Πινκ Φλόιντ.

Παρ’όλο που, μία δεκαετία πριν, το προσωπικό στο σχολείο του γιου του είχε εκπλαγεί με την παρουσία του σε διάφορες εκδηλώσεις, φορώντας τη χαρακτηριστική ορθόδοξη αμφίεση, σήμερα προκαλεί μικρότερη έκπληξη για το κοινό να τον βλέπει στο ”σόου”, πάνω στη σκηνή φορώντας το ράσο του.

Για εμάς είναι υποχρεωτικό να φοράμε τα ράσα. Τα βγάζω μόνο όταν είμαι στο σπίτι μου με την οικογένειά μου, ή τις στιγμές κατά τις οποίες πρέπει να υποδυθώ ένα ρόλο στην όπερα που απαιτεί ένα συγκεκριμένο κοστούμι. Φοράω πάντα το ράσο μου, ακόμα και στις συναυλίες με τη μπάντα μου, τα Ειρηνικά.

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που δεν αρέσει στον πατέρα Ηλία, είναι όταν οι άνθρωποι λένε ότι παίζει ”χριστιανικό ροκ”. Προτιμά να ονομάζει τη μουσική του ”εναλλακτική ροκ”, καθώς το κοινό στο οποίο στοχεύει δεν είναι οι φανατικοί πιστοί της θρησκείας, αλλά όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που αναζητούν απαντήσεις στο Θεό για τη δύσκολη κατάσταση που περνά η ανθρωπότητα σήμερα, αλλά χωρίς κάποια θρησκευτική ταμπέλα. ”Θέλω να πείσω όσους δεν πιστεύουν, όχι μόνο να μείνω με αυτούς που πιστεύουν ήδη,” δήλωσε.

Ο Ηλίας είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο και δάσκαλος φωνητικής, ραδιοφωνικός παραγωγός μία φορά την εβδομάδα σε ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα με τίτλο ”Ροκ και Πίστη”, οικογενειάρχης με μία σύζυγο και δύο παιδιά, και – εάν όλα αυτά δε σας έφτασαν – ιερέας. Όταν τον ρωτάμε πότε βρίσκει χρόνο για αυτόν τον τελευταίο ρόλο, απαντά λακωνικά, ”Οι πιστοί μας γνωρίζουν ότι μπορούν να βασίζονται σε μένα 24 ώρες την ημέρα. Οποιαδήποτε δραστηριότητά μου χρειαστεί να διακοπεί για αυτούς, θα διακοπεί”.