Παυλόπουλος: Δεν είναι δυνατόν να συμβιώσουμε εντός της ΕΕ με όρους παραχάραξης της ιστορίας

Ηχηρό μήνυμα προς ΠΓΔΜ και Τουρκία σχετικά με την ενταξιακή τους προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε από την Σόφια, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Στις δηλώσεις του μετά από την συνάντησή του με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ρόσεν Πλέβνελιεφ ο κ.Παυλόπουλος τόνισε: «Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής. Αλλά, εδώ, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Και μιλάω για το ζήτημα της FYROM: Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι βεβαίως είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής, αλλά επειδή υπάρχουν οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, οι εταίροι που θέλουν να μπουν στην ΕΕ, πρέπει να μάθουν να σέβονται το θεσμικό ευρωπαϊκό κεκτημένο και κυρίως, να σέβονται την Ιστορία. Δεν είναι δυνατόν να ζήσουμε, να συμβιώσουμε και να επιβιώσουμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όρους παραχάραξης της Ιστορίας. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.a4088dff-a637-4018-9e34-09b5e40406e9

Αναφερόμενος στην Τουρκία επισήμανε: «Όπως, επίσης, είμαστε υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Τουρκίας, εφόσον το θέλει και εκείνη και το επιδιώκει. Και εφόσον βεβαίως, και εκείνη σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο θεσμικό και πολιτικό. Εφόσον σέβεται π.χ. το σύνολο του διεθνούς δικαίου, γραπτού και εθιμικού, το οποίο αφορά τα ανοιχτά ζητήματα που δεν έχει η Ελλάδα με την Τουρκία, αλλά η Τουρκία με την Ελλάδα».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παυλόπουλος και στο Κυπριακό τονίζοντας πως «σε ό,τι αφορά την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ είναι σαφές ότι οφείλει να σεβαστεί σε όλη τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας το σύνολο του διεθνούς δικαίου, γραπτού και εθιμικού, το σύνολο του ευρωπαϊκού δικαίου – ιδίως το θέμα του Κράτους Δικαίου και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Ηχηρή ήταν επίσης και η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Προσφυγικό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «για εμάς τους Έλληνες, όπως και για τον βουλγαρικό λαό, το Προσφυγικό δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι θέμα αρχών. Υπερασπιζόμενοι τον ‘Ανθρωπο, επειδή έτσι είναι ο Πολιτισμός μας και η Δημοκρατία μας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους πρόσφυγες ως ανθρώπους. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται αλληλεγγύη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και η αλληλεγγύη δεν είναι πάντα οικονομική αλληλεγγύη, είναι αλληλεγγύη στην πράξη».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ