Διαβεβαιώσεις Κομισιόν: Η νέα Frontex δεν θίγει την κυριαρχία των κρατών – μελών

«Εάν υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στα εξωτερικά μας σύνορα, δεν μπορούμε να στεκόμαστε και να μην κάνουμε τίποτα», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μία μέρα μετά την παρουσίαση του σχεδίου της Κομισόν για τη συγκρότηση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία προτείνεται να έχει δυνατότητα παρέμβασης ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση ενός κράτους-μέλους.

Προσπαθώντας να καθησυχάσει την Πολωνία και άλλα κράτη-μέλη που καταγγέλλουν ότι η πρόταση της Επιτροπής ουσιαστικά στερεί από τα κράτη-μέλη τον κυρίαρχο έλεγχο των συνόρων τους, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι αυτό δεν ισχύει, και πως οι κυβερνήσεις έχουν την καθημερινή διαχείριση των μεθορίων. Διευκρίνισε όμως σε περίπτωση που «επείγοντα προβλήματα επιμένουν και δεν λαμβάνεται δράση» από το εκάστοτε κράτος, «η Κομισιόν θα αναλαμβάνει την ευθύνη για το σύστημα ως σύνολο και θα λαμβάνει μαζί με τα κράτη-μέλη τις κατάλληλες αποφάσεις» για επέμβαση της νέας συνοριοφυλακής.

Δημ. Αβραμόπουλος

«Η κυριαρχία των κρατών-μελών δε θίγεται» από τη θέσπιση του νέου Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ξεκαθάρισε, επίσης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας παρουσίασε τους δύο κεντρικούς στόχους της πρότασης που είναι η ενίσχυση των κρατών μελών που βρίσκονται στη λεγόμενη πρώτη γραμμή και η διασφάλιση της αρχής της ελεύθερης μετακίνησης για όλους τους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν.

«Τίποτα δε μπορεί να συμβεί σε ένα κράτος-μέλος χωρίς τη συγκατάθεσή του, ούτε μπορεί κανείς να το υποχρεώσει σε συνεργασία με τρίτη χώρα αν το ίδιο δεν το επιθυμεί. Αυτό είναι σαφές από τη νομοθετική πρόταση που υποβάλαμε» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Επισήμανε δε πως «χωρίς ουσιαστική αλληλεγγύη κανένα κράτος-μέλος δε μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις, πολλώ δε μάλλον, τις μεγαλύτερες που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν στο μέλλον».

Όσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο, «ο μελλοντικός Οργανισμός θα ενισχύσει ουσιαστικά τις δυνατότητές της να προλαμβάνει κρίσεις σαν τη σημερινή και να διαχειρίζεται τα σύνορά της που ταυτίζονται νομικά με τα Ευρωπαϊκά.»

Στην παρέμβασή του θέλησε να ξεκαθαρίσει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βάζει άλλους να φυλάνε τα ελληνικά σύνορα γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά.

«Κατά συνέπεια» όπως είπε «ένας ευρωπαϊκός Οργανισμός, κομμάτι του οποίου είναι και η Ελλάδα, θα ενισχύσει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της χώρας μας και θα βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση των μεταναστευτικών ροών οι οποίες δεν θα σταματήσουν και εκτιμώ ότι στο μέλλον θα αυξηθούν».

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, οι συνθήκες συμμετοχής του Οργανισμού σε κάθε χώρα, προϋποθέτουν και την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ της χώρας και του Οργανισμού. «Νομίζω ότι όλοι έχουμε να ωφεληθούμε από μια τέτοια εξέλιξη και ειδικότερα οι χώρες που έχουν το πρόβλημα σήμερα, λόγω της γεωγραφικής και της θέσης» τόνισε χαρακτηριστικά.