Ψηφίστηκε χωρίς απώλειες για την Κυβέρνηση το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Αθήνα. Με 153 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ..

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε (με 138 ψήφους) το νομοσχέδιο. Στην ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε το ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου, ψήφισαν 191 βουλευτές.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και στα άρθρα του και στο σύνολό του.

Η κυβέρνηση σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία δεν είχε καμία απώλεια αν και δεν αναμενόταν κάτι τέτοιο φυσικά. Ωστόσο, προς στιγμήν επικράτησε πανικός στην κυβέρνηση, καθώς στην πρώτη ανάγνωση ο κυβερνητικός βουλευτής, κ. Μιχελογιαννάκης έλειπε από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Σήμανε συναγερμός στο κυβερνητικό πεδίο και όλοι έτρεχαν μέσα στους διαδρόμους της Βουλής να εντοπίσουν τον κ. Μιχελογιαννάκη, ο οποίος τελικά στη δεύτερη ανάγνωση εμφανίστηκε και υπερψήφισε τα προαπαιτούμενα.

Τα άρθρα 1,2,3,19 και 41, που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία από την ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη, επίσης ψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ (153 ψήφοι) ενώ καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (138 ψήφοι).
ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σε ψηφοφορία απόψε στην ολομέλεια το νέο πακέτο προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ως το τέλος της εβδομάδας.

Με το καλημέρα ανέβηκαν οι τόνοι στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο δεκάωρο που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για την συζήτηση του νομοσχεδίου που εισήχθη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επεσήμανε ότι υπάρχει πίεση διότι η ψήφιση του νομοσχεδίου πρέπει να γίνει σήμερα προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, ισχυρίστηκε ότι την Δευτέρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ισχυρίστηκε στην Επιτροπή ότι τα χρήματα δεν χάνονται αν δεν εκταμιευθούν έως το τέλος του χρόνου.

Απάντηση στον Χάρη Θεοχάρη έδωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος διευκρίνισε πως σε περίπτωση που δεν εκταμιευθούν τα χρήματα μέχρι την Παρασκευή, θα πρέπει να επιστραφούν στον ESM με αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να καλούνται να ξαναψηφίσουν για την εκταμίευσή τους.

Βασ. Λεβέντης Ένωση Κεντρώων

«Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, για να μην καταλήξει σαν τον Παπανδρέου και τον Σαμαρά» κάλεσε από την Ολομέλεια ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Μάλιστα, είπε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αντιμετώπισαν περιπαικτικά την «έκκλησή» του, ότι το λέει γιατί αγαπάει τον κ. Τσίπρα, ενώ κάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος να μην γελάει γιατί «θα κλαίνε όταν θα συμβεί αυτό».

Επισήμανε δε, πως δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να λαμβάνει τόσο καίριες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας και του λαού -όπως η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων-, όταν με αποχή στις εθνικές εκλογές της τάξεως του 40% στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ποσοστό 20%.

Ο κ. Λεβέντης επέμεινε πως πρέπει να αλλάξει η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατόν να πωλούνται τα αεροδρόμια και τα κυβερνητικά στελέχη να υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

Δημήτρης Κουτσούμπας ΚΚΕ

 

ΚΚ«Ούτε ένα μέτρο από αυτά που περιλαμβάνονται στα σημερινά προαπαιτούμενα, δεν αναιρεί έστω στο ελάχιστο, τα επίσης βαριά και βάρβαρα μέτρα που ψηφίστηκαν προηγούμενα, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παλιότερα» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Ολομέλειας.

Επισήμανε μάλιστα, ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, αφού το σύνολο των μέτρων αυτών, είτε αφορά τη φορολογία, είτε τις ιδιωτικοποιήσεις, και την απελευθέρωση τομέων της οικονομίας, είτε το νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο, και όλα τα υπόλοιπα, προσθέτουν νέα μεγάλα βάρη, στο λαό μας.

Όπως επίσης είπε, σήμερα αυτή η κυβέρνηση παραδίδει τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια στα κοράκια για να προχωρήσει το Φλεβάρη και με τα στεγαστικά και με τα καταναλωτικά δάνεια «που έχει ήδη συμφωνήσει», ενώ με τις ρυθμίσεις που προωθεί μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι, κυρίως του εξωτερικού, θα πάρουν κοψοχρονιά χιλιάδες επιχειρήσεις σε πρώτη φάση, ανοίγοντας το δρόμο για τα σπίτια του ελληνικού λαού.

«Σύντομα δεν θα ξέρετε πού να κρυφτείτε» είπε μάλιστα προς τα κυβερνητικά έδρανα…

Ταυτοχρόνως όμως, όπως ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, τα μέτρα αυτά γίνονται και το σκαλοπάτι για να κλιμακωθεί παραπέρα η επίθεση με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό αλλά και για τα εργασιακά και τα άλλα, που έρχονται.

« Όλα τα κόμματα λένε καθαρά ότι όλα αυτά τα μέτρα έχουν στόχο της ανάκαμψη του καπιταλισμού, την ανάκαμψη δηλαδή κυρίως, την αύξηση των ήδη μεγάλων κερδών τους» και πάνω σε αυτό το ζήτημα «κονταροχτυπιούνται τα πλαστικά σπαθιά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φώφη Γεννηματά ΠΑΣΟΚ

«Πως φτάσαμε σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το 70% ρυθμισμένων δανείων να γίνει και πάλι προβληματικό. Η απάντηση είναι γνωστή. Βυθίστηκε η οικονομία με τα πειράματα της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Φτάσαμε σε διαρροή άνω των 40 δισ. Προχωρήσατε σε ανακεφαλαιοποίηση που πριν δεν ήταν αναγκαία. Προκαλέσατε ασφυξία στην οικονομία, νέα ύφεση και νέα ελλείμματα» σημείωσε αρχικά η κυρία Γεννηματά.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενη στη διάταξη για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων σημείωσε: «Παραδίδετε δάνεια επιχειρήσεων στα distress funds. Πρόκειται για επιχειρήσεις σε πολύ κρίσιμους τομείς όπως τον τουρισμό και το λιανεμπόριο. Όλα αυτά θα μπορούσαν να μην έχουν συμβεί. Η παράδοση στα κερδοσκοπικά funds θα μπορούσε να μην είχε συμβεί. Οι κόκκινες γραμμές Τσίπρα έγιναν κόκκινα χαλιά για τους κερδοσκόπους».
«Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει δεκανίκι σας σε αυτές τις διαδικασίες. Το ΟΧΙ μας είναι δεδομένο. Αφήστε τα κλαψουρίσματα χρειάζεται θάρρος, ευθύνη και ειλικρίνια για τη διακυβέρνηση αυτής της χώρας, στοιχεία που μέχρι σήμερα έχετε αποδείξει πως δεν διαθέτετε» τόνισε κλείνοντας η κυρία Γεννηματά.
Σταύρος Θεωδωράκης – Ποτάμι

«Βαφτίζετε χρυσό τις λύσεις του παρελθόντος. Βρεγμένες από τα δάκρια Σπίρτζη οι συμβάσεις που υπογράφετε. Υπογράφετε χωρίς να διορθώνετε ούτε λέξη. Η εμπειρία είναι καλό σχολείο αλλά έχει ακριβά δίδακτρα και τα δίδακτρα τα πληρώνει η ελληνική κοινωνία» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο Πρόεδρος του Ποταμιού σημείωσε επίσης: «Προχωράτε σε προνομιακές ρυθμίσεις για τα δικά σας παιδιά στο δημόσιο. Όλα αυτά βέβαια χωρίς ψήγμα αξιολόγησης και αξιοκρατίας. Σας ρωτάμε πόσο θα κοστίσουν αυτά και απαντάτε τίποτα, αλλά το γενικό λογιστήριο του κράτους αναφέρεται σε 1 δισ. κόστος στα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει να πείτε λοιπόν στους ανέργους πως λεφτά για το δημόσιο υπάρχουν αλλά όχι για τους ίδιους».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισήμανε «θέλω να πω στον κύριο Τσίπρα πως οι άνεργοι και οι κατεστραμμένοι του ιδιωτικού τομέα θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα και όχι το δημόσιο. Να υπάρξει μία κακή τράπεζα που θα κάνει διαχείριση των κόκκινων δανείων και θα μπορέσει εντός της χώρας να εργαστεί για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος».

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πολλά περισσότερα από μερεμέτια και μικροκομματικές διευθετήσεις αλλά όπως φαίνεται δεν διαθέτετε τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να δώσετε αυτό που απαιτεί η χώρα» κατέληξε ο κύριος Θεοδωράκης.

Ευκλείδης Τσακαλώτος -Θανάσης Παφίλης

Αντιπαράθεση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Θανάση Παφίλη σημειώθηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων, με τον υπουργό Οικονομικών να κατηγορεί το ΚΚΕ ότι ζητά την προστασία όλων ανεξαιρέτως των επιχειρηματικών δανείων, και δεν κάνει καμία ταξική αναφορά στους δανειολήπτες που πρέπει να προστατευτούν.
Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η κυβέρνηση έκρινε ότι πρέπει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία με αξία μέχρι 240.000 ευρώ και εισοδήματα 30.000 ευρώ και κάτω.
«Να συνεχιστεί η συζήτηση με πιο πολύ Μαρξ, όχι λιγότερο» δήλωσε σκωπτικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απευθυνόμενος στο ΚΚΕ.
«Ξαφνικά υποστηρίζετε όλους τους δανειζόμενους δεν υπάρχει ταξικός διαχωρισμός… Από το ΚΚΕ περιμένω πιο μεγάλη ανάλυση για την ταξική διαστρωμάτωση» σημείωσε. «Όλους θέλετε να τους προστατέψετε και τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια;» διερωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών.
«Ιδού η Ρόδος ιδού και τα υπόλοιπα» απάντησε ο Θανάσης Παφίλης, προκαλώντας τον κ. Τσακαλώτο να δεχθεί την σχετική τροπολογία για τα δάνεια που έχει καταθέσει το ΚΚΕ. «Κάναμε απολύτως ταξική πρόταση, μιλάμε ειλικρινά, εσείς λέτε ότι θα στηρίξετε το κεφαλαίο ώστε να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη, με εργασιακές σχέσεις σκλαβιάς.. Θα συντρίψετε τα επιχειρηματικά συμφέροντα; Θα κοινωνικοποιήσετε τα μέσα παραγωγής; Εσείς χαρίσατε εκατοντάδες εκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
«Δεν ξέρω αν ο όρος ‘πετάξαμε την μπάλα στην εξέδρα’ είναι μαρξιστικός, αλλά εγώ σας ρωτώ: Πρέπει να προστατευτούν όλα τα επιχειρηματικά δάνεια; (σ.σ “όχι” φώναζαν από τα έδρανα του ΚΚΕ). Αυτό θα βοηθήσει να μην είναι ζόμπι οι τράπεζες για να ενισχυθεί η πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών» σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.