Το άστεγο γατί του Μανχάταν και οι άστεγοι του La Guardia

Ματίνα Δεμελή-Νέα Υόρκη

πηγή:Xenitemenos.comManhatan astegos

Εκεί, κάπου στην 6η λεωφόρο, στη φωταγωγημένη Herald Square, δίπλα στο Macy’s και στο βάθος Time’s Square, είδα το γατί. Μέρα μεσημέρι, τυλιγμένο στην κουβερτούλα του, μέσα σ’ένα καλάθι, συντρόφευε τον άστεγο φίλο του. Δίπλα το πιατάκι με το φαγητό, παραδίπλα η άμμος. Πλήρης εξοπλισμός. Ο κόσμος χαμογελούσε περνώντας βιαστικά, λίγοι όμως σταμάτησαν να ενισχύσουν τον ζωόφιλο άστεγο που ζητούσε… «μόνο λίγη βοήθεια» όπως έγραφε στο χαρτόνι που είχε τοποθετήσει δίπλα του.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΗΡ

Ωστόσο το γατί της Ματίνας Δεμελή δεν είναι το μόνο άστεγο στην Νέα Υόρκη. Όπως γράφει η Νew York Post, το αεροδρόμιο LaGuardia της Νέας Υόρκης γέμισε αστέγους την τελευταία εβδομάδα, οι οποίοι έχουν μετατρέψει το Terminal B σε κανονικό σπίτι, δυσκολεύοντας τη ζωή των υπαλλήλων αλλά και των ταξιδιωτών!

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια από τη New York Post, η οποία δημοσίευσε και τις φωτογραφίες από το εσωτερικό του αεροδρομίου, όπου περισσότεροι από 50 άστεγοι κοιμούνται κάθε βράδυ.

Αρκετοί από αυτούς, μάλιστα, δεν φεύγουν ούτε την ημέρα για να πάρουν φαγητό από τα κέντρα σίτισης, ενώ κοιμούνται κυριολεκτικά στο πάτωμα και όπου αλλού μπορούν να βολευτούν.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ταξιδιώτες αναγκάζονται να κρατούν αποστάσεις από τους αστέγους και να μην μπορούν να καθίσουν σε όλους τους χώρους του Terminal.astegos2708

Η διοίκηση του αεροδρομίου, δείχνοντας την αλληλεγγύη της, προσφέρει πολλές φορές φαγητό σε αυτούς τους ανθρώπους, όμως οι υπάλληλοι των καταστημάτων εκφράζουν τα παράπονά τους.

«Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ούτε το μπάνιο. Κάνουν ντους εκεί μέσα, κυκλοφορούν γυμνοί και πλένουν τα ρούχα τους. Νομίζουν ότι είναι σπίτι τους», ανέφερε μια υπάλληλος σε εστιατόριο του αεροδρομίου.

astegos3_6

Αμέσως μετά το δημοσίευμα, πάντως, η διοίκηση του αεροδρομίου ανακοίνωσε μέσω εκπροσώπου της πως βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς προκειμένου να βρεθεί μια στέγη για όλους αυτούς τους ανθρώπους.