Νέα ημερομηνία για την ιδρυτική συγκέντρωση της «νέας ηγετικής δομής» της ομογένειας στην Νέα Υόρκη

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

«Το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη»! Από τη λαϊκή σοφία δεν μπορούσε να ξεφύγει η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας νέας «ηγετικής δομής» εκπροσώπησης της ομογένειας σε παγκόσμια κλίμακα. Έτσι, η αρχικά σχεδιασθείσα ιδρυτική συγκέντρωση για το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου στην Νέα Υόρκη,  μετατίθεται για την αντίστοιχη χρονική περίοδο του μηνός Φεβρουαρίου 2016 στην ίδια Μεγαλούπολη.

Δύο ήταν κυρίως οι λόγοι που επέβαλαν την αλλαγή της ημερομηνίας:

Πρώτος λόγος. Η μεγάλη ανταπόκριση των παραληπτών του ενημερωτικού  Υπομνήματος  για την πραγματοποίηση του εγχειρήματος. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Panhellenic Post, Υπήρξαν θετικές (και ενθουσιώδεις )  απαντήσεις ομογενών από πολλές Πολιτείες των Ηνωμένων πολιτειών Αμερικής (Νέα Υόρκη, Σικάγο, Καλιφόρνια κ.α.) , από ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία κ.α.), από την Αυστραλία (Μελβούρνη, Μπρίσμπεν, Σίδνεϋ) ακόμη και από την Ουκρανία.  Να σημειωθεί ότι στους προσκεκλημένους συμπεριλαμβάνονται και αρκετοί γνωστοί διοικητικοί παράγοντες ομογενειακών οργανώσεων προσκεκλημένοι, όμως, ως άτομα και όχι ως εκπρόσωποι των οργανώσεών τους.

Το γεγονός της πληθώρας των θετικών απαντήσεων, σύμφωνα με τους εμπνευστές του εγχειρήματος, ανατρέπει τον αρχικό σχεδιασμό τους για μια ολιγομελή συνάθροιση ιδρυτικών μελών και ήδη  επιβάλει την αναζήτηση κατάλληλου νέου χώρου, τη δημιουργία των απαραίτητων συνεδριακών υποδομών και μια σειρά άλλων χρονοβόρων λειτουργικών ρυθμίσεων και οικονομικών «λεπτομερειών» απαραίτητων για να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη διεξαγωγή του συνεδρίου.

Δεύτερος λόγος. Εκδηλώθηκαν ορισμένα «παράπονα» εκ μέρους σημαντικών ομογενειακών παραγόντων στους οποίους δεν είχε αποσταλεί το Υπόμνημα-πρόσκληση καθώς η πρώτη κίνηση των διοργανωτών απέβλεπε σε μία περιορισμένη κινητοποίηση και για λόγους οικονομικούς, αλλά και για λόγους οργανωτικούς.

Η ευχάριστη έκπληξη της θετικής ανταπόκρισης ακόμη και ατόμων που δεν είχαν αρχικά προσκληθεί, δημιουργεί ήδη νέα δεδομένα και νέες υποχρεώσεις  αποστολής και νέων υπομνημάτων, ενώ θέτει και νέες παραμέτρους,  για την κατά το δυνατόν αρτιότερη προετοιμασία, κάτι που προϋποθέτει πλέον οικονομική στήριξη και νομική κάλυψη του εγχειρήματος. Παράλληλα, παρά το ότι αρχικά ως καταληκτική ημερομηνία απαντήσεων είχε ορισθεί η 15η Δεκεμβρίου, η αποστολή αυτές τις ημέρες και νέων Υπομνημάτων προς νέους παραλήπτες, μεταθέτει και την ημερομηνία αυτή για την 15η Ιανουαρίου 2016.

Μάλιστα, δεν έλειψαν και εκείνοι οι ομογενειακοί ευρωπαϊκοί παράγοντες οι οποίοι έθεσαν θέμα ακόμη και αλλαγής της χώρας συγκέντρωσης υποστηρίζοντας ότι αυτή θα μπορούσε να γίνει σε έδαφος ευρωπαϊκής χώρας «που δεν θα είχε βαρύ χειμώνα όπως συνήθως είναι οι μήνες Ιανουάριος-Φεβρουάριος στη Νέα Υόρκη”…

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, μιλώντας στην Panhellenic Post ο κ. Νίκος Αποστολόπουλος, από την N C των ΗΠΑ, που είχε και την πρωτοβουλία της κίνησης, είπε ότι  “αποφασίστηκε η μετάθεση της ιδρυτικής συγκέντρωσης για το δεύτερο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου ώστε να έχει περάσει και το Valentine’s day” Σε ό,τι αφορά τον τόπο του ιδρυτικού συνεδρίου, ο κ. Αποστολόπουλος είπε ότι “αυτός μάλλον θα πρέπει να παραμείνει η Νέα Υόρκη καθώς οι περισσότεροι σύνεδροι που θα χρειασθεί να μετακινηθούν θα είναι από την Αμερική». Ο κ. Αποστολόπουλος, πάντως, επιφυλάχθηκε να προβεί στην οριστική ανακοίνωση της συγκεκριμένης ημέρας και του οριστικού τόπου της ιδρυτικής συνδιάσκεψης αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή των υπομνημάτων και  η λήψη των απαντήσεων που συνεχίζονται σε ημερήσια βάση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους εμπνευστές της κίνησης, η δημιουργία της «ηγετικής δομής» θα εδράζεται σε νέα βάση, σε νέα ατζέντα με λειτουργία και θέματα εντελώς διαφορετικά από ό,τι μέχρι σήμερα γνωρίσαμε. Μια «δομή» η οποία θα ασχοληθεί με την επίλυση «καυτών» ομογενειακών ζητημάτων τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την γενέτειρα.

Δείγμα γραφής της νέας νοοτροπίας  αποτελεί το γεγονός πως όπως και στο σχετικό υπόμνημα επισημαίνεται, αλλά και όπως δήλωσε στην Panhellenic Post.Com, ο κ. Αποστολόπουλος, τίποτε δεν είναι εκ των προτέρων δοσμένο ή κατευθυνόμενο από κανέναν. «Εκεί, στην πρώτη συνάντηση, θα αποφασιστούν, μεταξύ άλλων, εάν και πως θα προχωρήσει το εγχείρημα, ποια ακριβώς μορφή θα λάβει, θα συζητηθούν, το όνομα που θα δοθεί στην νέα ηγετική δομή, ο τρόπος εκλογής της, ο ρόλος και το Καταστατικό της οργάνωσης».

«Επομένως όλοι μαζί και ο κάθε ένας χωριστά, πρόσθεσε, θα συμβάλει με τον τρόπο του στην οργάνωση της <νέας ηγετικής δομής> της ομογένειας σε διεθνή κλίμακα. Όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά θα βρουν τρόπους και λύσεις για την αυτοχρηματοδότησή της, τον δημοκρατικό τρόπο αναδείξεώς της και τις ισότιμες δημιουργικές σχέσεις της με τις υφιστάμενες οργανωτικές δομές της ομογένειας και των τριών βαθμίδων, τις εθνικοτοπικές, αλλά και με την Εκκλησία και στις πέντε Ηπείρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη την κίνηση έχουν υποδεχθεί με ενδιαφέρον και την προβάλουν δημοσιογραφικά έντυπα της ομογένειας, όπως η έγκυρη μηνιαία εφημερίδα  «Ελληνική Φωνή» Σικάγου,  του κ. Δημήτριου Γεωργακόπουλου η οποία, μάλιστα, στο Φύλλο της Αριθμός 129, Δεκέμβριος 2015, δημοσίευσε πρωτοσέλιδη τη σχετική είδηση, την οποία και συνόδευσε με δικό της σχόλιο στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Ευχόμαστε να ευοδωθούν οι πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί (…)  Παιδιά, μη ξεχάσετε το Σικάγο γιατί εδώ έχουμε γίγαντες με προσόντα σε όλους τους τομείς, ειδικά στα οικονομικά και τα νομικά με αποδεδειγμένες παγκοσμίως δραστηριότητες, επίγειες και ουράνιες καθώς και μεγάλους νομικούς, αν κολλήσετε κάπου!».

Τέλος, αναφορά στην όλη προσπάθεια φιλοξενεί και το τεύχος Ιανουαρίου του παν-Αμερικανικής κυκλοφορίας περιοδικού «Estiator» του γνωστού και έγκυρου ομογενή δημοσιογράφου κ. Πήτερ Μακριά.